Reklama

Upečte si s nami SLADKÉ DOBROTY zo šou PEČIE CELÉ SLOVENSKO, lepšie ste nejedli! MŇAM

Moderná roláda od Paliho

Zdroj: STVR

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Aj vám sa každú nedeľu počas sledovania relácie zbiehali slinky pri pohľade na koláče, ktoré súťažiaci dokázali vyčarovať? Čo tak si ich upiecť na sviatky?

Vybrali sme pre vás tieto recepty:

  • Bazalkovo-jahodová strecha od Janky
  • Moderná roláda od Paliho
  • České koláče „Sladké mámení“ od Danky

Bazalkovo-jahodová strecha od Janky

Zdroj: STVR

Jana Tesák Potomová (34 rokov): Janka žije so svojou rodinou vo Zvolenskej Slatine. Pracuje ako finančná kontrolórka, ale tiež píše pre časopis o zdravom životnom štýle. Venuje sa intoleranciám a alergiám, keďže sama je deň čo deň obmedzená výberom potravín. Pečeniu sa intenzívnejšie venuje približne 6 rokov, najradšej pečie pre rodinu, známych, kamarátov a kolegov v práci. Miluje prípravu candy barov a jej snom je otvoriť si kaviareň alebo cukráreň.

10 kúskov

NA CESTO: 12 vajec ● 12 PL kryštálového cukru ● bazalka z 1 kvetináča ● 4 PL oleja ● 4 PL vody ● 12 PL hladkej múky ● 12 PL polohrubej múky ● 1 ČL soli ● 2 balíčky prášku do pečiva

NA EGREŠOVÝ DŽEM: 400 g egrešov ● 200 g želírovacieho cukru

NA JAHODOVÝ KRÉM: 100 g lyofilizovaných jahôd ● 1 l mlieka ● 100 g Zlatého klasu ● 6 PL kryštálového cukru ● 1 PL vanilkovej pasty ● 3 PL práškového cukru ● 400 g masla

NA OZDOBU: 300 g bielej čokolády ● 100 g kakaového masla ● 100 g cukru ● 8 lístkov bazalky

Ako prvé si pripravíme puding do krému. Do mlieka pridáme Zlatý klas, cukor, vanilkovú pastu, dobre rozmiešame a uvaríme hustý puding. Prikryjeme fóliou a necháme vychladiť. Pripravíme 2 korpusy. Rúru predhrejeme na 200 °C. Suroviny rozdelíme na polovicu a vyšľaháme zvlášť. Bielky oddelíme od žĺtkov. K bielkom prisypeme cukor, soľ a vyšľaháme tuhý sneh. Polovicu bazalkových listov, žĺtky, olej a vodu dáme do sekáčika a rozmixujeme dohladka. Zmes vylejeme do veľkej misy, zamiešame preosiatu múku, prášok do pečiva a postupne zapracujeme sneh. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Teplotu znížime na 180 °C a pečieme približne 20 minút. Postup zopakujeme aj pri druhom korpuse. Na džem dáme egreše do hrnca spolu so želírovacím cukrom. Rozvaríme, prepasírujeme cez sitko a ešte 5 minút povaríme. Necháme vychladiť. Lyofilizované jahody rozmixujeme na prach. Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom a prachom z lyofilizovaných jahôd dokrémova. Postupne po lyžiciach pridávame prešľahaný puding. Pláty korpusu rozdelíme na kratšej strane na 3 dlhé pláty. Na dlhý plát nanesieme egrešový džem a krém, prikryjeme ďalším plátom a postup opakujeme. Jeden plát korpusu necháme suchý, bude nám tvoriť základňu strechy. Kváder dookola obtrieme krémom. Zvyšný krém dáme bokom. Naplnený kváder dáme do chladničky stuhnúť na 3 hodiny. Pripravíme si základňu, ktorú jemne natrieme krémom. Kvádre rozkrojíme po uhlopriečke, od jedného rohu k druhému. Na jednu polovicu základne po kratšej strane položíme prekrojený kus strechy, následne priložíme druhý kus a poriadne zatlačíme. Takto nám vznikne strecha, ktorú obtrieme zvyšným krémom a dáme stuhnúť do chladničky. Bielu čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli spolu s kakaovým maslom. Cukor spolu s lístkami bazalky dáme do mažiara a poriadne podrvíme, aby nám vznikol bazalkový cukor. Strechu oblejeme bielou čokoládou a dolnú hranu obalíme bazalkovým cukrom.

