Reklama

Lahodná mäsová HUSPENINA úplne jednoducho: S našim postupom sa vám vždy vydarí!

Bravčová huspenina

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Chladné počasie praje príprave tejto lahodnej, ale aj zdravej pochúťky nabitej kolagénom. Tak neváhajte a pustite sa do toho.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Máte dosť ťažkých koláčov, no niečo sladké by ste si dali? Táto tvarohovo-mandľová torta je TOP
    Zdroj: Canva ncpz

    Bravčová huspenina

    6 až 12 porcií

    3 kg zmesi na huspeninu (najlepšie bravčové koleno, hlava, paprčky, chvost) ● 0,5 až 1 kg bravčových koží ● 2 bobkové listy ● 1 ČL celého čierneho korenia ● 4 guľôčky nového korenia ● soľ podľa chuti ● 3 stredne veľké cibule ● 1 menšia hlavička cesnaku ● za 2 hrste koreňovej zeleniny

    NA PODÁVANIE: cibuľa ● ocot ● chren ● chlieb ● citrónová šťava ● cesnak ● mleté čierne korenie ● nakladané uhorky

    1. Mäso, kosti a kože opláchneme, očistíme a nasekáme na kusy, ktoré vojdú do veľkého hrnca. Zalejeme ho studenou vodou (na 1 kg kostí a mäsa asi 2 litre vody), privedieme do varu, plameň stíšime a všetko spolu povaríme asi 2 minúty.


    2. Vývar vylejeme, mäso riadne opláchneme, hrniec zvnútra vyčistíme. Všetko opäť zalejeme novou studenou vodou, privedieme do varu, plameň stíšime, nečistoty z povrchu odstránime.


    3. Pridáme bobkový list, celé čierne a nové korenie a pokračujeme vo veľmi pomalom varení na slabom plameni 3 až 4 hodiny. Pri väčšom množstve mäsa môžeme vývar variť aj 8 hodín. Z povrchu vývaru občas odstránime vytvorenú penu.


    4. Vývar osolíme, pridáme rozpolenú cibuľu, ošúpané strúčiky cesnaku, a ak chceme, môžeme aj koreňovú zeleninu. Vývar varíme ďalšiu hodinu až dve. Ak treba, prilejeme do hrnca trochu vody, aby mäso a kosti v nej boli neustále ponorené.


    5. Vývar je hotový vtedy, keď je výrazný, kolagénový, mierne „lepkavý“ a stuhne v chlade (otestujte na lyžici vybratej z mrazničky). Z huspeniny vyberieme mäso, oberieme ho od kosti a naporciujeme. Na dno taniera alebo misky položíme podľa chuti plátok cesnaku a mleté čierne korenie, rozložíme mäso, prípadne aj nakrájané kože a zeleninu.


    6. Pripravené porcie zalejeme scedeným a opäť prevareným vývarom. V tanieroch necháme voľne vychladnúť a potom huspeninu dáme úplne stuhnúť v chlade. Pred podávaním z povrchu huspeniny stiahneme prebytočný tuk horúcou lyžicou. Podávame napríklad s jemne nakrájanou cibuľou, octom alebo citrónovou šťavou, kyslou uhorkou, nastrúhaným chrenom a tmavým chlebom.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas varenia: 4 až 8 hodín

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Bravčová huspenina

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.