Reklama

Kto by ich nemiloval, ŠŤAVNATÉ FAŠÍRKY vždy zmiznú zo stola ako prvé: Vyskúšajte tieto RECEPTY!

lososové fašírky

recept:
4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 30 MINÚT
Na fašírky:
• 400 g uvareného lososa • 2 vajcia
• 2 jarné cibuľky • 80 g mandľovej múky • 1-2 strúčiky cesnaku • 1,5 lyžice citrónovej šťavy • soľ, korenie • olej na vysmážanie
Na fazuľky:
• 200 g zelených fazuliek, čerstvých alebo mrazených • 2 lyžice masla • 1 strúčik cesnaku • soľ, korenie
Na jogurtový dip:
• 4 lyžice hustého jogurtu • pol lyžičky krupicového cukru • 1 lyžička citrónov

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Takto túto obľúbenú a rýchlu mletú dobrotu isto ešte nepoznáte. Pritom nevyskúšať fašírky s lososom či fetou by bolo naozaj škoda...

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Výživová špecialistka nám prezradila ako si pomôcť pri nafúknutom brušku
    Zdroj: Nikoleta Šimonová

    S fetou a so špenátom

    4 porcie

    NA FAŠÍRKY: 100 g kuskusu ● 125 g mrazeného špenátu ● 1 vajce ● 100 g syra feta ● 2 až 3 PL panko strúhanky ● 1/2 ČL soli ● olej alebo masť na vysmážanie ● tortily

    NA MAJONÉZU: 3 PL majonézy ● 1 ČL karí prášku ● 1 PL paradajkovej pasty ● 1 strúčik cesnaku ● šťava z limetky

    Kuskus zalejeme horúcou vodou a necháme 15 minút zakrytý napučať. Rozmrazený špenát dobre vyžmýkame a nasekáme na menšie kúsky. Vsypeme do misy a pridáme napučaný kuskus, vajce, rozdrobenú fetu, korenie a soľ podľa chuti. Dobre premiešame. Zo zmesi vytvarujeme malé podlhovasté fašírky, obalíme v strúhanke a vysmažíme ich na oleji do zlatohneda. Položíme na papierový obrúsok, aby vpil prebytočný tuk. Na karí majonézu zmiešame všetky suroviny. Na tortilu položíme hotové fašírky, pokvapkáme majonézou, pridáme za hrsť reďkovkových výhonkov a zabalíme.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas smaženia: 15 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    fašírky s fetou a so špenátom

    Mrkvové so zázvorom

    4 porcie

    NA FAŠÍRKY: 1 PL chia semiačok ● 5 stredne veľkých mrkiev ● 2 jarné cibuľky ● 2 ČL nastrúhaného zázvoru ● poriadna hrsť koriandrovej vňate ● poriadna hrsť petržlenovej vňate ● 200 g jemných ovsených vločiek ● 2 PL olivového oleja ● soľ ● korenie ● arašidový olej na vysmážanie

    NA ŠALÁT: 2 malé cukety ● 70 g rukoly ● za hrsť hrachových výhonkov

    NA DRESING: 50 g pasty tahini ● kôra a šťava z 1 citróna ● 1/2 strúčika prelisovaného cesnaku ● asi 50 ml vody ● soľ

    Do malej misky dáme chia semiačka, zalejeme ich troma lyžicami horúcej vody a necháme 5 až 10 minút odležať. Mrkvu očistíme a nastrúhame najemno. Dáme ju do misy, pridáme jarnú cibuľku nasekanú nadrobno, zázvor, nasekanú koriandrovú a petržlenovú vňať. Vsypeme ovsené vločky, vlejeme olivový olej, pridáme napučané chia semiačka, osolíme, okoreníme a dobre premiešame. Necháme 20 minút odležať. Zo zmesi pripravujeme malé fašírky a osmažíme ich na oleji dozlatista. Na šalát nastrúhame malé cukety na tenké plátky pomocou škrabky. Zmiešame s rukolou na veľkom tanieri. Fašírky poukladáme na šalát, posypeme ich hrachovými výhonkami, pokvapkáme dresingom vymiešaným zo všetkých ingrediencií a môžeme podávať. Na osvieženie môžeme pridať ešte citrón.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas smaženia: 15 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    mrkvové fašírky so zázvorom

    Fašírková roláda

    4 až 6 porcií

    NA ROLÁDU: 1 malá cibuľa ● olivový olej ● 1 kg mletého bravčového mäsa ● 200 g šampiňónov ● 1 vajce ● 1 PL paradajkovej pasty ● 1 ČL sušeného majoránu ● soľ ● korenie

    NA PLNKU: 6 až 8 plátkov prosciutta ● balíček čerstvého špenátu ● 100 g čerstvého kozieho syra

    NA GLAZÉ: 2 PL paradajkovej pasty ● 1 PL trstinového cukru ● 1 PL dijonskej horčice ● 2 PL worcesterskej omáčky

