Reklama

KYSNUTÉ DOBROTY ako od babičky zvládnete teraz ľavou zadnou: Tie NAJLEPŠIE recepty priamo TU!

Tradičné buchty so slivkovým lekvárom

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Už ako deti sme vedeli, že teplá buchta v brušku dokáže zahnať všetky chmáry. Skúšali ste už tieto nielen tradičné recepty?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Dokonalé pohladenie všetkých zmyslov: MANGOVÁ ŠARLOTA s marmeládovou roládou
    Zdroj: NČpŽ

    S jablkovo-­‑orechovou plnkou

    9 kúskov

    350 g hladkej múky ● 15 g droždia ● 3 PL cukru ● 125 ml vlažného mlieka ● 1 PL vanilkového cukru ● 1/2 citróna ● 2 jablká ● 1 vajce ● 40 g zmäknutého masla ● 2 PL škoricového cukru ● 1 PL vanilkového pudingu v prášku ● 100 g mletých vlašských orechov ● 50 g rozpusteného masla ● práškový cukor na podávanie

    Do misy nasypeme múku, do stredu spravíme jamku, do ktorej nadrobíme droždie. Droždie zmiešame s 1 PL cukru a 3 až 4 PL mlieka a necháme vzísť kvások. Potom pridáme vanilkový cukor, kôru z citróna, maslo a vajce a spolu so zvyškom mlieka vypracujeme hladké cesto. Podľa potreby môžeme pridať trocha mlieka alebo múky. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi 30 minút. Na plnku ošúpeme a nastrúhame jablká. Zmiešame s citrónovou kôrou, so škoricovým cukrom, s orechmi a pudingovým práškom. Formu na pečenie vytrieme rozpusteným maslom. Z cesta vyformujeme valček, ktorý nakrájame na 9 kúskov. Tie vyvaľkáme na placky, naplníme jablkovou zmesou a zavinieme do buchtičiek. Poukladáme do formy a potrieme zvyšným maslom. Necháme 15 minút podkysnúť a dáme piecť pri teplote 180 °C asi na 30 minút dozlatista. Vyberieme a podávame posypané práškovým cukrom.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas kysnutia: 45 minút

    Čas pečenia: 30 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Buchty s jablkovo-­orechovou plnkou

    So slivkovým lekvárom

    12 kúskov

    500 g hladkej múky ● 1 kocka droždia ● 250 ml vlažného mlieka ● 50 g krupicového cukru ● 1 balíček vanilkového cukru ● 1 vajce ● 125 g zmäknutého masla ● 1/2 ČL soli ● 1 ČL citrónovej kôry ● 200 g slivkového lekváru ● práškový cukor na posypanie

    Na cesto nasypeme do misy múku, do stredu spravíme jamku, do ktorej nadrobíme droždie, zalejeme trochou mlieka a spolu s 1 ČL cukru a trochou múky vymiešame na cestíčko. Necháme 15 minút vzísť kvások. Pridáme zvyšok mlieka, cukru, vanilkový cukor, vajce, 75 g masla, soľ a citrónovú kôru a vypracujeme hladké cesto. Prikryjeme utierkou a necháme aspoň 45 minút kysnúť. Cesto dáme na zľahka pomúčenú pracovnú dosku, vytvarujeme z neho valček, ktorý nakrájame na 12 rovnakých kúskov. Z každého urobíme placku, do stredu dáme 1 ČL slivkového lekváru a zavinieme do buchtičky. Poukladáme do mastenej formy tesne vedľa seba. Necháme podkysnúť 30 minút. Potom potrieme zvyšným rozpusteným maslom a pečieme pri teplote 200 °C asi 25 minút dozlatista. Vyberieme a posypeme práškovým cukrom.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas kysnutia: 90 minút

    Čas pečenia: 25 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Tradičné buchty so slivkovým lekvárom

    S čokoládovými kúskami

    9 kúskov

    400 g hladkej múky ● 40 g droždia ● 100 g zmäknutého masla ● 125 ml vlažného mlieka ● štipka soli ● štipka vanilky ● 2 vajcia ● 50 g cukru ● 100 g čokoládových kúskov ● práškový cukor na posypanie

