Kyslé uhorky či paprika v oleji sú klasika: No tieto nakladané ŠPECIALITY dostanú KAŽDÉHO!
31. 7. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:08)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Čo takto nakladaná mozzarella, či farebné čili papričky s whisky. Tieto dobroty vám budú všetci závidieť.

Rýchle nakladané reďkovky
3 poháre (po 220 ml)
3 zväzky reďkoviek ● 1,5 šálky vody ● 1 šálka jablkového octu ● 1 a 1/2 ČL soli ● 1 až 2 PL kryštálového cukru ● čerstvé bylinky (tymian, estragón)
Reďkovky zbavíme listov a korienkov. Umyjeme ich, osušíme a nakrájame na tenké plátky. Naplníme nimi malé zaváracie poháriky. V hrnci prevaríme vodu, ocot, soľ a cukor. Nálev necháme mierne vychladnúť a vlažný ho nalejeme na nakrájané reďkovky. Pridáme bylinky a necháme hodinu odstáť. Po hodine uzavrieme a odložíme do chladničky. Reďkovky v nej vydržia až tri týždne.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 5 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
rýchle nakladané reďkovky
Mozzarella s bylinkami a čili
3 poháre (370 ml)
450 g mozzarelly ● 9 paradajok sušených na slnku ● 1 PL petržlenovej vňate ● 1 PL bazalkových lístkov (+ na ozdobu) ● 1/2 ČL sušeného oregana ● 1/2 ČL sušeného tymianu ● 3 strúčiky cesnaku ● vločky čili ● olivový olej
V mise zmiešame olej, sušené paradajky, nasekané bylinky a prelisovaný cesnak. Do olejovej zmesi pridáme guľôčky mozzarelly a zľahka premiešame. Do zaváracích pohárov naložíme ochutenú mozzarellu, zalejeme ju olejom a posypeme vločkami čili. Aby mozzarella získala správnu chuť, odložíme ju najmenej na sedem hodín do chladničky. Zaváranú mozzarellu podávame studenú alebo pri izbovej teplote. Pred servírovaním ju ozdobíme lístkami bazalky. Uchovávame v chladničke a skonzumujeme do týždňa.
Čas prípravy: 15 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
mozzarella s bylinkami a čili
Papričky čili s whisky
4 poháre
500 g papričiek čili (rôzne druhy a tvary) ● 300 ml bieleho vínneho octu (alebo jablkového) ● 150 ml oleja ● 50 ml whisky ● 1 PL horčicových semienok
Papričky čili umyjeme a osušíme. Ak sú väčšie, môžeme ich prekrojiť. Potom nimi naplníme zaváracie poháre. V mise zmiešame ocot, olej, whisky a horčicové semienka. Nálevom zalejeme papričky čili a dobre uzavrieme. V chladničke necháme odstáť aspoň dva týždne, no takto ich môžeme skladovať aj niekoľko mesiacov.
Čas prípravy: 15 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
čili papričky s whisky,
Pestrá zelenina s bylinkami a korením
6 pohárov (290 ml)
1,5 kg rôznej zeleniny (malé nakrájané uhorky, ružičky karfiolu, nakrájané reďkovky, plátky mrkvy…) ● 1 malá cvikla ● 3 strúčiky cesnaku ● čerstvé bylinky (bazalka, estragón, kôpor) ● 1 šálka vínneho octu (bieleho alebo červeného) ● 3 šálky vody ● 3 PL soli ● 6 guľôčok celého čierneho korenia ● 3 bobkové listy ● 1 kúsok škorice
Zeleninu očistíme, umyjeme a osušíme. Nakrájame na menšie kúsky rôznych tvarov. Naložíme do zaváracích pohárov, pridáme bylinky a polovicu cesnaku nakrájaného na plátky. Do hrnca dáme zvyšný cesnak, ocot, vodu, soľ, korenie, bobkový list a škoricu. Uvedieme do varu, povaríme 5 minút, nalejeme na zeleninu a uzavrieme. Po vychladnutí poháre uložíme do chladničky. Zelenina začne svoju chuť získavať asi o týždeň, skonzumovať by sme ju mali najneskôr do mesiaca.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 5 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
pestrá zelenina s bylinkami a korením
Nakladaný cesnak s červeným korením
3 poháre (300 ml)
10 hlávok cesnaku ● 2 šálky vody ● 2 šálky bieleho octu ● 3 PL soli ● 3 ČL celého červeného korenia ● 1/2 ČL vločiek čili ● 3 stonky čerstvého kôpru ● 3 bobkové listy
Do hrnca dáme vodu, ocot, soľ, červené korenie a privedieme do varu. Znížime teplotu a nálev povaríme 10 minút. Očistené strúčiky cesnaku dáme do 3 zaváracích pohárov. Nenaplníme ich až po okraj – asi 1,5 cm odeň. Do každej nádoby pridáme tretinu vločiek čili, 1 stonku kôpru a jeden bobkový list. Cesnaky zalejeme horúcim nálevom. Odstránime vzduchové bubliny a poháre uzavrieme viečkom. Necháme vychladnúť a odložíme do chladničky. Necháme ich v nej asi 3 týždne, aby cesnak získal chuť. V chlade nám však vydržia až 4 mesiace.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 10 minút
Zdroj: Laura Witteková
NAKLADANÝ CESNAK S ČERVENÝM KORENÍM