Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Konečne tu je JAR a s ňou aj prvé čerstvé BYLINKY: S nimi je varenie číra radosť! Och tá...

Fašírka s prepeličími vajcami a so zelenou omáčkou

Zdroj: NATÁLIA JABLONKOVÁ

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Aj tí najlepší šéfkuchári sveta vedia, že bylinky v kuchyni nesmú chýbať. A najmä tie čerstvé. Nielenže dodajú jedlu farbu a chuť, ale aj priaznivo pôsobia na trávenie a ich aróma je neodolateľná.

Jahňacie kotlety s reďkovkovým šalátom

4 porcie

8 až 12 jahňacích kotliet ● čerstvá bazalka ● petržlenová vňať ● 2 strúčiky cesnaku ● citrónová šťava ● olivový a repkový olej ● soľ ● korenie

NA ŠALÁT: 1 zväzok reďkoviek ● 1 červená cibuľa ● 200 ml bieleho jogurtu ● čerstvá mäta ● vločky čili ● soľ ● korenie

Najprv urobíme šalát. Reďkovky nastrúhame nahrubo, cibuľu nakrájame najemno. Vmiešame do jogurtu, pridáme nasekanú mätu, vločky čili, soľ a korenie. Dáme do chladničky, aby sa všetky chute dobre prepojili. Očistené kotlety osolíme, okoreníme. Bazalku a petržlenovú vňať rozmixujeme s cesnakom a olivovým olejom na hladkú pastu. Dochutíme ju soľou, korením a citrónovou šťavou. V panvici rozpálime repkový olej a opečieme na ňom kotlety z oboch strán dozlatista – asi 4 minúty z každej strany. Ešte horúce kotlety podávame s bylinkovou pastou a odstátym reďkovkovým šalátom.

Čas prípravy: 40 minút

Čas opekania: 8 minút/1 kus

Zdroj: Marek Bartoš/ Gourmet

Jahňacie kotlety s reďkovkovým šalátom

Karfiolový šalát s quinoou a kurkumou

4 porcie

1 ČL feniklových, koriandrových semienok a rasce ● 1/2 ČL celého čierneho korenia ● 1 až 2 ČL kurkumy ● 1,3 kg karfiolu ● 80 g mandľových lupienkov ● 50 g quinoy ● 1 zväzok koriandra ● 4 vetvičky mäty, petržlenovej vňate a kôpru ● 1 strúčik cesnaku ● 200 g gréckeho jogurtu ● 1/2 limety ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej

Všetky druhy korenia okrem rasce dáme na panvicu a nasucho opekáme, kým nezačnú voňať. Vmiešame kurkumu a necháme vychladnúť. Karfiol očistíme, opláchneme a rozdelíme na menšie ružičky. Opečené koreniny rozdrvíme v mažiari a premiešame spolu s karfiolom a olejom. Osolíme a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme 15 až 20 minút pri teplote 230 °C. Zatiaľ nasucho opražíme mandľové lupienky dozlatista a vyberieme. Quinou uvaríme podľa návodu. Bylinky opláchneme, osušíme a lístky nasekáme. Na dresing zmiešame ošúpaný cesnak nasekaný najemno, jogurt, limetovú kôru a šťavu. Dochutíme soľou a korením. V miske zmiešame karfiol s quinoou, posypeme mandľami a podávame s dresingom.

Čas prípravy: 15 minút

Čas pečenia: 20 minút

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

karfiolový s quinoou s kurkumou

Bylinková omeleta

1 porcia

3 vajcia ● 1/2 PL masla ● 1 PL nasekaných byliniek (kôpor, petržlenová vňať, pažítka) ● 2 PL zeleniny nakrájanej nadrobno (farebná paprika, jarná cibuľka, čerstvý hrášok, šalotka) ● 1 PL zrejúceho syra (eidam, vrchár, grana padano, parmezán) ● soľ ● mleté čierne korenie

Vajcia rozmiešame v miske vidličkou alebo metličkou. Osolíme ich. V panvici s nepriľnavým dnom roztopíme na miernom plameni hrudku masla. Do rozohriatej panvice vylejeme vajcia a necháme zospodu mierne stuhnúť. Stierkou alebo vareškou jemne podberáme okraje omelety, aby nestuhnutá vajcová hmota stiekla na panvicu. Na polotuhú omeletu vysypeme čerstvú alebo opečenú zeleninu, bylinky, mleté korenie a nastrúhaný syr. Nakloníme panvicu a stierkou alebo varechou omeletu opatrne preložíme na polovicu alebo zvinieme do rolády.

