Išli ste sa ako deti za babičkinými ŠAMROĽAMI pobiť? Z týchto citrónových ODPADNETE!
13. 4. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:05)

Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Krehké trubičky plnené našľahaným sladkým snehom patria medzi najobľúbenejšie koláče. A tieto zvládnete upiecť úplne každý!
Šamrole s bielkovým krémom
20 kúskov
1 balíček rozvaľkaného lístkového cesta ● maslo na vymazanie kovových trubičiek ● 1 vajíčko na potretie
NA BIELKOVÝ KRÉM: 3 bielky ● 240 g práškového cukru (+ na posypanie) ● 1 ČL citrónovej šťavy ● 1 ČL citrónovej kôry
Lístkové cesto rozbalíme, uhladíme na pomúčenej doske a radielkom narežeme na pásy široké 1,5 cm. Kovové trubičky namažeme maslom a postupne na každú namotáme pás cesta tak, aby sa okraje prekrývali.
Cesto na trubičkách potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme dozlatista 15 až 20 minút. Potom trubičky vyberieme z rúry, necháme 10 minút vychladnúť a povyťahujeme ich z upečených korpusov.
Pripravíme bielkový krém. Bielky, cukor, citrónovú šťavu a kôru dáme do ohňovzdornej misy a položíme nad hrniec s vriacou vodou. Nad parou šľaháme, kým nedosiahneme krásny a lesklý krém s pevnými špičkami.
Odstavíme a ešte 3 minúty šľaháme, aby rýchlejšie vychladol. Krém preložíme do cukrárskeho vrecka s rovnou špičkou a naplníme ním vychladnuté šamrole. Poprášime ich cukrom a môžeme servírovať.
Čas prípravy: 50 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Šamrole s bielkovým krémom
Vyskúšajte aj tento tradičný recept:
