Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Inšpirujte sa lákavými CHLEBÍČKAMI od súťažiacich PEČIE CELÉ SLOVENSKO: Rozhodne neoľutujete!

Pečie celé Slovensko - Ďoďov východniarsky chlebík

Zdroj: RTVS/Pečie celé Slovensko

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Obložené chuťovky sú klasika, ktorá na žiadnom vianočnom stole nesmie chýbať. Inšpirujte sa dobrotami súťažiacich v obľúbenej šou Pečie celé Slovensko a nenechajte si ujsť veľké finále už túto nedeľu o 20.30 na Jednotke.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Moderátori šou PEČIE CELÉ SLOVENSKO si našepkávanie súťažiacim poriadne užili!
    Zdroj: RTVS/Pečie celé Slovensko

    Párty chlebíčky podľa Lenky

    Zdroj: RTVS/Pečie celé Slovensko

    Pečie celé Slovensko - Párty chlebíčky podľa Lenky

    6 až 8 porcií

    NA CHLIEB: 500 g hladkej múky ● 285 ml mlieka ● 60 g zmäknutého masla ● 11 g soli ● 20 g droždia ● 1 žĺtok na potretie

    NA PARÍŽSKY ŠALÁT: 200 g diétnej salámy ● 1 menšia cibuľa ● 4 až 5 kyslých uhoriek ● 60 g hrášku z konzervy ● 4 žĺtky ● 250 ml slnečnicového oleja ● 2 PL plnotučnej horčice ● 1 PL worcesterskej omáčky ● soľ ● korenie ● cukor ● citrón

    NA OBLOŽENIE: 10 plátkov šunky ● 15 plátkov salámy ● roztierateľné maslo ● olivy (asi 7 ks) ● cherry paradajky (asi 6 ks) ● 2 vajcia ● plátky eidamu (asi 3 ks) ● 1 červená paprika ● kučeravý šalát ● mikrozelenina ● slnečnica ● petržlenová vňať

    Mlieko zohrejeme a nadrobíme doň droždie. Necháme vzísť kvások. Všetky suroviny na chlieb spolu s mliekom a droždím vymiesime na hladké cesto. Dáme kysnúť, aby zdvojnásobilo svoj objem. Z vykysnutého cesta vytvarujeme veku a preložíme na plech s papierom na pečenie. Necháme ešte kysnúť asi 20 minút. Rúru rozohrejeme na 180 °C. Vykysnutú veku potrieme žĺtkom a dáme piecť na 30 minút. Do nádoby dáme žĺtky, olej, horčicu, soľ, cukor, korenie a trošku citrónovej šťavy (asi 8 ml). Ponorným mixérom mixujeme, kým sa nevytvorí hustá majonéza. Salámu nakrájame na tenké pásiky, cibuľu a uhorky najemno. Cibuľu osolíme, kým pripravíme ostatné suroviny, vďaka soli trocha zmäkne. Zmiešame všetko spolu aj s hráškom, majonézou a worcesterskou omáčkou. Dochutíme soľou, korením alebo horčicou, ak treba. Chlebíčky ozdobíme podľa vlastnej chuti pripravenými surovinami na obloženie.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas kysnutia: 90 minút

    Čas pečenia: 30 minút

    Ďoďov východniarsky chlebík

    Zdroj: RTVS/Pečie celé Slovensko

    Pečie celé Slovensko - Ďoďov východniarsky chlebík

    4 až 8 porcií

    NA CHLIEB: 400 g hladkej múky ● 100 g celozrnnej ražnej múky ● 1 ČL soli ● 1 ČL sódy bikarbóny ● zväzok medvedieho cesnaku ● 60 g červenej cibule ● 30 g šalotky ● 30 g masla ● 4 ČL ľanu ● 450 ml kyslého mlieka

    NA MAJONÉZU: 2 žĺtky ● 1 PL plnotučnej horčice ● 300 ml oleja ● soľ ● čierne mleté korenie ● citrónová šťava

    NA CVIKLOVÝ ŠALÁT: 4 cvikly ● 1/2 strúčika cesnaku ● 1/2 šalotky ● soľ ● mleté čierne korenie ● 4 PL majonézy

    NA OBLOŽENIE: 5 fíg ● 20 g rukoly ● 100 g vlašských orechov ● 100 g kozieho syra

    Na prípravu chlebíka v miske zmiešame sypké suroviny, do ktorých pridáme medvedí cesnak nakrájaný nadrobno a cibuľu a šalotku opražené na masle. Pridáme aj kyslé mlieko a premiešame. Pripravené cesto tvarujeme na pracovnej doske do tvaru valčeka, ktorý výdatne pomúčime. Položíme na plech a mierne ho navrchu narežeme, aby pri pečení mohla unikať prebytočná para zvnútra. Pečieme 30 minút pri teplote 220 °C. Popri pečení si pripravíme majonézu. Dôležité je, aby ingrediencie mali rovnakú izbovú teplotu. Majonézu pripravujeme v šľahači, kde najskôr šľaháme žĺtky s pridaním horčice. Potom pomalým pramienkom prilievame olej (ten by mal byť slnečnicový – určite nie olivový). Olej prilievame postupne. Na konci nám vznikne majonéza, ktorú ochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Uvarenú cviklu očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Pridáme koreniny, cesnak, šalotku a majonézu. Cvikla krásne pustí farbu a vznikne sýtočervený šalát. Ten natierame na upečené chlebíčky. Ozdobíme kozím syrom, orechmi, rukolou a figami.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas pečenia: 30 minút

