Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Dostali ste chuť na ROLÁDU? Tak tieto vám bude závidieť aj vaša SVOKRA: Určite vyskúšajte!

Roláda s kávovým krémom

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Stočený kúsok cesta plnený lahodnou plnkou, to je klasika, ktorá sa nezunuje. Ponúkame vám tri recepty, ktorá sa rýchlo stanú vašimi najobľúbenejšími nielen na sviatky.

S čučoriedkovým džemom

12 kúskov

NA DŽEM: 200 g čučoriedok ● 100 g želírovacieho cukru 2 : 1 ● 1 PL citrónovej šťavy ● 1 vetvička rozmarínu

NA CESTO: 5 vajec ● štipka soli ● 100 g cukru ● 1 balíček vanilkového cukru ● 80 g hladkej múky ● 50 g mletých mandlí

NA KRÉM: 4 plátky želatíny ● 250 g mascarpone ● 60 g cukru

OKREM TOHO: 2 až 3 vetvičky rozmarínu ● 125 g čučoriedok ● 150 g čokoládovej polevy

Na džem dáme do hrnca čučoriedky, citrónovú šťavu aj cukor. Krátko ohrievame, potom rozmixujeme. Pridáme rozmarín a varíme asi 5 minút. Odstránime rozmarín a necháme vychladnúť. Rúru predhrejeme na 200 °C. Oddelíme od seba bielky a žĺtky. Žĺtky vyšľaháme dopenista, po častiach zašľaháme cukor aj vanilkový cukor. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh. Múku zmiešame s mletými mandľami a spolu so žĺtkovou zmesou zapracujeme do snehu. Cesto natrieme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme 8 až 12 minút. Vyberieme, preklopíme na utierku posypanú práškovým cukrom, stiahneme papier a zvinieme do rolády. Necháme vychladnúť. Želatínu namočíme do vody. Mascarpone vymiešame s cukrom. Želatínu vymačkáme a rozpustíme na miernom ohni. Zamiešame lyžicu mascarpone a potom celé zapracujeme do zvyšného krému. Roládu rozvinieme, potrieme čučoriedkovým džemom aj mascarponovým krémom. Opatrne zavinieme, polejeme rozpustenou čokoládovou polevou a ozdobíme čučoriedkami a rozmarínom. Dáme na 3 až 4 hodiny do chladničky stuhnúť.

Čas prípravy: 30 minút

Čas pečenia: 12 minút

Čas chladenia: 4 hodiny

Zdroj: Shutterstock

Roláda s čučoriedkovým džemom

Čokoládová s maslovým krémom

12 kúskov

NA CESTO: 6 vajec ● štipka soli ● 150 g krupicového cukru ● 125 g hladkej múky ● 3 PL škrobovej múčky ● 40 g kakaa

NA PLNKU: 1 balíček čokoládového pudingu v prášku ● 2 PL cukru ● 500 ml mlieka ● 250 g zmäknutého masla ● 4 PL práškového cukru ● 4 PL horkej čokolády

OKREM TOHO: 100 ml smotany na šľahanie ● čerstvé jahody na ozdobu

Rúru predhrejeme na 200 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Oddelíme od seba bielky a žĺtky a bielky vyšľaháme spolu so soľou na tuhý sneh. Postupne zašľaháme cukor. Zľahka zapracujeme žĺtky a nakoniec aj múku, škrobovú múčku a kakao. Natrieme na pripravený plech a pečieme asi 15 minút. Potom piškótu preklopíme na utierku posypanú práškovým cukrom, opatrne stiahneme papier na pečenie a pomocou utierky zvinieme do rolády. Necháme vychladnúť. Na krém zmiešame pudingový prášok s cukrom a 2 PL mlieka. Zvyšok mlieka privedieme do varu, zamiešame pudingovú zmes a varíme, kým puding nezhustne. Stiahneme z ohňa a necháme vychladnúť, pričom občas premiešame, aby sa nám na povrchu nevytvorila blana. Zmäknuté maslo vyšľaháme s práškovým cukrom dokrémova, po lyžiciach zašľaháme puding aj rozpustenú čokoládu. Podľa potreby necháme trocha stuhnúť v chladničke. Potom natrieme na rozvinutú roládu a opäť zvinieme. Dáme najmenej na 2 hodiny do chladničky, až potom ozdobíme vyšľahanou šľahačkou a čerstvými jahodami.

Čas prípravy: 20 minút

Čas pečenia: 15 minút

Čas chladenia: 2 hodiny

Zdroj: Shutterstock

Čokoládová s maslovým krémom

S kávovým krémom

15 kúskov

5 vajec ● 240 g krupicového cukru ● 100 g hladkej múky ● 1/2 ČL prášku do pečiva ● 2 žĺtky ● 75 g smotany na šľahanie ● 125 g masla ● 3 PL studeného espresa ● 50 ml mandľového likéru ● 30 g horkej čokolády

Oddelíme od seba bielky a žĺtky z 3 vajec. Bielky vyšľaháme dotuha, pričom zašľaháme aj 100 g cukru. Zľahka zapracujeme žĺtky. V mise premiešame múku s práškom do pečiva a preosejeme na vajcovú zmes. Opatrne zamiešame a cesto natrieme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme 8 až 10 minút pri teplote 200 °C. Vyberieme z rúry, preklopíme na navlhčenú utierku, opatrne stiahneme papier a pomocou utierky zvinieme do rolády. Necháme vychladnúť. V panvici skaramelizujeme 140 g cukru, stiahneme z ohňa, zamiešame smotanu a dáme na 3 minúty variť. Vyšľaháme 2 vajcia a 2 žĺtky dopenista, pričom tenkým pramienkom zašľaháme aj karamel. Pridáme nakrájané maslo aj kávu a šľaháme, kým celá zmes nevychladne a nevznikne nám hladký krém. Dáme na 30 minút do chladničky. Roládu rozvinieme, pokvapkáme likérom a potrieme krémom. Opäť zvinieme a ozdobíme rozpustenou čokoládou. Dáme na 3 hodiny do chladničky, až potom nakrájame.

Čas prípravy: 20 minút

Čas pečenia: 10 minút

Čas chladenia: 3 a pol hodiny

Zdroj: Shutterstock

Roláda s kávovým krémom

Vyskúšajte aj tento sladký recept:

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Máte radi orechovú tortu od babičky? Táto s kakaovým likérom a sladkým ovocím je priam BOŽSKÁ!

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.