Letné LEČO, ako ho nepoznáte: Tieto recepty vám bude závidieť aj vaša SVOKRA! MŇAM
9. 8. 2023, 6:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:19)

Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková VERMILLON
Každý záhradkár sa momentálne teší z bohatej úrody paprík a paradajok. Čo však s nimi? Lečová zelenina nemá chybu, či už ako príloha, polievka, alebo hlavné jedlo. Neveríte?

Zdroj: Canva NcpZ
Severoafrická šakšuka
4 porcie
2 PL olivového oleja ● 1 strednácibuľa ● 1 čerstvá červená paprika● 4 strúčiky cesnaku ● 2 ČL mletej červenej papriky ● 1 ČL mletej rasce ● čili podľa chuti ● 750 g ošúpaných paradajok ● za hrsť čerstvýchšpenátových listov ● soľ ● mleté čierne korenie ● 4 vajcia ● čerstvá koriandrová a petržlenová vňať● syr feta ● bageta na podávanie
Vo veľkej panvici zohrejeme olivový olej na strednom ohni. Pridáme papriku a cibuľu nakrájané na menšie kocky. Restujeme 5 minút alebo kým cibuľa nebude sklovitá. Pridáme nakrájaný alebo pretlačený cesnak, nakrájanú červenú papriku, rascu, čili podľa chuti a restujeme ďalšiu minútu. Vlejeme paradajky (môžu byť z konzervy) aj so šťavou, pomocou veľkej lyžice ich rozkrájame alebo použijeme už nakrájané. Dochutíme soľoua korením. Varíme 10 minút, aby zmes trochu zhustla. Pridáme špenátové listy a zamiešame. Pomocou veľkej lyžice urobíme v omáčke malé jamky a do každej rozbijeme vajíčko. Panvicu prikryjeme a varíme 5 až 8 minút alebo kým vajcia nie sú hotové podľa našich predstáv. Ozdobíme nasekaným koriandrom a petržlenovou vňaťou. Podávame s rozmrveným syrom fetaa s chrumkavou bagetou.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 30 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
severoafrická šakšuka
Grilovaný tuniak s pikantným lečom
4 porcie
4 tuniakové filety (po 150 až 200 g) ● 1 stredne veľká červená cibuľa ● 2 farebné alebo zeleninové papriky (ideálne mix) ● 1 paprička čili ● 2 cukety ● 4 väčšie paradajky ● 800 g zemiakov ● 1 bobkový list● 2 strúčiky cesnaku ● šťava z 1 limety (prípadne ocot) ● 2 PLsójovej omáčky ● čerstvé oregano ● petržlenová alebo koriandrová vňať ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej alebo 50 g slaniny
Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Papriku aj čili očistíme a spolu s cuketami nakrájame na tenké pásiky. Paradajky pozdĺžne rozpolíme, zbavíme semienok a nakrájame na pásiky. Zemiaky očistíme, nakrájame na polmesiace a predvaríme v osolenej vode s bobkovým listom. Scedíme a necháme ich odokryté dobre odpariť. Rozložíme ich na plech, premiešame s olejom, jemne osolíme a zapečieme v rúre vyhriatej na 220 °C dozlatista. Ak použijeme slaninu, nakrájame ju na menšie kúsky a opečieme na miernom plameni nachrumkavo. Kúsky slaniny z panvice vyberieme spolu s väčšinou vytopeného tuku. Ak slaninu nepoužijeme, nalejeme do panvice trochu oleja. Zvýšime plameň a do horúceho oleja vhodíme nakrájanú cibuľu, osmažíme ju do svetlohneda, pridáme očistený cesnak nakrájaný na tenké plátky a pásiky cukety, sladkej papriky a papričky čili. Všetko spolu za pravidelného miešania orestujeme. Ku koncu pridáme ešte nakrájané paradajky, po chvíli aj limetovú šťavu, sójovú omáčku a mleté korenie. Premiešame, dochutíme čerstvým oreganom, petržlenovou alebo koriandrovou vňaťou a soľou. Tuniakové filety potrieme olejom, osolíme a okoreníme a sprudka opečieme na rozpálenej grilovacej panvici z oboch strán, vnútri ešte môžu zostať jemne červené. Podávame s pikantnou lečovou zeleninou a so zapečenými zemiakmi, posypané čerstvým koriandrom.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 25 minút
Zdroj: Natália Jablonková
Grilovaný tuniak s pikantným lečom
Paradajkovo-papriková polievka s tarhoňou
4 porcie
2 paradajky ● 1 veľká svetlozelená paprika ● 400 gzemiakov ● 100 g tarhone ● 1 malá cibuľa ● 1/2 ČL mletej červenej papriky ● petržlenová vňať ● soľ● mleté čierne korenie ● masť alebo slnečnicový olej
Paradajky, papriku a zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na malé kocky. Rozohrejeme olej a opečieme na ňom dozlatista tarhoňu. Odložíme nabok. V druhom hrnci na tuku opečieme cibuľu nakrájanú nadrobno. Odstavíme, primiešame papriku a zalejeme 1,2 l horúcej vody. Pridáme paradajky, papriku, zemiaky a pár minút povaríme.K zelenine dáme opečenú tarhoňu, polievku osolíme,okoreníme a pri nízkej teplote varíme dovtedy, kým zemiaky a tarhoňa nie sú mäkké. Na tanieri posypeme nakrájanou petržlenovou vňaťou.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková VERMILLON
PARADAJKOVO--PAPRIKOVÁ POLIEVKA S TARHOŇOU