KONEČNE sú tu JAHODY a s nimi naše NAJOBĽÚBENEJŠIE recepty inšpirované sladkým FRANCÚZSKOM
24. 5. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:06)

Zdroj: Marek Bartoš/Gurmet
Najobľúbenejšie ovocie začína svoju sezónu! Tak neváhajte a pripravte si z týchto lahodných plodov chutné dezerty, ktoré si zamilujete. Na svoje si príde naozaj každý!
Jahodová galetka
4 porcie
750 g jahôd ● 180 g hladkej múky ● 70 g krupicového cukru (+ 1 PL do cesta) ● štipka soli ● 115 g studeného masla ● 70 g smotanového syra ● voda ● 2 PL kukuričného škrobu ● 1 ČL citrónovej kôry ● vajce na potretie ● 2 PL trstinového cukru na posypanie
Múku zmiešame s lyžicou cukru a so štipkou soli, potom pridáme maslo nakrájané na kocky a prstami vypracujeme cesto podobné mrveničke. Vmiešame syr a podľa potreby 3 až 4 lyžice vody. Vypracujeme hladké cesto, zabalíme ho a uložíme do chladničky na hodinu alebo aj na noc. Vychladené cesto rozdelíme na dve rovnaké časti a z každej vyvaľkáme plát s priemerom asi 30 cm. Opäť odložíme do chladničky – bude stačiť asi pol hodiny. Jahody nakrájame na štvrtky, menšie na polovice. Potom ich premiešame s cukrom (dávkujeme ho aj podľa sladkosti jahôd), so škrobom, s citrónovou šťavou a kôrou. Jahodovú zmes rozdelíme na cesto, okraje prehneme dovnútra. Potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme trstinovým cukrom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 40 minút dozlatista.
Čas prípravy: 20 minút
Čas chladenia: 90 minút
Čas pečenia: 40 minút
Zdroj: Marek Bartoš/Gurmet
Rýchla jahodová galetka
Jahodové mille-feuilles
4 porcie
230 g lístkového cesta ● 2 PL krupicového cukru ● 250 g jahôd ● práškový cukor na posypanie
NA KRÉM: 2 plátky želatíny ● voda ● 250 ml mlieka ● 1/2 vanilkového struku ● 2 žĺtky ● 65 g krupicového cukru ● 30 g hladkej múky ● 250 ml smotany na šľahanie
Rozvaľkané cesto popicháme vidličkou a posypeme krupicovým cukrom. Pečieme v rúre predhriatej na 180 °C asi 30 minút dozlatista. Necháme vychladnúť. Na krém namočíme želatínu na 10 minút do studenej vody, aby napučala. Mlieko dáme do hrnca, pridáme vanilkové zrniečka aj prázdny struk a pomaly privedieme do varu. Zatiaľ vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny a zašľaháme do nich múku. Za stáleho šľahania k nim tenkým pramienkom prilejeme asi štvrtinu horúceho mlieka. Potom z hrnca odstránime prázdny vanilkový struk a vajcovú zmes prilejeme do mlieka. Stále šľaháme. Varíme 2 až 3 minúty, aby zmes zhustla, potom ju stiahneme z ohňa a nalejeme do misy. Necháme minútku odstáť a zašľaháme vyžmýkanú želatínu. Zakryjeme potravinárskou fóliou, aby sa na povrchu nevytvorila šupka. Zmes necháme pri izbovej teplote vychladnúť. Smotanu vyšľaháme dotuha a po častiach ju vmiešame do žĺtkového krému. Plát lístkového cesta narežeme na malé obdĺžniky, jahody nakrájame na plátky. Tesne pred podávaním navrstvíme – na spodné poschodie nanesieme krém, poukladáme jahody, priklopíme ďalším plátkom cesta, opäť pridáme krém a jahody a zakryjeme tretím obdĺžnikom. Pocukrujeme a podávame.
Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: Marek Bartoš/Gurmet
Jahodové mille-feuilles
Vyskúšajte aj tento recept:
