Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Lahodná mäsová HUSPENINA úplne jednoducho: S našim postupom sa vám vždy vydarí!

Bravčová huspenina

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Chladné počasie praje príprave tejto lahodnej, ale aj zdravej pochúťky nabitej kolagénom. Tak neváhajte a pustite sa do toho.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Máte dosť ťažkých koláčov, no niečo sladké by ste si dali? Táto tvarohovo-mandľová torta je TOP
    Zdroj: Canva ncpz

    Bravčová huspenina

    6 až 12 porcií

    3 kg zmesi na huspeninu (najlepšie bravčové koleno, hlava, paprčky, chvost) ● 0,5 až 1 kg bravčových koží ● 2 bobkové listy ● 1 ČL celého čierneho korenia ● 4 guľôčky nového korenia ● soľ podľa chuti ● 3 stredne veľké cibule ● 1 menšia hlavička cesnaku ● za 2 hrste koreňovej zeleniny

    NA PODÁVANIE: cibuľa ● ocot ● chren ● chlieb ● citrónová šťava ● cesnak ● mleté čierne korenie ● nakladané uhorky

    1. Mäso, kosti a kože opláchneme, očistíme a nasekáme na kusy, ktoré vojdú do veľkého hrnca. Zalejeme ho studenou vodou (na 1 kg kostí a mäsa asi 2 litre vody), privedieme do varu, plameň stíšime a všetko spolu povaríme asi 2 minúty.


    2. Vývar vylejeme, mäso riadne opláchneme, hrniec zvnútra vyčistíme. Všetko opäť zalejeme novou studenou vodou, privedieme do varu, plameň stíšime, nečistoty z povrchu odstránime.


    3. Pridáme bobkový list, celé čierne a nové korenie a pokračujeme vo veľmi pomalom varení na slabom plameni 3 až 4 hodiny. Pri väčšom množstve mäsa môžeme vývar variť aj 8 hodín. Z povrchu vývaru občas odstránime vytvorenú penu.


    4. Vývar osolíme, pridáme rozpolenú cibuľu, ošúpané strúčiky cesnaku, a ak chceme, môžeme aj koreňovú zeleninu. Vývar varíme ďalšiu hodinu až dve. Ak treba, prilejeme do hrnca trochu vody, aby mäso a kosti v nej boli neustále ponorené.


    5. Vývar je hotový vtedy, keď je výrazný, kolagénový, mierne „lepkavý“ a stuhne v chlade (otestujte na lyžici vybratej z mrazničky). Z huspeniny vyberieme mäso, oberieme ho od kosti a naporciujeme. Na dno taniera alebo misky položíme podľa chuti plátok cesnaku a mleté čierne korenie, rozložíme mäso, prípadne aj nakrájané kože a zeleninu.


    6. Pripravené porcie zalejeme scedeným a opäť prevareným vývarom. V tanieroch necháme voľne vychladnúť a potom huspeninu dáme úplne stuhnúť v chlade. Pred podávaním z povrchu huspeniny stiahneme prebytočný tuk horúcou lyžicou. Podávame napríklad s jemne nakrájanou cibuľou, octom alebo citrónovou šťavou, kyslou uhorkou, nastrúhaným chrenom a tmavým chlebom.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas varenia: 4 až 8 hodín

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Bravčová huspenina

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.