Klasika je NAJ: Za TOTO JEDLO vás bude váš drahý na rukách nosiť: Jeho mama sa môže...
20. 5. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:06)

Zdroj: NATÁLIA JABLONKOVÁ
Hádam neexistuje muž, ktorý by nesníval o plnom tanieri dobrej poctivej omáčky s hovädzím mäsom a hebkou knedľou. Tak ju tomu vášmu uvarte...

Hovädzie s chrenovou omáčkou
4 porcie
800 g hovädzieho mäsa (stehno, plece) ● 2 cibule ● 2 hrste nakrájanej koreňovej zeleniny (petržlen, zeler, mrkva)● 3 strúčiky cesnaku ● 3 guľôčky nového korenia ● 1/2 ČL celého čierneho korenia ● 2 bobkové listy ● 1 l vody alebo vývaru ● 50 g masla ● 50 g múky ● 200 ml smotany na šľahanie ● cukor ● ocot ● strúhaný čerstvý alebo sterilizovaný chren ● 1 PL masla na zjemnenie omáčky ● soľ ● mleté biele korenie ● bravčová masť alebo olej
Hovädzie mäso deň vopred nasolíme. Zviažeme ho kuchynským špagátikom, ak má nepravidelný tvar. Na druhý deň mäso osušíme papierovou utierkou a sprudka opečieme zo všetkých strán na rozpálenom tuku. Vyberieme z hrnca a na výpeku opražíme nahrubo nakrájanú cibuľu (ak treba, pridáme ešte tuk), nakrájanú koreňovú zeleninu a nakoniec pridáme celý cesnak, korenia a bobkové listy. Mäso vrátime do hrnca, podlejeme ho vodou alebo vývarom, prikryjeme papierom na pečenie a pokrievkou. Hrniec vložíme do rúry vyhriatej na 135 °C asi na 4 hodiny. Mäso raz za hodinu otočíme. Hrniec vyberieme z rúry, mäso necháme mierne vychladnúť v tekutine, vyberieme ho z hrnca a tekutinu scedíme. Hladkú múku krátko opražíme na masle a postupne pomaly do zápražky prilievame vývar z mäsa. Povaríme ho asi 15 minút do želanej hustoty, zjemníme smotanou na šľahanie a ešte pár minút povaríme. Omáčku dochutíme cukrom, octom, soľou a mletým bielym korením. Do omáčky nastrúhame čerstvý alebo pridáme sterilizovaný chren a zjemníme ju trochou masla. Podávame s chlpatými knedľami, ktorých recept nájdete na druhej strane.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 2 až 3 hodiny
Zdroj: NATÁLIA JABLONKOVÁ
Hovädzie s chrenovou omáčkou s chlpatými knedľami
Chlpaté knedle
4 porcie
500 g surových múčnych zemiakov ● 125 g zemiakov uvarených v šupke ● 1 vajce ● 1 ČL soli ● 150 až 200 g hrubej múky alebo jemnej krupice
Surové zemiaky ošúpeme, najemno nastrúhame a dôkladne vyžmýkame do misky. Po minúte vodu z misky vylejeme, škrob z jej dna dáme späť k zemiakom. K surovým zemiakom pridáme uvarené vychladnuté ošúpané nastrúhané zemiaky, vajce, soľ a múku alebo krupicu. Vypracujeme polotuhé cesto. Podľa potreby dochutíme. Namočenými lyžicami vy-tvarujeme rovnomerne veľké knedle a vhadzujeme ich do osolenej, mierne vriacej vody. Počkáme, kým vyplávajú a varíme ich celkovo 10 až 15 minút podľa veľkosti. Knedle podávame čerstvo uvarené alebo aj opečené na troche masti alebo oleja.
Čas prípravy: 45 minút
Čas varenia: 15 minút