Dostali ste chuť na ROLÁDU? Tak tieto vám bude závidieť aj vaša SVOKRA: Určite vyskúšajte!
2. 4. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:04)

Zdroj: Shutterstock
Stočený kúsok cesta plnený lahodnou plnkou, to je klasika, ktorá sa nezunuje. Ponúkame vám tri recepty, ktorá sa rýchlo stanú vašimi najobľúbenejšími nielen na sviatky.
S čučoriedkovým džemom
12 kúskov
NA DŽEM: 200 g čučoriedok ● 100 g želírovacieho cukru 2 : 1 ● 1 PL citrónovej šťavy ● 1 vetvička rozmarínu
NA CESTO: 5 vajec ● štipka soli ● 100 g cukru ● 1 balíček vanilkového cukru ● 80 g hladkej múky ● 50 g mletých mandlí
NA KRÉM: 4 plátky želatíny ● 250 g mascarpone ● 60 g cukru
OKREM TOHO: 2 až 3 vetvičky rozmarínu ● 125 g čučoriedok ● 150 g čokoládovej polevy
Na džem dáme do hrnca čučoriedky, citrónovú šťavu aj cukor. Krátko ohrievame, potom rozmixujeme. Pridáme rozmarín a varíme asi 5 minút. Odstránime rozmarín a necháme vychladnúť. Rúru predhrejeme na 200 °C. Oddelíme od seba bielky a žĺtky. Žĺtky vyšľaháme dopenista, po častiach zašľaháme cukor aj vanilkový cukor. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh. Múku zmiešame s mletými mandľami a spolu so žĺtkovou zmesou zapracujeme do snehu. Cesto natrieme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme 8 až 12 minút. Vyberieme, preklopíme na utierku posypanú práškovým cukrom, stiahneme papier a zvinieme do rolády. Necháme vychladnúť. Želatínu namočíme do vody. Mascarpone vymiešame s cukrom. Želatínu vymačkáme a rozpustíme na miernom ohni. Zamiešame lyžicu mascarpone a potom celé zapracujeme do zvyšného krému. Roládu rozvinieme, potrieme čučoriedkovým džemom aj mascarponovým krémom. Opatrne zavinieme, polejeme rozpustenou čokoládovou polevou a ozdobíme čučoriedkami a rozmarínom. Dáme na 3 až 4 hodiny do chladničky stuhnúť.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 12 minút
Čas chladenia: 4 hodiny
Zdroj: Shutterstock
Roláda s čučoriedkovým džemom
Čokoládová s maslovým krémom
12 kúskov
NA CESTO: 6 vajec ● štipka soli ● 150 g krupicového cukru ● 125 g hladkej múky ● 3 PL škrobovej múčky ● 40 g kakaa
NA PLNKU: 1 balíček čokoládového pudingu v prášku ● 2 PL cukru ● 500 ml mlieka ● 250 g zmäknutého masla ● 4 PL práškového cukru ● 4 PL horkej čokolády
OKREM TOHO: 100 ml smotany na šľahanie ● čerstvé jahody na ozdobu
Rúru predhrejeme na 200 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Oddelíme od seba bielky a žĺtky a bielky vyšľaháme spolu so soľou na tuhý sneh. Postupne zašľaháme cukor. Zľahka zapracujeme žĺtky a nakoniec aj múku, škrobovú múčku a kakao. Natrieme na pripravený plech a pečieme asi 15 minút. Potom piškótu preklopíme na utierku posypanú práškovým cukrom, opatrne stiahneme papier na pečenie a pomocou utierky zvinieme do rolády. Necháme vychladnúť. Na krém zmiešame pudingový prášok s cukrom a 2 PL mlieka. Zvyšok mlieka privedieme do varu, zamiešame pudingovú zmes a varíme, kým puding nezhustne. Stiahneme z ohňa a necháme vychladnúť, pričom občas premiešame, aby sa nám na povrchu nevytvorila blana. Zmäknuté maslo vyšľaháme s práškovým cukrom dokrémova, po lyžiciach zašľaháme puding aj rozpustenú čokoládu. Podľa potreby necháme trocha stuhnúť v chladničke. Potom natrieme na rozvinutú roládu a opäť zvinieme. Dáme najmenej na 2 hodiny do chladničky, až potom ozdobíme vyšľahanou šľahačkou a čerstvými jahodami.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 15 minút
Čas chladenia: 2 hodiny
Zdroj: Shutterstock
Čokoládová s maslovým krémom
S kávovým krémom
15 kúskov
5 vajec ● 240 g krupicového cukru ● 100 g hladkej múky ● 1/2 ČL prášku do pečiva ● 2 žĺtky ● 75 g smotany na šľahanie ● 125 g masla ● 3 PL studeného espresa ● 50 ml mandľového likéru ● 30 g horkej čokolády
Oddelíme od seba bielky a žĺtky z 3 vajec. Bielky vyšľaháme dotuha, pričom zašľaháme aj 100 g cukru. Zľahka zapracujeme žĺtky. V mise premiešame múku s práškom do pečiva a preosejeme na vajcovú zmes. Opatrne zamiešame a cesto natrieme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme 8 až 10 minút pri teplote 200 °C. Vyberieme z rúry, preklopíme na navlhčenú utierku, opatrne stiahneme papier a pomocou utierky zvinieme do rolády. Necháme vychladnúť. V panvici skaramelizujeme 140 g cukru, stiahneme z ohňa, zamiešame smotanu a dáme na 3 minúty variť. Vyšľaháme 2 vajcia a 2 žĺtky dopenista, pričom tenkým pramienkom zašľaháme aj karamel. Pridáme nakrájané maslo aj kávu a šľaháme, kým celá zmes nevychladne a nevznikne nám hladký krém. Dáme na 30 minút do chladničky. Roládu rozvinieme, pokvapkáme likérom a potrieme krémom. Opäť zvinieme a ozdobíme rozpustenou čokoládou. Dáme na 3 hodiny do chladničky, až potom nakrájame.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 10 minút
Čas chladenia: 3 a pol hodiny
Zdroj: Shutterstock
Roláda s kávovým krémom
Vyskúšajte aj tento sladký recept:
