KYSNUTÉ DOBROTY ako od babičky zvládnete teraz ľavou zadnou: Tie NAJLEPŠIE recepty priamo TU!
6. 2. 2023, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:13)

Zdroj: Shutterstock
Už ako deti sme vedeli, že teplá buchta v brušku dokáže zahnať všetky chmáry. Skúšali ste už tieto nielen tradičné recepty?
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: NČpŽ
S jablkovo-‑orechovou plnkou
9 kúskov
350 g hladkej múky ● 15 g droždia ● 3 PL cukru ● 125 ml vlažného mlieka ● 1 PL vanilkového cukru ● 1/2 citróna ● 2 jablká ● 1 vajce ● 40 g zmäknutého masla ● 2 PL škoricového cukru ● 1 PL vanilkového pudingu v prášku ● 100 g mletých vlašských orechov ● 50 g rozpusteného masla ● práškový cukor na podávanie
Do misy nasypeme múku, do stredu spravíme jamku, do ktorej nadrobíme droždie. Droždie zmiešame s 1 PL cukru a 3 až 4 PL mlieka a necháme vzísť kvások. Potom pridáme vanilkový cukor, kôru z citróna, maslo a vajce a spolu so zvyškom mlieka vypracujeme hladké cesto. Podľa potreby môžeme pridať trocha mlieka alebo múky. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi 30 minút. Na plnku ošúpeme a nastrúhame jablká. Zmiešame s citrónovou kôrou, so škoricovým cukrom, s orechmi a pudingovým práškom. Formu na pečenie vytrieme rozpusteným maslom. Z cesta vyformujeme valček, ktorý nakrájame na 9 kúskov. Tie vyvaľkáme na placky, naplníme jablkovou zmesou a zavinieme do buchtičiek. Poukladáme do formy a potrieme zvyšným maslom. Necháme 15 minút podkysnúť a dáme piecť pri teplote 180 °C asi na 30 minút dozlatista. Vyberieme a podávame posypané práškovým cukrom.
Čas prípravy: 20 minút
Čas kysnutia: 45 minút
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: Shutterstock
Buchty s jablkovo-orechovou plnkou
So slivkovým lekvárom
12 kúskov
500 g hladkej múky ● 1 kocka droždia ● 250 ml vlažného mlieka ● 50 g krupicového cukru ● 1 balíček vanilkového cukru ● 1 vajce ● 125 g zmäknutého masla ● 1/2 ČL soli ● 1 ČL citrónovej kôry ● 200 g slivkového lekváru ● práškový cukor na posypanie
Na cesto nasypeme do misy múku, do stredu spravíme jamku, do ktorej nadrobíme droždie, zalejeme trochou mlieka a spolu s 1 ČL cukru a trochou múky vymiešame na cestíčko. Necháme 15 minút vzísť kvások. Pridáme zvyšok mlieka, cukru, vanilkový cukor, vajce, 75 g masla, soľ a citrónovú kôru a vypracujeme hladké cesto. Prikryjeme utierkou a necháme aspoň 45 minút kysnúť. Cesto dáme na zľahka pomúčenú pracovnú dosku, vytvarujeme z neho valček, ktorý nakrájame na 12 rovnakých kúskov. Z každého urobíme placku, do stredu dáme 1 ČL slivkového lekváru a zavinieme do buchtičky. Poukladáme do mastenej formy tesne vedľa seba. Necháme podkysnúť 30 minút. Potom potrieme zvyšným rozpusteným maslom a pečieme pri teplote 200 °C asi 25 minút dozlatista. Vyberieme a posypeme práškovým cukrom.
Čas prípravy: 15 minút
Čas kysnutia: 90 minút
Čas pečenia: 25 minút
Zdroj: Shutterstock
Tradičné buchty so slivkovým lekvárom
S čokoládovými kúskami
9 kúskov
400 g hladkej múky ● 40 g droždia ● 100 g zmäknutého masla ● 125 ml vlažného mlieka ● štipka soli ● štipka vanilky ● 2 vajcia ● 50 g cukru ● 100 g čokoládových kúskov ● práškový cukor na posypanie
Do mlieka rozdrobíme droždie, pridáme cukor a 50 g múky a necháme vzísť kvások 20 minút. Nalejeme do misy, pridáme zvyšné suroviny a vypracujeme hladké cesto. Necháme 30 minút kysnúť. Z cesta vyformujeme 9 rovnakých buchtičiek, ktoré vložíme do formy vytretej olejom tesne vedľa seba. Necháme ešte 20 minút kysnúť a potom pečieme 20 až 25 minút pri teplote 180 °C dozlatista. Podávame posypané práškovým cukrom.
Čas prípravy: 10 minút
Čas kysnutia: 50 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: Shutterstock
Buchty s čokoládovými kúskami
Opičí chlieb
4 až 6 porcií
NA CESTO: 250 g vlažného mlieka ● 50 g cukru ● 1/2 kocky droždia ● 1 vanilkový struk ● 400 g hladkej múky ● 1 ČL soli ● 20 g masla
NA PLNKU: 230 g hnedého cukru ● 2 ČL škorice ● 60 g masla
NA POLEVU: 1 až 3 PL mlieka ● 100 g práškového cukru
Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie a cukor a necháme rozpustiť. Pridáme dreň vyškrabanú z vanilkového struku. V mise zmiešame 300 g múky so soľou. Postupne pridávame drožďovú zmes a vypracujeme hladké cesto. Zľahka zapracujeme zvyšnú múku, až kým sa nám cesto neodlepuje od stien. Cesto premiesime na pomúčenej doske a necháme asi hodinu kysnúť. Formu na bábovku vytrieme olejom alebo maslom. Na plnku vymiešame cukor so škoricou. Maslo rozpustíme a necháme trocha vychladnúť. Cesto premiesime a vyformujeme dlhú rolku, ktorú nakrájame na malé kúsky. Tie vyformujeme do buchtičiek a namočíme do rozpusteného masla. Obalíme v škoricovom cukre a poukladáme do formy pekne na seba. Necháme 30 minút podkysnúť. Pečieme 35 až 40 minút pri teplote 180 °C. Podávame poliate cukrovou polevou, ktorú sme vytvorili zmiešaním surovín.
Čas prípravy: 20 minút
Čas kysnutia: 90 minút
Čas pečenia: 35 minút
Zdroj: Shutterstock
Opičí chlieb - Monkey bread
Ovocné s mrveničkou
10 kúskov
NA CESTO: 300 g hladkej múky ● 120 ml mlieka ● 1/2 kocky droždia ● 40 g cukru ● 50 g zmäknutého masla ● 1 žĺtok ● 1/4 ČL citrónovej kôry● štipka soli
NA MRVENIČKU: 120 g studeného masla ● 80 g kryštálového cukru ● 200 g hladkej múky ● 200 g mrazeného drobného ovocia
NA POLEVU: 100 g práškového cukru ● 1 PL citrónovej šťavy
Do misy nasypeme múku, do stredu spravíme jamku, do ktorej nadrobíme droždie, pridáme cukor a mlieko a necháme vzísť kvások. Pridáme žĺtok, zmäknuté maslo, soľ a citrónovú kôru. Vymiesime hladké cesto, prikryjeme utierkou a necháme asi hodinu kysnúť. Medzitým si pripravíme mrveničku. Maslo nakrájame na kocky, pridáme múku a cukor a vypracujeme mrveničku. Dáme do chladničky. Z cesta vyformuje asi 10 rovnako veľkých buchtičiek, ktoré jemne sploštíme. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a posypeme ovocím a pripravenou mrveničkou. Pečieme pri teplote 175 °C asi 20 minút. Necháme vychladnúť a podávame poliate cukrovou polevou, ktorú sme si pripravili vymiešaním práškového cukru a citrónovej šťavy.
Čas prípravy: 25 minút
Čas kysnutia: 60 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: Shutterstock
Ovocné koláče s mrveničkou