    Írsky chlebík od Lucky

    Zdroj: RTVS/Pečie celé Slovensko

    Pečie celé Slovensko - Írsky chlebík od Lucky

    6 až 8 porcií

    NA CHLIEB: 600 g bieleho jogurtu gréckeho typu ● 250 g hladkej špaldovej múky ● 250 g celozrnnej špaldovej múky ● 1 ČL medu ● 1 ČL sódy bikarbóny ● semiačka podľa chuti

    NA FRANCÚZSKY ŠALÁT: 1 zeler ● 4 mrkvy ● 2 jablká ● 1 väčšia cibuľa ● zavárané uhorky (5-6 ks) ● 1 PL francúzskej horčice ● soľ

    NA MAJONÉZU: 2 žĺtky ● 1 PL francúzskej horčice ● 300 ml slnečnicového oleja ● soľ ● čierne korenie

    NA OBLOŽENIE: prosciutto ● suchá saláma ● šalátová uhorka ● cherry paradajky ● plátkový syr ● poľný šalát ● rukola ● mikrobylinky

    Všetky suroviny na chlieb spolu zmiešame. Cesto vytvarujeme do obdĺžnika a pečieme vo forme s papierom na pečenie pri teplote 180 °C približne 50 minút. Žĺtky s horčicou spojíme ponorným mixérom vo vysokej nádobe, postupne pomaly prilievame olej a stále mixujeme, kým nevznikne majonéza. Nakoniec dochutíme soľou a korením. Zeler, mrkvu a jablko pokrájame na kocky. Cibuľku najemno a uhorky nastrúhame na strúhadle. Všetko spolu zmiešame, pridáme horčicu a domácu majonézu. Podľa potreby osolíme a okoreníme. Ozdobíme podľa chuti.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas pečenia: 50 minút

    Dominikin pán elegán

    Zdroj: RTVS/Pečie celé Slovensko

    Pečie celé Slovensko - Dominikin pán elegán

    4 až 6 porcií

    NA CHLIEB: 500 g hladkej múky ● 20 g droždia ● 20 g cukru ● štipka soli ● 3 PL oleja ● 250 ml mlieka

    NA VAJÍČKOVÝ ŠALÁT: 4 uvarené vajcia ● 1 PL plnotučnej horčice ● 200 g masla ● 2 PL domácej majonézy ● soľ ● čierne korenie

    NA MAJONÉZU: 2 žĺtky ● 1 PL plnotučnej horčice ● 300 ml slnečnicového oleja

    NA OBLOŽENIE: saláma ● prosciutto crudo ● olivy ● paradajky ● mikrobylinky ● plátkový syr eidam

    Z 250 ml mlieka odoberieme 100 ml, pridáme pomrvené droždie, posypeme cukrom a hladkou múkou. Dáme vykysnúť na teplé miesto.Preosejeme múku, pridáme soľ a všetko spolu zmiešame. Keď kvások nakysne, pridáme ho k múke, zapracujeme, pridáme zvyšok mlieka a olej a zamiešame. Cesto vložíme do robota a necháme miesiť 6 minút. Preložíme do misy, poprášime múkou a necháme kysnúť na teplom mieste 30 minút. Vykysnuté cesto položíme na pomúčenú dosku a jemne premiesime. Z cesta urobíme dlhý šúľok, ktorý zrolujeme do tvaru veky a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme zakrytý podkysnúť 30 minút. Potom potrieme olejom a dáme do rúry vyhriatej na 190 °C na 20 až 25 minút. Žĺtky oddelíme do väčšej misky, pridáme horčicu a spolu dobre vymiešame metličkou. Tou šľaháme aj žĺtkovú zmes a pomaly prilievame olej, až kým zmes nezačne pomaly hustnúť a naberať na objeme. Nakoniec dochutíme soľou, korením a pár kvapkami citrónovej šťavy. Maslo, 2 PL domácej majonézy, horčicu, soľ a korenie na šalát pomixujeme v mixéri. Nastrúhame si uvarené vajíčka a zmiešame s maslovou zmesou. Plátky chleba potrieme vajíčkovým šalátom a ozdobíme pripravenými ingredienciami.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas pečenia: 25 minút

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.