    Do mlieka rozdrobíme droždie, pridáme cukor a 50 g múky a necháme vzísť kvások 20 minút. Nalejeme do misy, pridáme zvyšné suroviny a vypracujeme hladké cesto. Necháme 30 minút kysnúť. Z cesta vyformujeme 9 rovnakých buchtičiek, ktoré vložíme do formy vytretej olejom tesne vedľa seba. Necháme ešte 20 minút kysnúť a potom pečieme 20 až 25 minút pri teplote 180 °C dozlatista. Podávame posypané práškovým cukrom.

    Čas prípravy: 10 minút

    Čas kysnutia: 50 minút

    Čas pečenia: 20 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Buchty s čokoládovými kúskami

    Opičí chlieb

    4 až 6 porcií

    NA CESTO: 250 g vlažného mlieka ● 50 g cukru ● 1/2 kocky droždia ● 1 vanilkový struk ● 400 g hladkej múky ● 1 ČL soli ● 20 g masla

    NA PLNKU: 230 g hnedého cukru ● 2 ČL škorice ● 60 g masla

    NA POLEVU: 1 až 3 PL mlieka ● 100 g práškového cukru

    Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie a cukor a necháme rozpustiť. Pridáme dreň vyškrabanú z vanilkového struku. V mise zmiešame 300 g múky so soľou. Postupne pridávame drožďovú zmes a vypracujeme hladké cesto. Zľahka zapracujeme zvyšnú múku, až kým sa nám cesto neodlepuje od stien. Cesto premiesime na pomúčenej doske a necháme asi hodinu kysnúť. Formu na bábovku vytrieme olejom alebo maslom. Na plnku vymiešame cukor so škoricou. Maslo rozpustíme a necháme trocha vychladnúť. Cesto premiesime a vyformujeme dlhú rolku, ktorú nakrájame na malé kúsky. Tie vyformujeme do buchtičiek a namočíme do rozpusteného masla. Obalíme v škoricovom cukre a poukladáme do formy pekne na seba. Necháme 30 minút podkysnúť. Pečieme 35 až 40 minút pri teplote 180 °C. Podávame poliate cukrovou polevou, ktorú sme vytvorili zmiešaním surovín.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas kysnutia: 90 minút

    Čas pečenia: 35 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Opičí chlieb - Monkey bread

    Ovocné s mrveničkou

    10 kúskov

    NA CESTO: 300 g hladkej múky ● 120 ml mlieka ● 1/2 kocky droždia ● 40 g cukru ● 50 g zmäknutého masla ● 1 žĺtok ● 1/4 ČL citrónovej kôry● štipka soli

    NA MRVENIČKU: 120 g studeného masla ● 80 g kryštálového cukru ● 200 g hladkej múky ● 200 g mrazeného drobného ovocia

    NA POLEVU: 100 g práškového cukru ● 1 PL citrónovej šťavy

    Do misy nasypeme múku, do stredu spravíme jamku, do ktorej nadrobíme droždie, pridáme cukor a mlieko a necháme vzísť kvások. Pridáme žĺtok, zmäknuté maslo, soľ a citrónovú kôru. Vymiesime hladké cesto, prikryjeme utierkou a necháme asi hodinu kysnúť. Medzitým si pripravíme mrveničku. Maslo nakrájame na kocky, pridáme múku a cukor a vypracujeme mrveničku. Dáme do chladničky. Z cesta vyformuje asi 10 rovnako veľkých buchtičiek, ktoré jemne sploštíme. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a posypeme ovocím a pripravenou mrveničkou. Pečieme pri teplote 175 °C asi 20 minút. Necháme vychladnúť a podávame poliate cukrovou polevou, ktorú sme si pripravili vymiešaním práškového cukru a citrónovej šťavy.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas kysnutia: 60 minút

    Čas pečenia: 20 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Ovocné koláče s mrveničkou

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.