Dostali ste chuť na niečo špeciálne? Tak to si potom recept na rezy OBLÍŽ PRST zamilujete!
16. 11. 2023, 6:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:23)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Kto ho ešte nevyskúšal, môže ľutovať. Jemný korpus, sladký krém a snehová pena, lepšie to už byť nemôže...
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku
Oblíž prst
24 kúskov
NA CESTO: 125 g kryštálového cukru ● 125 g zmäknutého masla ● 4 vajcia izbovej teploty ● 50 ml mlieka izbovej teploty ● 150 g polohrubej múky ● 50 g kakaa ● 1 balíček prášku do pečiva
NA KRÉM: 1 liter mlieka ● 120 g kukuričného škrobu ● 4 žĺtky ● 200 g kryštálového cukru ● 2 balíčky vanilkového cukru ● 150 g masla izbovej teploty ● 100 g práškového cukru
NA PENU: 4 čerstvé bielky ● 200 g kryštálového cukru ● horká čokoláda
Rúru predhrejeme na 180 °C. Plech na pečenie vymažeme maslom a vysypeme polohrubou múkou. Maslo a cukor vymiešame na penu. Postupne pridávame žĺtky a mlieko. Polohrubú múku dôkladne zmiešame zvlášť v miske s kakaom a práškom do pečiva. Do žĺtkovej peny preosejeme múčnu zmes a dôkladne zamiešame tak, aby sme dosiahli jednotnú kakaovú hmotu. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh a opatrne primiešame do kakaového cesta. Vylejeme na plech a rovnomerne rozotrieme. Pečieme 20 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Na krém zmiešame v menšej miske 300 ml mlieka, kukuričný škrob, žĺtky, kryštálový a vanilkový cukor. Zvyšných 700 ml mlieka pomaly privedieme do varu. Len čo začne mlieko jemne bublať, za stáleho miešania pridáme žĺtkovú zmes. Varíme na slabom plameni za stáleho miešania aspoň 8 minút. Uvarený krém stiahneme z plameňa a postupne pridávame maslo nakrájané na kocky. Takto pripravený krém nanesieme rovnomerne na kakaový korpus. Poslednú pripravíme bielkovú penu. Nad parou vyšľaháme bielky s cukrom, až kým nedosiahneme nadýchanú pevnú bielkovú hmotu. Potrvá to 10 až 15 minút. Dbáme na to, aby sa bielky nad parou neprevarili. Vychladnutý vanilkový puding jemne narušíme zvrchu vidličkou, aby sa bielková pena lepšie uchytila a neskĺzla dolu. Na takto pripravený koláč rovnomerne navrstvíme bielkovú penu a posypeme hrubšou vrstvou nastrúhanej horkej čokolády. Dáme do chladničky stuhnúť.
Čas prípravy: 40 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Oblíž prst