Konečne tu je JAR a s ňou aj prvé čerstvé BYLINKY: S nimi je varenie číra radosť! Och tá...
16. 4. 2022, 12:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:05)

Zdroj: NATÁLIA JABLONKOVÁ
Aj tí najlepší šéfkuchári sveta vedia, že bylinky v kuchyni nesmú chýbať. A najmä tie čerstvé. Nielenže dodajú jedlu farbu a chuť, ale aj priaznivo pôsobia na trávenie a ich aróma je neodolateľná.
Jahňacie kotlety s reďkovkovým šalátom
4 porcie
8 až 12 jahňacích kotliet ● čerstvá bazalka ● petržlenová vňať ● 2 strúčiky cesnaku ● citrónová šťava ● olivový a repkový olej ● soľ ● korenie
NA ŠALÁT: 1 zväzok reďkoviek ● 1 červená cibuľa ● 200 ml bieleho jogurtu ● čerstvá mäta ● vločky čili ● soľ ● korenie
Najprv urobíme šalát. Reďkovky nastrúhame nahrubo, cibuľu nakrájame najemno. Vmiešame do jogurtu, pridáme nasekanú mätu, vločky čili, soľ a korenie. Dáme do chladničky, aby sa všetky chute dobre prepojili. Očistené kotlety osolíme, okoreníme. Bazalku a petržlenovú vňať rozmixujeme s cesnakom a olivovým olejom na hladkú pastu. Dochutíme ju soľou, korením a citrónovou šťavou. V panvici rozpálime repkový olej a opečieme na ňom kotlety z oboch strán dozlatista – asi 4 minúty z každej strany. Ešte horúce kotlety podávame s bylinkovou pastou a odstátym reďkovkovým šalátom.
Čas prípravy: 40 minút
Čas opekania: 8 minút/1 kus
Zdroj: Marek Bartoš/ Gourmet
Jahňacie kotlety s reďkovkovým šalátom
Karfiolový šalát s quinoou a kurkumou
4 porcie
1 ČL feniklových, koriandrových semienok a rasce ● 1/2 ČL celého čierneho korenia ● 1 až 2 ČL kurkumy ● 1,3 kg karfiolu ● 80 g mandľových lupienkov ● 50 g quinoy ● 1 zväzok koriandra ● 4 vetvičky mäty, petržlenovej vňate a kôpru ● 1 strúčik cesnaku ● 200 g gréckeho jogurtu ● 1/2 limety ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej
Všetky druhy korenia okrem rasce dáme na panvicu a nasucho opekáme, kým nezačnú voňať. Vmiešame kurkumu a necháme vychladnúť. Karfiol očistíme, opláchneme a rozdelíme na menšie ružičky. Opečené koreniny rozdrvíme v mažiari a premiešame spolu s karfiolom a olejom. Osolíme a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme 15 až 20 minút pri teplote 230 °C. Zatiaľ nasucho opražíme mandľové lupienky dozlatista a vyberieme. Quinou uvaríme podľa návodu. Bylinky opláchneme, osušíme a lístky nasekáme. Na dresing zmiešame ošúpaný cesnak nasekaný najemno, jogurt, limetovú kôru a šťavu. Dochutíme soľou a korením. V miske zmiešame karfiol s quinoou, posypeme mandľami a podávame s dresingom.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
karfiolový s quinoou s kurkumou
Bylinková omeleta
1 porcia
3 vajcia ● 1/2 PL masla ● 1 PL nasekaných byliniek (kôpor, petržlenová vňať, pažítka) ● 2 PL zeleniny nakrájanej nadrobno (farebná paprika, jarná cibuľka, čerstvý hrášok, šalotka) ● 1 PL zrejúceho syra (eidam, vrchár, grana padano, parmezán) ● soľ ● mleté čierne korenie
Vajcia rozmiešame v miske vidličkou alebo metličkou. Osolíme ich. V panvici s nepriľnavým dnom roztopíme na miernom plameni hrudku masla. Do rozohriatej panvice vylejeme vajcia a necháme zospodu mierne stuhnúť. Stierkou alebo vareškou jemne podberáme okraje omelety, aby nestuhnutá vajcová hmota stiekla na panvicu. Na polotuhú omeletu vysypeme čerstvú alebo opečenú zeleninu, bylinky, mleté korenie a nastrúhaný syr. Nakloníme panvicu a stierkou alebo varechou omeletu opatrne preložíme na polovicu alebo zvinieme do rolády.
Čas prípravy: 5 minút
Čas pečenia: 10 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
bylinková omeleta
Fašírka so zelenou omáčkou
7 porcií
NA FAŠÍRKU: 1,5 kg mletého mäsa (zmes hovädzieho a bravčového) ● kus ražného chleba bez kôrky ● 100 až 200 ml mlieka ● 2 cibule ● 4 strúčiky cesnaku ● 1 PL mletej červenej papriky ● 1/2 ČL sušeného oregana ● 1/2 ČL sušeného tymianu ● 2 vajcia ● 12 prepeličích vajec ● za hrsť nasekanej petržlenovej vňate ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej
NA OMÁČKU: 1 cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 1/2 ČL mletej rasce ● muškátový oriešok ● 1 múčny zemiak ● vývar alebo voda ● olej ● 2 hrste čerstvého špenátu ● soľ ● mleté čierne korenie ● 1 pohár čerstvého alebo mrazeného hrášku
AKO PRÍLOHA: 750 g malých šalátových zemiakov ● plátky slaniny ● smotana alebo jogurt ● maslo ● soľ
Kocky suchšieho chleba prelejeme mliekom a necháme nasiaknuť. Ak používame čerstvý chlieb, kocky najprv vysušíme na mierne rozohriatej panvici. Cibuľu nakrájanú nadrobno osmažíme na oleji, pridáme prelisovaný cesnak, červenú papriku, oregano a tymian. Odstavíme a necháme mierne vychladnúť. Primiešame k mletému mäsu s 2 vajcami, so soľou, s mletým korením a kockami chleba nasiaknutými mliekom. Osmažíme malú fašírku a podľa jej chuti dochutíme zvyšok zmesi. Uvaríme prepeličie vajíčka (1,5 až 2 minúty), schladíme ich v studenej vode a ošúpeme. Papier na pečenie položíme na plát silnejšej hliníkovej fólie, aby fólia pretŕčala spod papiera aspoň 10 cm na oboch stranách. Mäsovú zmes dáme na papier na pečenie a na jej spodnú časť naukladáme ošúpané prepeličie vajcia. Rovnomerne posypeme nakrájanou petržlenovou vňaťou. Roládu zavinieme a konce zakrútime. Pečieme 35 až 50 minút pri teplote 160 °C do vnútornej teploty 68 °C. Roládu vyberieme z rúry a necháme ju zabalenú pri izbovej teplote 20 minút. Pripravíme omáčku. Na oleji osmažíme nakrájanú cibuľu, pridáme cesnak, rascu, nastrúhaný muškátový oriešok, soľ a mleté korenie. Pridáme zemiak nakrájaný na tenké plátky, zalejeme vývarom alebo vodou a uvaríme. Tekutinu privedieme do varu, vložíme do nej špenát aj hrášok a krátko povaríme. Ku koncu varenia pridáme šťavu z rolády. Omáčku schladíme v studenom vodnom kúpeli a rozmixujeme dokrémova. Dochutíme soľou a korením. Malé zemiaky v šupke vydrhneme a uvaríme v osolenej vode. Plátky slaniny krátko osmažíme na rozpálenej panvici, vyberieme ich a v tej istej panvici opečieme uvarené zemiaky. Ku koncu pridáme hrudku masla, a ak treba, soľ. Nakrájanú roládu podávame s omáčkou, so zemiakmi, s opečenými plátkami slaniny a s lyžicou kyslej smotany alebo jogurtu.
Čas prípravy: 40 minút
Čas pečenia: 50 minút
Čas varenia: 25 minút
Zdroj: NATÁLIA JABLONKOVÁ
Fašírka s prepeličími vajcami a so zelenou omáčkou
Vyskúšajte aj tento recept:
