Panzanella s grilovanými broskyňami

4 porcie

3 broskyne ● 500 g paradajok ● 1/4 šálky + 1 PL extra panenského olivového oleja ● 4 šálky chlebových kociek ● 2 PL bieleho vínneho octu ● 1 PL medu ● 1/4 šálky bazalky ● 2 PL estragónu ● 1 PL oregana ● 2 šálky baby špenátu ● 1 šálka šalátových listov ● 1/2 šálky kozieho syra ● morská soľ ● mleté čierne korenie

Broskyne umyjeme, osušíme, zbavíme kôstky a nakrájame na kocky. Rúru predhrejeme na 180 °C. Dva malé plechy na pečenie vystelieme alobalom. Na jeden plech dáme dve tretiny nakrájaných broskýň. Na druhý plech dáme dve tretiny nakrájaných paradajok, pridáme lyžicu oleja a soľ. Broskyne pečieme 15 minút do polomäkka. Vyberieme z rúry a odložíme. Paradajky pečieme 30 minút, v polovici pečenia premiešame. Vyberieme z rúry a odložíme. Zvyšné paradajky nakrájame napoly. Na tretí plech na pečenie s alobalom dáme kocky chleba. Pokvapkáme olejom, veľkoryso osolíme a posypeme mletým čiernym korením. Upečieme v rúre dozlatista. V mise rozmiešame zvyšné 2 lyžice oleja (podľa potreby viac), ocot, med, nakrájanú bazalku, estragón a oregano. Dochutíme soľou a korením. Pridáme špenát, listy šalátu, broskyne (opečené aj čerstvé), paradajky (opečené aj čerstvé) a kocky chleba. Miešame, kým nie sú celkom pokryté zálievkou. Necháme postáť pri izbovej teplote asi 30 minút, aby sa chute spojili, a potom posypeme syrom.

Čas prípravy: 15 minút

Čas pečenia: 30 minút

Čas odležania: 30 minút

panzanella s grilovanými broskyňami a paradajkami
Zdroj: LAURA WITTEKOVA