Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Dostali ste chuť na SLADKÝ OBED? Čo tak domáce REZANCE alebo zemiakové GOMBOLCE ako do BABIČKY

JAHODOVÉ GOMBOLCE

Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Cez leto to musí ísť rýchlo. A rýchle tieto recepty na sladké maškrty rozhodne sú. Oplatí sa vyskúšať!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    V KUCHYNI S PEŤOU: Zamilované šišky s malinovou polevou

    Jahodové gombolce

    5 porcií

    600 g múčnych zemiakov ●200 g polohrubej múky ● 1 vajce ● 1/2 ČL soli ● 500 až 1 000 g jahôd ● 200 g strúhanky ● 100 g práškového cukru ● 200 g masla

    Zemiaky v šupke uvaríme, a to najlepšie deň vopred v osolenej vode. Scedíme a necháme úplne vychladnúť. Vychladnuté zemiaky ošúpeme a nastrúhame. Pridáme do nich múku, vajce a soľ. Cesto by malo byť jemné, mäkké (podobne ako plastelína), no malo by držať tvar a neroztekať sa. Na skúšku uvaríme kúsok cesta v jemne vriacej vode. Ak sa pri varení rozpadá, pridáme ešte trochu múky. Z cesta vytvarujeme valec, rozkrájame ho na menšie časti a cestom obalíme menšie celé alebo väčšie nakrájané jahody. Gombolce vhadzujeme do osolenej, mierne vriacej vody. Opatrne ich odlepíme odo dna a po vyplávaní na hladinu varíme ešte asi 3 minúty. Gombolce vyberáme z vody dierovanou naberačkou. Podávame ihneď posypané strúhankou opraženou nasucho premiešanou s práškovým cukrom a preliate roztopeným maslom.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas varenia: 25 minút

    Domáce rezance s orieškami

    2 porcie

    NA REZANCE: 200 g hrubej múky ● 100 ml vody ● trocha práškového cukru ● štipka soli

    OKREM TOHO: 100 g masla ● 2 ČL medu ● 2 jablká ● 2 hrste vlašských orechov ● 2 PL cukru ● 4 vanilkové sušienky ● mliečna a horká čokoláda ● propolis ● mletá škorica ● púpavový sirup

    Na rezance vypracujeme z múky, vody, cukru a zo soli cesto. Rozvaľkáme ho natenko a nožom rozkrájame na rezance. Uvaríme ich vo vode a scedíme. Na panvici prepálime maslo, pridáme med a jablká nakrájame na malé kocky. Necháme zmäknúť. Vlašské orechy rozmixujeme nahrubo s cukrom a vanilkovými keksmi. Na tanier uložíme rezance, pokvapkáme ich propolisom. Pridáme orechovú posýpku a na ňu trocha púpavového sirupu. Nakoniec rezance posypeme mletou škoricou, nastrúhanou čokoládou a naložíme udusené jabĺčko.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas varenia: 10 minút

    Zdroj: MATEJ KALINA

    Domáce rezance s orieškami, čokoládou a jablkami

    Jogurtové lievance

    4 porcie


    200 g bieleho jogurtu ● 250 ml plnotučného mlieka ● 250 g hladkej múky ● 1 balíček prášku do pečiva ● štipka soli ● olej


    Do misy dáme jogurt, prilejeme mlieko a dobre rozmiešame. Múku preosejeme do jogurtovej zmesi, nasypeme prášok do pečiva, zľahka premiešame a osolíme. Cesto necháme 10 minút odpočívať. Na panvici s malým množstvom oleja opekáme lievance z oboch strán dozlatista. Kým sa lievance pečú, rozohrejeme rúru na 50 °C. Hotové lievance poukladáme na tanier, priklopíme druhým tanierom a udržujeme v rúre v teple. Servírujeme s džemom, tvarohom a ovocím.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas opekania: 5 minút

    Zdroj: Gurmet

    JOGURTOVÉ LIEVANCE

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.