Čas prípravy: 5 minút

Čas pečenia: 10 minút

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

bylinková omeleta

Fašírka so zelenou omáčkou

7 porcií

NA FAŠÍRKU: 1,5 kg mletého mäsa (zmes hovädzieho a bravčového) ● kus ražného chleba bez kôrky ● 100 až 200 ml mlieka ● 2 cibule ● 4 strúčiky cesnaku ● 1 PL mletej červenej papriky ● 1/2 ČL sušeného oregana ● 1/2 ČL sušeného tymianu ● 2 vajcia ● 12 prepeličích vajec ● za hrsť nasekanej petržlenovej vňate ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej

NA OMÁČKU: 1 cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 1/2 ČL mletej rasce ● muškátový oriešok ● 1 múčny zemiak ● vývar alebo voda ● olej ● 2 hrste čerstvého špenátu ● soľ ● mleté čierne korenie ● 1 pohár čerstvého alebo mrazeného hrášku

AKO PRÍLOHA: 750 g malých šalátových zemiakov ● plátky slaniny ● smotana alebo jogurt ● maslo ● soľ

Kocky suchšieho chleba prelejeme mliekom a necháme nasiaknuť. Ak používame čerstvý chlieb, kocky najprv vysušíme na mierne rozohriatej panvici. Cibuľu nakrájanú nadrobno osmažíme na oleji, pridáme prelisovaný cesnak, červenú papriku, oregano a tymian. Odstavíme a necháme mierne vychladnúť. Primiešame k mletému mäsu s 2 vajcami, so soľou, s mletým korením a kockami chleba nasiaknutými mliekom. Osmažíme malú fašírku a podľa jej chuti dochutíme zvyšok zmesi. Uvaríme prepeličie vajíčka (1,5 až 2 minúty), schladíme ich v studenej vode a ošúpeme. Papier na pečenie položíme na plát silnejšej hliníkovej fólie, aby fólia pretŕčala spod papiera aspoň 10 cm na oboch stranách. Mäsovú zmes dáme na papier na pečenie a na jej spodnú časť naukladáme ošúpané prepeličie vajcia. Rovnomerne posypeme nakrájanou petržlenovou vňaťou. Roládu zavinieme a konce zakrútime. Pečieme 35 až 50 minút pri teplote 160 °C do vnútornej teploty 68 °C. Roládu vyberieme z rúry a necháme ju zabalenú pri izbovej teplote 20 minút. Pripravíme omáčku. Na oleji osmažíme nakrájanú cibuľu, pridáme cesnak, rascu, nastrúhaný muškátový oriešok, soľ a mleté korenie. Pridáme zemiak nakrájaný na tenké plátky, zalejeme vývarom alebo vodou a uvaríme. Tekutinu privedieme do varu, vložíme do nej špenát aj hrášok a krátko povaríme. Ku koncu varenia pridáme šťavu z rolády. Omáčku schladíme v studenom vodnom kúpeli a rozmixujeme dokrémova. Dochutíme soľou a korením. Malé zemiaky v šupke vydrhneme a uvaríme v osolenej vode. Plátky slaniny krátko osmažíme na rozpálenej panvici, vyberieme ich a v tej istej panvici opečieme uvarené zemiaky. Ku koncu pridáme hrudku masla, a ak treba, soľ. Nakrájanú roládu podávame s omáčkou, so zemiakmi, s opečenými plátkami slaniny a s lyžicou kyslej smotany alebo jogurtu.

Čas prípravy: 40 minút

Čas pečenia: 50 minút

Čas varenia: 25 minút

Zdroj: NATÁLIA JABLONKOVÁ

Fašírka s prepeličími vajcami a so zelenou omáčkou

Vyskúšajte aj tento recept:

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    V kuchyni s Peťou: postup ako si doma uvariť skvelú čerstvú paradajkovú polievku ako od Taliana

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.