Dostali ste chuť na niečo ĽAHKÉ? Tento taliansky kultový ŠALÁT PANZANELLA s broskyňami je TOP!
20. 7. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:07)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Ťažkých horúcich jedál sa nám pri týchto vysokých teplotách vôbec nežiada. A to nevadí. Tento známy taliansky šalát je taký dobrý, že sa ho nebudete vedieť dojesť.

Panzanella s grilovanými broskyňami
4 porcie
3 broskyne ● 500 g paradajok ● 1/4 šálky + 1 PL extra panenského olivového oleja ● 4 šálky chlebových kociek ● 2 PL bieleho vínneho octu ● 1 PL medu ● 1/4 šálky bazalky ● 2 PL estragónu ● 1 PL oregana ● 2 šálky baby špenátu ● 1 šálka šalátových listov ● 1/2 šálky kozieho syra ● morská soľ ● mleté čierne korenie
Broskyne umyjeme, osušíme, zbavíme kôstky a nakrájame na kocky. Rúru predhrejeme na 180 °C. Dva malé plechy na pečenie vystelieme alobalom. Na jeden plech dáme dve tretiny nakrájaných broskýň. Na druhý plech dáme dve tretiny nakrájaných paradajok, pridáme lyžicu oleja a soľ. Broskyne pečieme 15 minút do polomäkka. Vyberieme z rúry a odložíme. Paradajky pečieme 30 minút, v polovici pečenia premiešame. Vyberieme z rúry a odložíme. Zvyšné paradajky nakrájame napoly. Na tretí plech na pečenie s alobalom dáme kocky chleba. Pokvapkáme olejom, veľkoryso osolíme a posypeme mletým čiernym korením. Upečieme v rúre dozlatista. V mise rozmiešame zvyšné 2 lyžice oleja (podľa potreby viac), ocot, med, nakrájanú bazalku, estragón a oregano. Dochutíme soľou a korením. Pridáme špenát, listy šalátu, broskyne (opečené aj čerstvé), paradajky (opečené aj čerstvé) a kocky chleba. Miešame, kým nie sú celkom pokryté zálievkou. Necháme postáť pri izbovej teplote asi 30 minút, aby sa chute spojili, a potom posypeme syrom.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 30 minút
Čas odležania: 30 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
panzanella s grilovanými broskyňami a paradajkami