Párty chlebíčky podľa Lenky

Pečie celé Slovensko - Párty chlebíčky podľa Lenky
Zdroj: RTVS/Pečie celé Slovensko

6 až 8 porcií

NA CHLIEB: 500 g hladkej múky ● 285 ml mlieka ● 60 g zmäknutého masla ● 11 g soli ● 20 g droždia ● 1 žĺtok na potretie

NA PARÍŽSKY ŠALÁT: 200 g diétnej salámy ● 1 menšia cibuľa ● 4 až 5 kyslých uhoriek ● 60 g hrášku z konzervy ● 4 žĺtky ● 250 ml slnečnicového oleja ● 2 PL plnotučnej horčice ● 1 PL worcesterskej omáčky ● soľ ● korenie ● cukor ● citrón

NA OBLOŽENIE: 10 plátkov šunky ● 15 plátkov salámy ● roztierateľné maslo ● olivy (asi 7 ks) ● cherry paradajky (asi 6 ks) ● 2 vajcia ● plátky eidamu (asi 3 ks) ● 1 červená paprika ● kučeravý šalát ● mikrozelenina ● slnečnica ● petržlenová vňať

Mlieko zohrejeme a nadrobíme doň droždie. Necháme vzísť kvások. Všetky suroviny na chlieb spolu s mliekom a droždím vymiesime na hladké cesto. Dáme kysnúť, aby zdvojnásobilo svoj objem. Z vykysnutého cesta vytvarujeme veku a preložíme na plech s papierom na pečenie. Necháme ešte kysnúť asi 20 minút. Rúru rozohrejeme na 180 °C. Vykysnutú veku potrieme žĺtkom a dáme piecť na 30 minút. Do nádoby dáme žĺtky, olej, horčicu, soľ, cukor, korenie a trošku citrónovej šťavy (asi 8 ml). Ponorným mixérom mixujeme, kým sa nevytvorí hustá majonéza. Salámu nakrájame na tenké pásiky, cibuľu a uhorky najemno. Cibuľu osolíme, kým pripravíme ostatné suroviny, vďaka soli trocha zmäkne. Zmiešame všetko spolu aj s hráškom, majonézou a worcesterskou omáčkou. Dochutíme soľou, korením alebo horčicou, ak treba. Chlebíčky ozdobíme podľa vlastnej chuti pripravenými surovinami na obloženie.

Čas prípravy: 30 minút

Čas kysnutia: 90 minút

Čas pečenia: 30 minút