Čas prípravy: 50 minút

Čas pečenia: 2 x 20 minút

Čas chladenia: 6 hodín

Zdroj: STVR

Bazalkovo-jahodová strecha od Janky

Moderná roláda od Paliho

Zdroj: STVR

Pavel Nikov (34 rokov): Pali je ďalší východniar v tohtoročnej pekárskej zostave. Obchodník z Giraltoviec sa pečeniu venuje intenzívnejšie posledné štyri roky a je prevažne samouk. Účasť v šou Pečie celé Slovensko vníma ako obrovskú výzvu, ktorá mu dá možnosť sa inšpirovať, ale zároveň aj s niečím zaujímavým osloviť televíznych divákov. Pečenie je pre neho vášeň a v budúcnosti by sa rád prípravou sladkých dezertov aj živil.

12 kúskov

NA MAKOVÉ CESTO: 4 vajcia ● 90 g cukru ● 90 g mletého maku ● 60 g hladkej múky ● kôra z 1 citróna

NA MARHUĽOVÝ DŽEM: 150 g marhúľ (môžu byť aj mrazené) ● 112 g kryštálového cukru ● 75 ml vody ● 3 a 1/2 g pektínu ● šťava z 1/2 citróna ● tonka bôb

NA KRÉM: 225 g crème fraîche 36 % ● 170 g smotany na šľahanie 33 % ● 3 PL krupicového cukru

NA OZDOBU: 60 g bielej čokolády ● acetátová fólia ● 1 PL mletého maku

Žĺtky s polovicou cukru a citrónovou kôrou vyšľaháme na penu. Bielky vyšľaháme so zvyšným cukrom na pevný sneh. Obe hmoty zľahka spojíme a opatrne zamiešame preosiatu múku a mletý mak. Cesto rozotrieme na plech s papierom na pečenie a pečieme pri teplote 220 °C asi 6 až 8 minút. Po upečení cesto zložíme z plechu a otočíme ho na čistý papier poprášený práškovým cukrom. Necháme vychladnúť a potom papier opatrne stiahneme. Marhule povaríme s vodou, rozmixujeme, pridáme cukor zmiešaný s pektínom a tonka bôb. Povaríme a zredukujeme. Dochutíme citrónovou šťavou. Pred použitím schladíme. Na krém vyšľaháme všetky suroviny na pevný krém. Cesto natrieme džemom a tenkou vrstvou pripraveného smotanového krému. Zrolujeme. Krátko zachladíme. Pomocou mikrovlnky si v miske vytemperujeme bielu čokoládu. Pri pracovnej teplote 29 °C ju natrieme na fóliu a ihneď posypeme mletým makom. Necháme skryštalizovať a následne nalámeme na nepravidelné tvary. Hotovú roládu ozdobíme špirálou z krému, zvyšným džemom a vytemperovanou čokoládou.

Čas prípravy: 30 minút

Čas pečenia: 8 minút

Zdroj: STVR

Moderná roláda od Paliho

České koláče „Sladké mámení“ od Danky

Zdroj: STVR

Daniela Mazúrová (42 rokov): Danka podniká v stavebníctve a pochádza z Lopeja pri Brezne, ale s rodinou býva v Novej Dedinke. K pečeniu ju priviedla starká, ktorej od malička pri pečení pomáhala. V dospelosti sa k tejto záľube vrátila, keď s kamarátkami rozbehla tradíciu spoločného vianočného pečenia. Odvtedy sa jej vášeň pre pečenie umocňuje. Danka je síce súťaživá, ale dáva prednosť tímovému duchu a príjemnej atmosfére.

