Lahodná mäsová HUSPENINA úplne jednoducho: S našim postupom sa vám vždy vydarí!
25. 1. 2024, 6:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:25)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Chladné počasie praje príprave tejto lahodnej, ale aj zdravej pochúťky nabitej kolagénom. Tak neváhajte a pustite sa do toho.
Galéria k článku

Zdroj: Canva ncpz
Bravčová huspenina
6 až 12 porcií
3 kg zmesi na huspeninu (najlepšie bravčové koleno, hlava, paprčky, chvost) ● 0,5 až 1 kg bravčových koží ● 2 bobkové listy ● 1 ČL celého čierneho korenia ● 4 guľôčky nového korenia ● soľ podľa chuti ● 3 stredne veľké cibule ● 1 menšia hlavička cesnaku ● za 2 hrste koreňovej zeleniny
NA PODÁVANIE: cibuľa ● ocot ● chren ● chlieb ● citrónová šťava ● cesnak ● mleté čierne korenie ● nakladané uhorky
1. Mäso, kosti a kože opláchneme, očistíme a nasekáme na kusy, ktoré vojdú do veľkého hrnca. Zalejeme ho studenou vodou (na 1 kg kostí a mäsa asi 2 litre vody), privedieme do varu, plameň stíšime a všetko spolu povaríme asi 2 minúty.
2. Vývar vylejeme, mäso riadne opláchneme, hrniec zvnútra vyčistíme. Všetko opäť zalejeme novou studenou vodou, privedieme do varu, plameň stíšime, nečistoty z povrchu odstránime.
3. Pridáme bobkový list, celé čierne a nové korenie a pokračujeme vo veľmi pomalom varení na slabom plameni 3 až 4 hodiny. Pri väčšom množstve mäsa môžeme vývar variť aj 8 hodín. Z povrchu vývaru občas odstránime vytvorenú penu.
4. Vývar osolíme, pridáme rozpolenú cibuľu, ošúpané strúčiky cesnaku, a ak chceme, môžeme aj koreňovú zeleninu. Vývar varíme ďalšiu hodinu až dve. Ak treba, prilejeme do hrnca trochu vody, aby mäso a kosti v nej boli neustále ponorené.
5. Vývar je hotový vtedy, keď je výrazný, kolagénový, mierne „lepkavý“ a stuhne v chlade (otestujte na lyžici vybratej z mrazničky). Z huspeniny vyberieme mäso, oberieme ho od kosti a naporciujeme. Na dno taniera alebo misky položíme podľa chuti plátok cesnaku a mleté čierne korenie, rozložíme mäso, prípadne aj nakrájané kože a zeleninu.
6. Pripravené porcie zalejeme scedeným a opäť prevareným vývarom. V tanieroch necháme voľne vychladnúť a potom huspeninu dáme úplne stuhnúť v chlade. Pred podávaním z povrchu huspeniny stiahneme prebytočný tuk horúcou lyžicou. Podávame napríklad s jemne nakrájanou cibuľou, octom alebo citrónovou šťavou, kyslou uhorkou, nastrúhaným chrenom a tmavým chlebom.
Čas prípravy: 25 minút
Čas varenia: 4 až 8 hodín
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Bravčová huspenina