    Rúru zapneme na 175 °C a plech jemne potrieme olejom. V miske zmiešame všetky suroviny na glazé a dáme zatiaľ bokom. Cibuľu nakrájame nadrobno a opečieme na panvici s lyžičkou olivového oleja. Vo veľkej mise zmiešame mäso s opečenou cibuľkou, so šampiňónmi nasekanými nadrobno, s vajíčkom, paradajkovou pastou, majoránom, so soľou a s korením. Zmes poriadne premiešame, rozložíme na papier na pečenie a vytvarujeme zo zmesi rovnomerne hrubý obdĺžnik. Na mäso poukladáme plátky prosciutta, naň rozložíme špenátové listy v poriadnej vrstve a celé to posypeme čerstvým kozím syrom. Pomocou papiera zrolujeme a prenesieme na plech. Vložíme do rúry a pečieme 40 až 45 minút. Potom roládu vyberieme, potrieme pripraveným glazé a znovu vložíme do rúry na 15 minút. Roládu vyberieme z rúry, necháme 10 minút oddýchnuť a môžeme podávať so zemiakovou kašou alebo s varenými zemiakmi.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas pečenia: 60 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    fašírková roláda

    Lososové fašírky

    4 porcie

    NA FAŠÍRKY: 400 g uvareného lososa ● 2 vajcia ● 2 jarné cibuľky ● 80 g mandľovej múky ● 1 až 2 strúčiky cesnaku ● 1,5 PL citrónovej šťavy ● soľ ● korenie ● olej na vysmážanie

    NA FAZUĽKY: 200 g zelených fazuliek (čerstvých alebo mrazených) ● 2 PL masla ● 1 strúčik cesnaku ● soľ ● korenie NA DIP: 4 PL hustého jogurtu ● 1/2 ČL krupicového cukru ● 1 ČL citrónovej šťavy ● 1 strúčik cesnaku ● 1 PL nasekaného kôpru

    Uvareného lososa dáme do misy, pridáme vajcia, jarné cibuľky nasekané nadrobno, mandľovú múku, pretlačený cesnak, citrónovú šťavu, osolíme a okoreníme podľa chuti. Všetko spolu dobre zmiešame. Pomocou lyžice odoberieme časť zmesi a vytvarujeme okrúhle fašírky. Ukladáme ich zatiaľ na plech vyložený papierom na pečenie. Rozpálime panvicu, pridáme 2 až 3 lyžice oleja na vysmážanie a fašírky opečieme z oboch strán dozlatista. Kým sa robia fašírky, pripravíme fazuľky. Ak máme čerstvé, očistíme ich a vhodíme do vriacej osolenej vody na 3-4 minúty. Následne ich zlejeme a hneď ponoríme do ľadovej vody. Na panvici zohrejeme lyžicu masla a fazuľky do nej vhodíme a jemne opečieme. Na poslednú minútu pridáme cesnak nakrájaný na tenké plátky, osolíme, okoreníme a odstavíme. Na dip zmiešame v miske jogurt s cukrom, citrónovou šťavou, pretlačeným cesnakom a kôprom nasekaným nadrobno. Na tanier dáme fašírky, pridáme fazuľky a dobre pokvapkáme jogurtovým dipom.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas varenia: 30 minút

    Zdroj: Laura Witteková

    LOSOSOVÉ FAŠÍRKY

    Kuracie s avokádovým pestom

    4 porcie

    NA FAŠÍRKY: 500 g mletého kuracieho mäsa ● 1 malá červená cibuľa ● 1/2 papričky čili ● za hrsť petržlenovej vňate ● soľ ● korenie podľa chuti ● olej alebo masť na vysmážanie

    NA PESTO: za hrsť bazalkových lístkov ● za hrsť petržlenových lístkov ● za hrsť opražených kešu orieškov  ● 3 PL olivového oleja ● citrónová šťava z 1/2 citróna ● soľ  ● 1 veľké avokádo

    NA HRANOLČEKY: 2 stredne veľké bataty ● 1 ČL údenej papriky ● 1 ČL sušeného cesnaku ● 1 ČL sušeného oregana  ● 1/4 ČL kajenského korenia ● soľ

    OKREM TOHO: šalát ● cherry paradajky ● kešu oriešky

    Bataty dobre umyjeme, nakrájame na hranolčeky, osušíme a pokvapkáme olivovým olejom. Do veľkej misy vsypeme všetky koreniny a soľ, zmiešame a pridáme bataty. Vyváľame ich v tejto zmesi a poukladáme na plech. Pečieme pri teplote 220 °C 30 až 40 minút, aby boli chrumkavé. V mise zmiešame mleté mäso, cibuľu a papričku čili nakrájané nadrobno, nasekanú petržlenovú vňať, soľ, korenie. Vytvarujeme guľôčky, ktoré opečieme na oleji alebo masti. Na avokádové pesto do mixéra vhodíme bazalkové aj petržlenové lístky, kešu oriešky, olivový olej, citrónovú šťavu, avokádo, soľ a rozmixujeme dohladka. Podávame so šalátom, s hranolčekmi, fašírkami, paradajkami a kešu orieškami.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas varenia: 20 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    kuracie fašírky s avokádovým pestom

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.