Krémové mascarpone je pri pečení vždy DOBRÝ NÁPAD: A tieto dezerty sú vďaka nemu FAMÓZNE!
19. 4. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:05)

Zdroj: Shutterstock
Lahodný taliansky krémový syr sa dokonale hodí do sladkých plniek od výmyslu sveta. Zákusok sa vám bude rozplývať na jazyku.
Pavlovovej tortičky s ovocím
6 kúskov
2 bielky ● 100 g cukru ● 1 ČL škrobovej múčky ● 1 vanilkový struk ● 100 g mascarpone ● 50 ml smotany na šľahanie ● 250 g čučoriedok ● lyofilizované jahody na ozdobu
Rúru predhrejeme na 120 °C. Bielky vyšľaháme dotuha. Cukor premiešame so škrobovou múčkou a zapracujeme do snehu. Spolu šľaháme ešte asi 5 minút, kým sa cukor nerozpustí a nezískame krásny tuhý lesklý sneh. Vanilkový struk prepolíme a vyškrabeme z neho dreň. Zapracujeme ho do snehu. Na plech vystlaný papierom nanesieme pomocou cukrárskeho vrecka 6 rovnako veľkých kôpok snehu a do každej spravíme lyžicou jamku. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 70 minút. Potom rúru vypneme a pusinky necháme vnútri úplne vychladnúť. Na krém vymiešame mascarpone s vyšľahanou šľahačkou a nanesieme na vychladnuté tortičky. Ozdobíme čučoriedkami a lyofilizovanými jahodami.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 70 minút
Zdroj: Shutterstock
Mini pavlovky s mascarpone a ovocím
Mrkvové mafiny plnené krémom
12 kúskov
NA CESTO: 180 g masla ● 4 vajcia ● 170 g kryštálového cukru ● 4 PL mlieka ● strúhaná citrónová kôra ● 130 g špaldovej hladkej múky ● 1 balíček prášku do pečiva ● 40 g mletých mandlí ● 300 g strúhanej mrkvy
NA KRÉM: 500 g mascarpone ● 70 g práškového cukru ● šťava z pol citróna ● 200 ml smotany na šľahanie
Maslo, vajcia, cukor, mlieko, citrónovú kôru podľa chuti a vanilkový cukor vymiešame na hladkú zmes. V druhej mise zmiešame múku s práškom do pečiva, preosejeme na vajcovú zmes a opatrne spolu s mandľami zapracujeme. Nakoniec zamiešame nastrúhanú mrkvu. Cesto nanesieme na plech vystlaný papierovými košíčkami. Pečieme pri teplote 170 °C asi 20 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Na krém vymiešame metličkou mascarpone, práškový cukor, šťavu z citróna a smotanu na šľahanie na hladkú zmes. Vychladnuté mafiny priečne prepolíme a na spodnú časť nanesieme asi jednu lyžicu krému. Priklopíme vrchnou časťou mafinov a môžeme podávať.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: Shutterstock
Mafiny s mascarpone krémom
Vyskúšajte aj tento sladký dezert do ruky:
