Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Jednoduchá chuťovka pre bezlepkových hladošov: Krémovú polentu s hubami od francúzskej šéfkuchárky budete milovať!

Jednoduchá chuťovka pre bezlepkových hladošov: Krémovú polentu s hubami od francúzskej šéfkuchárky budete milovať!

Zdroj: Getty/Anna_Shepulova

Reklama
Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

Ak ste fanúšikom bezmäsitého a bezlepkového jedla, jemná krémová polentu s hubami oživí váš jedálniček!

Šéfkuchárka Alice Moireau sa naučila variť od svojho otca, ktorý ilustroval cestopisy. Ďalší inšpiratívny príklad poskytla jej mama. Bola maliarka známa svojimi zátišiami a tiež dizajnérka. „Moja matka mala silný zmysel pre dekoráciu stola,“ hovorí Moireau, keď mieša hrniec polenty v kuchyni svojho domu vo francúzskej dedine Olivet.

Práve polenta hrá hlavnú úlohu v tradičnom recepte, ktorý je priamo z jej jednoduchej, no premyslenej učebnice. „Milujem ´útulnosť´ tohto jedla, ktorá pochádza priamo z jeho bohatej textúry,“ vysvetľuje.

Zdroj: Getty/Aleksey Gulyaev

Ilustračný obrázok

Budete potrebovať:

  • 1 mrkva, nahrubo nakrájaná
  • 2 paličky zeleru, nasekané nahrubo
  • 1 cibuľa, nakrájaná nahrubo
  • 3 bobkové listy
  • ½ ČL celého čierneho korenia
  • 1 ČL soli
  • 400 g polenty
  • 100 g masla + 1 polievková lyžica na huby
  • 150 g parmezánu najemno nastrúhaného
  • 500 g húb (šampiňóny)
  • 1 strúčik cesnaku, nasekaný nadrobno
  • ½ zväzku petržlenovej vňate (asi 20 g)

Postup na ďalšej strane.

Ako na to?
1. Mrkvu, zelerové tyčinky, cibuľu, bobkový list, korenie a soľ vložíme do veľkého hrnca a na miernom ohni varíme v 2 litroch vody 45 minút. Vývar precedíme a zeleninu vyhodíme.

2. Vrátime 1¼ litra vývaru do hrnca a privedieme do varu na miernom ohni. Počas šľahania postupne prisypeme polentu. Znížime teplotu na minimum a polentu miešame asi 45 minút.

3. Po uvarení pridáme 100 g masla a parmezán. Dobre premiešame a okoreníme podľa chuti. (Ak chcete získať krémovejšiu polentu, primiešajte časť zvyšného vývaru.)

Zdroj: Getty/Cavan Images

Ilustračný obrázok

4. Veľkú panvicu položíme na stredný plameň a pridáme ďalšiu lyžicu masla. Pridáme huby a restujeme do zlatista. Dochutíme soľou a korením.

5. V poslednej minúte varenia pridáme cesnak a petržlenovú vňať a opekáme, kým nezavonia.

6. Polentu dáme na taniere, poukladáme na ňu šampiňóny a ihneď podávame. Dobrú chuť!

Autor: Petra Wachman

Vyberáme pre vás niečo PLUS