Reklama

Klasika je NAJ: Za TOTO JEDLO vás bude váš drahý na rukách nosiť: Jeho mama sa môže...

Hovädzie s chrenovou omáčkou s chlpatými knedľami

Zdroj: NATÁLIA JABLONKOVÁ

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Hádam neexistuje muž, ktorý by nesníval o plnom tanieri dobrej poctivej omáčky s hovädzím mäsom a hebkou knedľou. Tak ju tomu vášmu uvarte...

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    V kuchyni s Peťou: Moja rýchla boloňská omáčka (video)

    Hovädzie s chrenovou omáčkou

    4 porcie

    800 g hovädzieho mäsa (stehno, plece) ● 2 cibule ● 2 hrste nakrájanej koreňovej zeleniny (petržlen, zeler, mrkva)● 3 strúčiky cesnaku ● 3 guľôčky nového korenia ● 1/2 ČL celého čierneho korenia ● 2 bobkové listy ● 1 l vody alebo vývaru ● 50 g masla ● 50 g múky ● 200 ml smotany na šľahanie ● cukor ● ocot ● strúhaný čerstvý alebo sterilizovaný chren ● 1 PL masla na zjemnenie omáčky ● soľ ● mleté biele korenie ● bravčová masť alebo olej

    Hovädzie mäso deň vopred nasolíme. Zviažeme ho kuchynským špagátikom, ak má nepravidelný tvar. Na druhý deň mäso osušíme papierovou utierkou a sprudka opečieme zo všetkých strán na rozpálenom tuku. Vyberieme z hrnca a na výpeku opražíme nahrubo nakrájanú cibuľu (ak treba, pridáme ešte tuk), nakrájanú koreňovú zeleninu a nakoniec pridáme celý cesnak, korenia a bobkové listy. Mäso vrátime do hrnca, podlejeme ho vodou alebo vývarom, prikryjeme papierom na pečenie a pokrievkou. Hrniec vložíme do rúry vyhriatej na 135 °C asi na 4 hodiny. Mäso raz za hodinu otočíme. Hrniec vyberieme z rúry, mäso necháme mierne vychladnúť v tekutine, vyberieme ho z hrnca a tekutinu scedíme. Hladkú múku krátko opražíme na masle a postupne pomaly do zápražky prilievame vývar z mäsa. Povaríme ho asi 15 minút do želanej hustoty, zjemníme smotanou na šľahanie a ešte pár minút povaríme. Omáčku dochutíme cukrom, octom, soľou a mletým bielym korením. Do omáčky nastrúhame čerstvý alebo pridáme sterilizovaný chren a zjemníme ju trochou masla. Podávame s chlpatými knedľami, ktorých recept nájdete na druhej strane.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas varenia: 2 až 3 hodiny

    Zdroj: NATÁLIA JABLONKOVÁ

    Hovädzie s chrenovou omáčkou s chlpatými knedľami

    Chlpaté knedle

    4 porcie

    500 g surových múčnych zemiakov ● 125 g zemiakov uvarených v šupke ● 1 vajce ● 1 ČL soli ● 150 až 200 g hrubej múky alebo jemnej krupice

    Surové zemiaky ošúpeme, najemno nastrúhame a dôkladne vyžmýkame do misky. Po minúte vodu z misky vylejeme, škrob z jej dna dáme späť k zemiakom. K surovým zemiakom pridáme uvarené vychladnuté ošúpané nastrúhané zemiaky, vajce, soľ a múku alebo krupicu. Vypracujeme polotuhé cesto. Podľa potreby dochutíme. Namočenými lyžicami vy-tvarujeme rovnomerne veľké knedle a vhadzujeme ich do osolenej, mierne vriacej vody. Počkáme, kým vyplávajú a varíme ich celkovo 10 až 15 minút podľa veľkosti. Knedle podávame čerstvo uvarené alebo aj opečené na troche masti alebo oleja.

    Čas prípravy: 45 minút

    Čas varenia: 15 minút

    Vyskúšajte aj tento recept:

    ×
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      V kuchyni s Peťou: 1 časť, Jabĺčkové karí s kuracím mäsom

      Autor článku

      Petra Mitringová

      redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
      Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.