Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Kto by nemal rád LIEVANCE: Hotové sú raz dva a tá chuť! Makové ste už jedli? MŇAM...

Makové lievance s javorovým sirupom

Zdroj: shutterstock

Reklama

Víkendové ráno bez sladkých lievancov akoby ani nebolo ránom. Ich príprava je viac než jednoduchá a potešia celú rodinu.

Zdieľať

Najlepšie vegánske

2 porcie

160 g hladkej múky ● 2 ČL prášku do pečiva ● štipka soli ● 1 ČL škorice alebo štipka vanilky ● 120 ml rastlinného mlieka ● 80 ml minerálnej vody ● 1 až 2 PL javorového sirupu ● 1 až 2 PL kokosového oleja ● ovocie ● javorový sirup

V mise premiešame múku, prášok do pečiva, soľ a škoricu. Pridáme mlieko, minerálnu vodu a javorový sirup a vymiešame na krémové cesto. V panvici rozpálime kokosový olej a opekáme na ňom lievance z oboch strán dozlatista. Podávame s ovocím a javorovým sirupom.

Čas prípravy: 15 minút

Čas opekania: 5 minút/1 kus

Zdroj: shutterstock

Najlepšie vegánske lievance

Americké s čučoriedkami

4 porcie

300 g čučoriedok ● 250 g hladkej múky ● 3 PL cukru ● 1 ČL prášku do pečiva ●1 ČL sódy bikarbóny ● 2 vajcia ● štipka soli ● 175 ml mlieka ● kondenzované mlieko na podávanie ● olej na vyprážanie

Čučoriedky preberieme, prepláchneme a osušíme papierovou utierkou. V mise zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, cukor a soľ. Po jednom zapracujeme vajcia a nakoniec postupne prilievame mlieko. Metličkou vymiešame hladké cesto, do ktorého zapracujeme osušené čučoriedky. Na panvici rozpálime olej a opekáme na ňom lievance z oboch strán dozlatista. Podávame preliate kondenzovaným mliekom.

Čas prípravy: 15 minút

Čas opekania: 4 minúty/1 kus

Zdroj: shutterstock

Americké s čučoriedkami lievance

Kysnuté s jablkami

4 porcie

200 g jabĺk ● 250 mlieka ● 2 vajcia ● 50 g cukru ● 50 g oleja + na opekanie ● 30 g čerstvého droždia ● 300 g hladkej múky ● štipka soli ● práškový cukor na posypanie

Múku nasypeme do misy a do stredu spravíme jamku. Do jamky nadrobíme droždie, zalejeme 5 PL vlažného mlieka a 1 PL cukru. Zľahka premiešame a prekryjeme trochou múky z okrajov. Necháme 15 minút odstáť. Následne vymiešame so zvyškom mlieka, cukru, štipkou soli, s olejom a vajcami na hladké cesto. Necháme asi 30 minút kysnúť. Potom zapracujeme nastrúhané jablká, z ktorých sme rukami vyžmýkali prebytočnú šťavu. V panvici rozpálime olej a opekáme na ňom lievance z oboch strán dozlatista. Trvá to asi 5 až 6 minút. Podávame ešte teplé posypané práškovým cukrom.

Čas prípravy: 20 minút

Čas kysnutia: 45 minút

Čas opekania: 6 minút/1 kus

Zdroj: shutterstock

Kysnuté lievance s jablkami

Makové s javorovým sirupom

4 porcie

250 g ovocia ● 100 g špaldovej hladkej múky ● soľ ● 250 ml mlieka ● 3 vajcia ● 50 g trstinového cukru ● 2 PL maku ● 2 PL repkového oleja ● javorový sirup a ovocie na podávanie

Múku vymiešame so štipkou soli a s mliekom dohladka. Oddelíme od seba bielky a žĺtky. Tie spolu so 40 g cukru a s 1 a 1/2 PL maku zapracujeme do múčnej zmesi. Bielky vyšľaháme so štipkou soli dotuha, pričom zašľaháme aj zvyšok cukru. Sneh opatrne zapracujeme do cesta. Na panvici rozpálime olej a opekáme na ňom lievance z oboch strán dozlatista. Podávame s čerstvým ovocím a javorovým sirupom posypané zvyšným makom.

Čas prípravy: 15 minút

Čas opekania: 4 minúty/1 kus

Zdroj: shutterstock

Makové lievance s javorovým sirupom

Zelené matča

4 porcie

400 g hladkej múky ● 1 ČL prášku do pečiva ● 2 PL matča prášku ● 2 vanilkové cukre ● 2 vajcia ● štipka soli ● trocha mlieka ● maslo na opekanie ● ovocie a biely jogurt na podávanie

Bielky a žĺtky od seba oddelíme. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, so soľou, s múkou, práškom do pečiva a matča práškom. Postupne prilievame mlieko, kým nám nevznikne krémová zmes. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh a opatrne zapracujeme do cesta. Na panvici rozpálime maslo a opekáme na ňom placky z oboch strán. Podávame s ovocím a bielym jogurtom, ktorý môžeme osladiť medom.

Čas prípravy: 15 minút

Čas opekania: 4 minúty/1 kus

Zdroj: shutterstock

Zelené matča lievance

Vyberáme pre vás niečo PLUS