HRUŠKOVÝ KOLÁČ S LIESKOVÝMI ORECHAMI
10 kúskov
3 veľké vajcia ● 150 g krupicového cukru ● 250 g mascarpone ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 225 g hladkej múky ● 55 g kukuričného škrobu ● 1 balíček prášku do pečiva ● 3 PL slnečnicového oleja ● štipka soli ● 100 g lieskových orieškov ● 3 stredne veľké hrušky ● práškový cukor na posypanie
Vajcia s cukrom vyšľaháme na svetlú penu. Pridáme mascarpone, vanilkový extrakt a šľaháme, kým zmes nie je krémová. Do zmesi pridáme múku, ktorú sme predtým zmiešali so škrobom a s práškom do pečiva, a jemne zapracujeme. Vlejeme olej, soľ, nasypeme lieskové orechy nasekané nahrubo, 2 hrušky nakrájané na menšie kocky a premiešame. Vlejeme do formy s priemerom 23 cm, ktorej dno sme vyložili papierom na pečenie. Navrch poukladáme zvyšnú hrušku nakrájanú na hrubšie plátky. Vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C a pečieme 35 až 40 minút. Urobíme test špajľou, aby sme zistili, či je koláč upečený. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 40 minút