Jednoduchá chuťovka pre bezlepkových hladošov: Krémovú polentu s hubami od francúzskej šéfkuchárky budete milovať!
12. 11. 2022, 12:16

Zdroj: Getty/Anna_Shepulova
Ak ste fanúšikom bezmäsitého a bezlepkového jedla, jemná krémová polentu s hubami oživí váš jedálniček!
Šéfkuchárka Alice Moireau sa naučila variť od svojho otca, ktorý ilustroval cestopisy. Ďalší inšpiratívny príklad poskytla jej mama. Bola maliarka známa svojimi zátišiami a tiež dizajnérka. „Moja matka mala silný zmysel pre dekoráciu stola,“ hovorí Moireau, keď mieša hrniec polenty v kuchyni svojho domu vo francúzskej dedine Olivet.
Práve polenta hrá hlavnú úlohu v tradičnom recepte, ktorý je priamo z jej jednoduchej, no premyslenej učebnice. „Milujem ´útulnosť´ tohto jedla, ktorá pochádza priamo z jeho bohatej textúry,“ vysvetľuje.
Zdroj: Getty/Aleksey Gulyaev
Ilustračný obrázok
Budete potrebovať:
- 1 mrkva, nahrubo nakrájaná
- 2 paličky zeleru, nasekané nahrubo
- 1 cibuľa, nakrájaná nahrubo
- 3 bobkové listy
- ½ ČL celého čierneho korenia
- 1 ČL soli
- 400 g polenty
- 100 g masla + 1 polievková lyžica na huby
- 150 g parmezánu najemno nastrúhaného
- 500 g húb (šampiňóny)
- 1 strúčik cesnaku, nasekaný nadrobno
- ½ zväzku petržlenovej vňate (asi 20 g)
Postup na ďalšej strane.
Ako na to?
1. Mrkvu, zelerové tyčinky, cibuľu, bobkový list, korenie a soľ vložíme do veľkého hrnca a na miernom ohni varíme v 2 litroch vody 45 minút. Vývar precedíme a zeleninu vyhodíme.
2. Vrátime 1¼ litra vývaru do hrnca a privedieme do varu na miernom ohni. Počas šľahania postupne prisypeme polentu. Znížime teplotu na minimum a polentu miešame asi 45 minút.
3. Po uvarení pridáme 100 g masla a parmezán. Dobre premiešame a okoreníme podľa chuti. (Ak chcete získať krémovejšiu polentu, primiešajte časť zvyšného vývaru.)
Zdroj: Getty/Cavan Images
Ilustračný obrázok
4. Veľkú panvicu položíme na stredný plameň a pridáme ďalšiu lyžicu masla. Pridáme huby a restujeme do zlatista. Dochutíme soľou a korením.
5. V poslednej minúte varenia pridáme cesnak a petržlenovú vňať a opekáme, kým nezavonia.
6. Polentu dáme na taniere, poukladáme na ňu šampiňóny a ihneď podávame. Dobrú chuť!
Autor: Petra Wachman