Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

KONEČNE sú tu JAHODY a s nimi naše NAJOBĽÚBENEJŠIE recepty inšpirované sladkým FRANCÚZSKOM

Jahodové mille-feuilles

Zdroj: Marek Bartoš/Gurmet

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Najobľúbenejšie ovocie začína svoju sezónu! Tak neváhajte a pripravte si z týchto lahodných plodov chutné dezerty, ktoré si zamilujete. Na svoje si príde naozaj každý!

Jahodová galetka

4 porcie

750 g jahôd ● 180 g hladkej múky ● 70 g krupicového cukru (+ 1 PL do cesta) ● štipka soli ● 115 g studeného masla ● 70 g smotanového syra ● voda ● 2 PL kukuričného škrobu ● 1 ČL citrónovej kôry ● vajce na potretie ● 2 PL trstinového cukru na posypanie

Múku zmiešame s lyžicou cukru a so štipkou soli, potom pridáme maslo nakrájané na kocky a prstami vypracujeme cesto podobné mrveničke. Vmiešame syr a podľa potreby 3 až 4 lyžice vody. Vypracujeme hladké cesto, zabalíme ho a uložíme do chladničky na hodinu alebo aj na noc. Vychladené cesto rozdelíme na dve rovnaké časti a z každej vyvaľkáme plát s priemerom asi 30 cm. Opäť odložíme do chladničky – bude stačiť asi pol hodiny. Jahody nakrájame na štvrtky, menšie na polovice. Potom ich premiešame s cukrom (dávkujeme ho aj podľa sladkosti jahôd), so škrobom, s citrónovou šťavou a kôrou. Jahodovú zmes rozdelíme na cesto, okraje prehneme do­vnútra. Potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme trstinovým cukrom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 40 minút dozlatista.

Čas prípravy: 20 minút

Čas chladenia: 90 minút

Čas pečenia: 40 minút

Zdroj: Marek Bartoš/Gurmet

Rýchla jahodová galetka

Jahodové mille-feuilles

4 porcie

230 g lístkového cesta ● 2 PL krupicového cukru ● 250 g jahôd ● práškový cukor na posypanie

NA KRÉM: 2 plátky želatíny ● voda ● 250 ml mlieka ● 1/2 vanilkového struku ● 2 žĺtky ● 65 g krupicového cukru ● 30 g hladkej múky ● 250 ml smotany na šľahanie

Rozvaľkané cesto popicháme vidličkou a posypeme krupicovým cukrom. Pečieme v rúre predhriatej na 180 °C asi 30 minút dozlatista. Necháme vychladnúť. Na krém namočíme želatínu na 10 minút do studenej vody, aby napučala. Mlieko dáme do hrnca, pridáme vanilkové zrniečka aj prázdny struk a pomaly privedieme do varu. Zatiaľ vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny a zašľaháme do nich múku. Za stáleho šľahania k nim tenkým pramienkom prilejeme asi štvrtinu horúceho mlieka. Potom z hrnca odstránime prázdny vanilkový struk a vajcovú zmes prilejeme do mlieka. Stále šľaháme. Varíme 2 až 3 minúty, aby zmes zhustla, potom ju stiahneme z ohňa a nalejeme do misy. Necháme minútku odstáť a zašľaháme vyžmýkanú želatínu. Zakryjeme potravinárskou fóliou, aby sa na povrchu nevytvorila šupka. Zmes necháme pri izbovej teplote vychladnúť. Smotanu vyšľaháme dotuha a po častiach ju vmiešame do žĺtkového krému. Plát lístkového cesta narežeme na malé obdĺžniky, jahody nakrájame na plátky. Tesne pred podávaním navrstvíme – na spodné poschodie nanesieme krém, poukladáme jahody, priklopíme ďalším plátkom cesta, opäť pridáme krém a jahody a zakryjeme tretím obdĺžnikom. Pocukrujeme a podávame.

Čas prípravy: 45 minút

Čas pečenia: 30 minút

Zdroj: Marek Bartoš/Gurmet

Jahodové mille-feuilles

Vyskúšajte aj tento recept:

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Upečte si s nami zamilovanú jahodovú točenú tortu s tvarohovým krémom.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.