Keď Vianoce, tak čokoládové? Ak milujete čokoládu, tieto koláčiky s chuťou sviatkov vás dostanú
1. 12. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:11)

Zdroj: Shutterstock
Ak nedáte dopustiť na dezerty s čokoládou, ste na správnej adrese. Vyskúšajte tieto dobroty a vianočná atmosféra vás neminie.
Brownies stromčeky
8 kúskov
NA CESTO: 4 vajcia ● 150 g krupicového cukru ● štipka soli ● 200 g masla ● 250 g horkej čokolády ● 130 g hladkej múky ● 20 g kakaa ● 100 g mliečnej čokolády
NA OZDOBU: 50 g bielej čokolády ● farebné cukrovinky
V mise šľaháme vajcia, cukor a soľ asi 5 minút dokrémova. Horkú čokoládu nasekáme a spolu s maslom rozpustíme nad horúcim vodným kúpeľom. Pridáme do vajcovej zmesi a zamiešame. Múku premiešame s kakaom, preosejeme a zapracujeme do cesta. Mliečnu čokoládu nasekáme a zamiešame do cesta. Nalejeme do okrúhlej formy vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 °C asi 30 minút. Brownies nemusí byť úplne prepečené, len cesto nesmie tiecť. Vyberieme a necháme vychladnúť. Potom nakrájame na trojuholníky, do každého zospodu zapichneme drievka a ozdobíme rozpustenou bielou čokoládou a cukrovinkami.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: Shutterstock
Brownies stromčeky
Mega čokoládové cookies
24 kúskov
250 g masla ● 140 g krupicového cukru ● 100 g hnedého cukru ● štipka soli ● 2 balíčky vanilkového cukru ● 250 g horkej čokolády ● 2 vajcia ● 300 g hladkej múky ● 2 ČL prášku do pečiva ● 60 g kakaa ● 250 g čokoládových kúskov
Rúru predhrejeme na 180 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Zmäknuté maslo spolu s krupicovým a hnedým cukrom vymiešame dopenista. Zapracujeme soľ a vanilkový cukor. Horkú čokoládu rozpustíme a zapracujeme do cesta. Pridáme 1 vajce. Múku premiešame s kakaom a práškom do pečiva a zamiešame do cesta. Ako posledné pridáme čokoládové kúsky. Na plech nanesieme rovnako veľké kúsky cesta a pečieme asi 16 minút. Necháme vychladnúť a môžeme podávať.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 16 minút
Zdroj: Shutterstock
Mega čokoládové cookies
Perníková bábovka s čokoládou
12 kúskov
NA CESTO: 260 g hladkej múky ● 200 g krupicového cukru ● 90 g kakaa ● 2 ČL sódy bikarbóny ● 1 ČL prášku do pečiva ● 1 ČL perníkového korenia ● 1/2 ČL soli ● 2 veľké vajcia ● 160 ml kefíru ● 80 g kyslej smotany ● 80 ml slnečnicového oleja ● 2 ČL vanilkovej esencie ● 240 ml kávy ● 100 g čokolády s perníkovou plnkou
NA POLEVU: 200 g horkej čokolády ● 1 ČL kokosového oleja ● brusnice a rozmarín na ozdobu ● práškový cukor na posypanie
Rúru predhrejeme na 180 °C a formu na bábovku vytrieme maslom a vysypeme kakaom. Čokoládu nasekáme. Kávu necháme trocha vychladnúť. V mise zmiešame múku, cukor, kakao, sódu bikarbónu, perníkové korenie, soľ a prášok do pečiva. V druhej mise vyšľaháme vajcia s kefírom, so smotanou, s olejom a vanilkovou esenciou. Pridáme do múčnej zmesi a vymiešame hladké cesto. Postupne, po malých množstvách zašľaháme kávu a nasekanú čokoládu. Cesto nalejeme do pripravenej formy a dáme piecť na 45 až 50 minút. Potom vyberieme, necháme 10 až 15 minút chladnúť a následne vyklopíme na kovovú mriežku. Necháme úplne vychladnúť. Na polevu rozpustíme čokoládu s kokosovým olejom nad horúcim vodným kúpeľom. Nalejeme na povrch bábovky, ozdobíme brusnicami a rozmarínom a necháme stuhnúť. Pred podávaním posypeme trochou práškového cukru.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 50 minút
Zdroj: Shutterstock
Perníková bábovka s čokoládou