Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Kyslé uhorky či paprika v oleji sú klasika: No tieto nakladané ŠPECIALITY dostanú KAŽDÉHO!

čili papričky s whisky,

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Čo takto nakladaná mozzarella, či farebné čili papričky s whisky. Tieto dobroty vám budú všetci závidieť.

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Upečte si s nami tento slaný PARADAJKOVÝ koláč s voňavým kozím syrom

    Rýchle nakladané reďkovky

    3 poháre (po 220 ml)

    3 zväzky reďkoviek ● 1,5 šálky vody ● 1 šálka jablkového octu ● 1 a 1/2 ČL soli ● 1 až 2 PL kryštálového cukru ● čerstvé bylinky (tymian, estragón)

    Reďkovky zbavíme listov a korienkov. Umyjeme ich, osušíme a nakrájame na tenké plátky. Naplníme nimi malé zaváracie poháriky. V hrnci prevaríme vodu, ocot, soľ a cukor. Nálev necháme mierne vychladnúť a vlažný ho nalejeme na nakrájané reďkovky. Pridáme bylinky a necháme hodinu odstáť. Po hodine uzavrieme a odložíme do chladničky. Reďkovky v nej vydržia až tri týždne.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas varenia: 5 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    rýchle nakladané reďkovky

    Mozzarella s bylinkami a čili

    3 poháre (370 ml)

    450 g mozzarelly ● 9 paradajok sušených na slnku ● 1 PL petržlenovej vňate ● 1 PL bazalkových lístkov (+ na ozdobu) ● 1/2 ČL sušeného oregana ● 1/2 ČL sušeného tymianu ● 3 strúčiky cesnaku ● vločky čili ● olivový olej

    V mise zmiešame olej, sušené paradajky, nasekané bylinky a prelisovaný cesnak. Do olejovej zmesi pridáme guľôčky mozzarelly a zľahka premiešame. Do zaváracích pohárov naložíme ochutenú mozzarellu, zalejeme ju olejom a posypeme vločkami čili. Aby mozzarella získala správnu chuť, odložíme ju najmenej na sedem hodín do chladničky. Zaváranú mozzarellu podávame studenú alebo pri izbovej teplote. Pred servírovaním ju ozdobíme lístkami bazalky. Uchovávame v chladničke a skonzumujeme do týždňa.

    Čas prípravy: 15 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    mozzarella s bylinkami a čili

    Papričky čili s whisky

    4 poháre

    500 g papričiek čili (rôzne druhy a tvary) ● 300 ml bieleho vínneho octu (alebo jablkového) ● 150 ml oleja ● 50 ml whisky ● 1 PL horčicových semienok

    Papričky čili umyjeme a osušíme. Ak sú väčšie, môžeme ich prekrojiť. Potom nimi naplníme zaváracie poháre. V mise zmiešame ocot, olej, whisky a horčicové semienka. Nálevom zalejeme papričky čili a dobre uzavrieme. V chladničke necháme odstáť aspoň dva týždne, no takto ich môžeme skladovať aj niekoľko mesiacov.

    Čas prípravy: 15 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    čili papričky s whisky,

    Pestrá zelenina s bylinkami a korením

    6 pohárov (290 ml)

    1,5 kg rôznej zeleniny (malé nakrájané uhorky, ružičky karfiolu, nakrájané reďkovky, plátky mrkvy…) ● 1 malá cvikla ● 3 strúčiky cesnaku ● čerstvé bylinky (bazalka, estragón, kôpor) ● 1 šálka vínneho octu (bieleho alebo červeného) ● 3 šálky vody ● 3 PL soli ● 6 guľôčok celého čierneho korenia ● 3 bobkové listy ● 1 kúsok škorice

    Zeleninu očistíme, umyjeme a osušíme. Nakrájame na menšie kúsky rôznych tvarov. Naložíme do zaváracích pohárov, pridáme bylinky a polovicu cesnaku nakrájaného na plátky. Do hrnca dáme zvyšný cesnak, ocot, vodu, soľ, korenie, bobkový list a škoricu. Uvedieme do varu, povaríme 5 minút, nalejeme na zeleninu a uzavrieme. Po vychladnutí poháre uložíme do chladničky. Zelenina začne svoju chuť získavať asi o týždeň, skonzumovať by sme ju mali najneskôr do mesiaca.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas varenia: 5 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    pestrá zelenina s bylinkami a korením

    Nakladaný cesnak s červeným korením

    3 poháre (300 ml)

    10 hlávok cesnaku ● 2 šálky vody ● 2 šálky bieleho octu ● 3 PL soli ● 3 ČL celého červeného korenia ● 1/2 ČL vločiek čili ● 3 stonky čerstvého kôpru ● 3 bobkové listy

    Do hrnca dáme vodu, ocot, soľ, červené korenie a privedieme do varu. Znížime teplotu a nálev povaríme 10 minút. Očistené strúčiky cesnaku dáme do 3 zaváracích pohárov. Nenaplníme ich až po okraj – asi 1,5 cm odeň. Do každej nádoby pridáme tretinu vločiek čili, 1 stonku kôpru a jeden bobkový list. Cesnaky zalejeme horúcim nálevom. Odstránime vzduchové bubliny a poháre uzavrieme viečkom. Necháme vychladnúť a odložíme do chladničky. Necháme ich v nej asi 3 týždne, aby cesnak získal chuť. V chlade nám však vydržia až 4 mesiace.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 10 minút

    Zdroj: Laura Witteková

    NAKLADANÝ CESNAK S ČERVENÝM KORENÍM

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.