8 kusov

NA CESTO: 250 g hladkej múky ● 250 g polohrubej múky ● 300 ml plnotučného mlieka ● 7 g sušeného droždia ● 70 g krupicového cukru ● 70 g masla ● 1 žĺtok ● kôraz 1/2 citróna ● 1/2 ČL vanilkovej pasty ● štipka soli ● 1 bielok na potretie

NA ČERNICOVÝ LEKVÁR: 600 g mrazených černíc ● 300 g kryštálového cukru● 1/2 ČL kyseliny citrónovej ● 1/4 ČL mletého zázvoru ● 1/4 ČL mletej škorice ● 2 cl umu ● 1 PL strúhanky

NA TVAROHOVÚ PLNKU: 250 g jemného tvarohu tučného (9 %) ● 50 g smotanového syra ● 45 g práškového cukru ● 1/2 PL kukuričného škrobu ● 1/2 balíčka vanilkového cukru

NA POSÝPKU: 15 g kryštálového cukru ● 15 g polohrubej múky ● 15 g strúhaného kokosu ● 15 g masla

NA OZDOBU: 250 g čerstvých černíc ● 40 g vody ● 20 g práškového cukru ● 20 g kryštálového cukru ● 1/2 ČL kyseliny citrónovej

Múku preosejeme, pridáme droždie a premiešame. Mlieko zmiešame s cukrom a trochu zohrejeme (asi na 35 °C). Pridáme maslo a keď sa roztopí, vlejeme do múky s droždím. Pridáme žĺtok, vanilkovú pastu a soľ. Vymiesime nelepivé cesto, môže to trvať aj 10 až 15 minút. V prípade, že sa lepí, pridáme lyžicu múky. Necháme vykysnúť. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Černice rozmrazíme a povaríme do zmäknutia. Prepasírujeme a odvážime prepasírovanú tekutú časť. Pridáme cukor – polovicu z hmotnosti černicovej tekutej časti, kyselinu citrónovú, škoricu. Varíme, kým sa cukor nerozpustí. Potom rozmixujeme a prepasírujeme cez sitko. Pridáme zázvor a um a ešte spolu povaríme. Následne vezmeme menšiu rajničku, do ktorej si dáme jednu naberačku pripravenej zmesi. Miešame vareškou, kým sa nezačnú robiť „cestičky“. Takto pripravený lekvár prelejeme do pripravenej nádoby. Postup opakujeme s celým množstvom pripravenej zmesi. Dáme vychladiť. Vychladnutý lekvár (nie príliš studený) zmiešame so strúhankou a dáme do malého cukrárskeho vrecka na ozdobenie. Metličkou premiešame tvaroh so smotanovým syrom, s kukuričným škrobom, preosiatym cukrom a vanilkovým cukrom. Dáme do malého cukrárskeho vrecka na ozdobenie. Zmes by nemala byť pri nanášaní príliš studená. Na posýpku zmiešame všetky suroviny. Vykysnuté cesto si rozdelíme na 2 rovnaké časti. Vyvaľkáme a vykrojíme 4 kruhy s priemerom 12 cm. Položíme na plech s papierom na pečenie a necháme podkysnúť. Dnom veľkého pohára urobíme do vykrojených kruhov jamky. Okraje potrieme rozšľahaným bielkom. Na jednu polovicu koláča dáme tvarohovú náplň a na druhú lekvár. Noty a husľový kľúč vytvarujeme na lekvárovú časť tvarohovou náplňou v cukrárskom vrecku. Tvarohovú časť nahusto posypeme posýpkou. Dáme piecť na 15 minút. Z vody a práškového cukru si urobíme sirup. Vylejeme ho na čerstvé černice a necháme odkvapkať. Obalíme v zmesi cukru a kyseliny citrónovej a podávame s koláčmi.

Čas prípravy: 50 minút

Čas kysnutia: 60 minút

Zdroj: STVR

České koláče „Sladké mámení“ od Danky

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.
Výber pre vás