Jahodová galetka

4 porcie

750 g jahôd ● 180 g hladkej múky ● 70 g krupicového cukru (+ 1 PL do cesta) ● štipka soli ● 115 g studeného masla ● 70 g smotanového syra ● voda ● 2 PL kukuričného škrobu ● 1 ČL citrónovej kôry ● vajce na potretie ● 2 PL trstinového cukru na posypanie

Múku zmiešame s lyžicou cukru a so štipkou soli, potom pridáme maslo nakrájané na kocky a prstami vypracujeme cesto podobné mrveničke. Vmiešame syr a podľa potreby 3 až 4 lyžice vody. Vypracujeme hladké cesto, zabalíme ho a uložíme do chladničky na hodinu alebo aj na noc. Vychladené cesto rozdelíme na dve rovnaké časti a z každej vyvaľkáme plát s priemerom asi 30 cm. Opäť odložíme do chladničky – bude stačiť asi pol hodiny. Jahody nakrájame na štvrtky, menšie na polovice. Potom ich premiešame s cukrom (dávkujeme ho aj podľa sladkosti jahôd), so škrobom, s citrónovou šťavou a kôrou. Jahodovú zmes rozdelíme na cesto, okraje prehneme do­vnútra. Potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme trstinovým cukrom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 40 minút dozlatista.

Čas prípravy: 20 minút

Čas chladenia: 90 minút

Čas pečenia: 40 minút

Rýchla jahodová galetka
Zdroj: Marek Bartoš/Gurmet