Dostali ste chuť na SLADKÝ OBED? Čo tak domáce REZANCE alebo zemiakové GOMBOLCE ako do BABIČKY
10. 7. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:07)

Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková
Cez leto to musí ísť rýchlo. A rýchle tieto recepty na sladké maškrty rozhodne sú. Oplatí sa vyskúšať!

Jahodové gombolce
5 porcií
600 g múčnych zemiakov ●200 g polohrubej múky ● 1 vajce ● 1/2 ČL soli ● 500 až 1 000 g jahôd ● 200 g strúhanky ● 100 g práškového cukru ● 200 g masla
Zemiaky v šupke uvaríme, a to najlepšie deň vopred v osolenej vode. Scedíme a necháme úplne vychladnúť. Vychladnuté zemiaky ošúpeme a nastrúhame. Pridáme do nich múku, vajce a soľ. Cesto by malo byť jemné, mäkké (podobne ako plastelína), no malo by držať tvar a neroztekať sa. Na skúšku uvaríme kúsok cesta v jemne vriacej vode. Ak sa pri varení rozpadá, pridáme ešte trochu múky. Z cesta vytvarujeme valec, rozkrájame ho na menšie časti a cestom obalíme menšie celé alebo väčšie nakrájané jahody. Gombolce vhadzujeme do osolenej, mierne vriacej vody. Opatrne ich odlepíme odo dna a po vyplávaní na hladinu varíme ešte asi 3 minúty. Gombolce vyberáme z vody dierovanou naberačkou. Podávame ihneď posypané strúhankou opraženou nasucho premiešanou s práškovým cukrom a preliate roztopeným maslom.
Čas prípravy: 30 minút
Čas varenia: 25 minút
Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková
JAHODOVÉ GOMBOLCE
Domáce rezance s orieškami
2 porcie
NA REZANCE: 200 g hrubej múky ● 100 ml vody ● trocha práškového cukru ● štipka soli
OKREM TOHO: 100 g masla ● 2 ČL medu ● 2 jablká ● 2 hrste vlašských orechov ● 2 PL cukru ● 4 vanilkové sušienky ● mliečna a horká čokoláda ● propolis ● mletá škorica ● púpavový sirup
Na rezance vypracujeme z múky, vody, cukru a zo soli cesto. Rozvaľkáme ho natenko a nožom rozkrájame na rezance. Uvaríme ich vo vode a scedíme. Na panvici prepálime maslo, pridáme med a jablká nakrájame na malé kocky. Necháme zmäknúť. Vlašské orechy rozmixujeme nahrubo s cukrom a vanilkovými keksmi. Na tanier uložíme rezance, pokvapkáme ich propolisom. Pridáme orechovú posýpku a na ňu trocha púpavového sirupu. Nakoniec rezance posypeme mletou škoricou, nastrúhanou čokoládou a naložíme udusené jabĺčko.
Čas prípravy: 30 minút
Čas varenia: 10 minút
Zdroj: MATEJ KALINA
Domáce rezance s orieškami, čokoládou a jablkami
Jogurtové lievance
4 porcie
200 g bieleho jogurtu ● 250 ml plnotučného mlieka ● 250 g hladkej múky ● 1 balíček prášku do pečiva ● štipka soli ● olej
Do misy dáme jogurt, prilejeme mlieko a dobre rozmiešame. Múku preosejeme do jogurtovej zmesi, nasypeme prášok do pečiva, zľahka premiešame a osolíme. Cesto necháme 10 minút odpočívať. Na panvici s malým množstvom oleja opekáme lievance z oboch strán dozlatista. Kým sa lievance pečú, rozohrejeme rúru na 50 °C. Hotové lievance poukladáme na tanier, priklopíme druhým tanierom a udržujeme v rúre v teple. Servírujeme s džemom, tvarohom a ovocím.
Čas prípravy: 15 minút
Čas opekania: 5 minút
Zdroj: Gurmet
JOGURTOVÉ LIEVANCE