Reklama

Letné LEČO, ako ho nepoznáte: Tieto recepty vám bude závidieť aj vaša SVOKRA! MŇAM

PARADAJKOVO--PAPRIKOVÁ POLIEVKA S TARHOŇOU

Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková VERMILLON

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Každý záhradkár sa momentálne teší z bohatej úrody paprík a paradajok. Čo však s nimi? Lečová zelenina nemá chybu, či už ako príloha, polievka, alebo hlavné jedlo. Neveríte?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    PASTIERSKY KOLÁČ miluje v Británii každý a našu LETNÚ verziu si zamilujete aj vy!
    Zdroj: Canva NcpZ

    Severoafrická šakšuka

    4 porcie

    2 PL olivového oleja ● 1 strednácibuľa ● 1 čerstvá červená paprika● 4 strúčiky cesnaku ● 2 ČL mletej červenej papriky ● 1 ČL mletej rasce ● čili podľa chuti ● 750 g ošúpaných paradajok ● za hrsť čerstvýchšpenátových listov ● soľ ● mleté čierne korenie ● 4 vajcia ● čerstvá koriandrová a petržlenová vňať● syr feta ● bageta na podávanie

    Vo veľkej panvici zohrejeme olivový olej na strednom ohni. Pridáme papriku a cibuľu nakrájané na menšie kocky. Restujeme 5 minút alebo kým cibuľa nebude sklovitá. Pridáme nakrájaný alebo pretlačený cesnak, nakrájanú červenú papriku, rascu, čili podľa chuti a restujeme ďalšiu minútu. Vlejeme paradajky (môžu byť z konzervy) aj so šťavou, pomocou veľkej lyžice ich rozkrájame alebo použijeme už nakrájané. Dochutíme soľoua korením. Varíme 10 minút, aby zmes trochu zhustla. Pridáme špenátové listy a zamiešame. Pomocou veľkej lyžice urobíme v omáčke malé jamky a do každej rozbijeme vajíčko. Panvicu prikryjeme a varíme 5 až 8 minút alebo kým vajcia nie sú hotové podľa našich predstáv. Ozdobíme nasekaným koriandrom a petržlenovou vňaťou. Podávame s rozmrveným syrom fetaa s chrumkavou bagetou.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas varenia: 30 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    severoafrická šakšuka

    Grilovaný tuniak s pikantným lečom

    4 porcie

    4 tuniakové filety (po 150 až 200 g) ● 1 stredne veľká červená cibuľa ● 2 farebné alebo zeleninové papriky (ideálne mix) ● 1 paprička čili ● 2 cukety ● 4 väčšie paradajky ● 800 g zemiakov ● 1 bobkový list● 2 strúčiky cesnaku ● šťava z 1 limety (prípadne ocot) ● 2 PLsójovej omáčky ● čerstvé oregano ● petržlenová alebo koriandrová vňať ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej alebo 50 g slaniny

    Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Papriku aj čili očistíme a spolu s cuketami nakrájame na tenké pásiky. Paradajky pozdĺžne rozpolíme, zbavíme semienok a nakrájame na pásiky. Zemiaky očistíme, nakrájame na polmesiace a predvaríme v osolenej vode s bobkovým listom. Scedíme a necháme ich odokryté dobre odpariť. Rozložíme ich na plech, premiešame s olejom, jemne osolíme a zapečieme v rúre vyhriatej na 220 °C dozlatista. Ak použijeme slaninu, nakrájame ju na menšie kúsky a opečieme na miernom plameni nachrumkavo. Kúsky slaniny z panvice vyberieme spolu s väčšinou vytopeného tuku. Ak slaninu nepoužijeme, nalejeme do panvice trochu oleja. Zvýšime plameň a do horúceho oleja vhodíme nakrájanú cibuľu, osmažíme ju do svetlohneda, pridáme očistený cesnak nakrájaný na tenké plátky a pásiky cukety, sladkej papriky a papričky čili. Všetko spolu za pravidelného miešania orestujeme. Ku koncu pridáme ešte nakrájané paradajky, po chvíli aj limetovú šťavu, sójovú omáčku a mleté korenie. Premiešame, dochutíme čerstvým oreganom, petržlenovou alebo koriandrovou vňaťou a soľou. Tuniakové filety potrieme olejom, osolíme a okoreníme a sprudka opečieme na rozpálenej grilovacej panvici z oboch strán, vnútri ešte môžu zostať jemne červené. Podávame s pikantnou lečovou zeleninou a so zapečenými zemiakmi, posypané čerstvým koriandrom.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas varenia: 25 minút

    Zdroj: Natália Jablonková

    Grilovaný tuniak s pikantným lečom

    Paradajkovo-papriková polievka s tarhoňou

    4 porcie

    2 paradajky ● 1 veľká svetlozelená paprika ● 400 gzemiakov ● 100 g tarhone ● 1 malá cibuľa ● 1/2 ČL mletej červenej papriky ● petržlenová vňať ● soľ● mleté čierne korenie ● masť alebo slnečnicový olej

    Paradajky, papriku a zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na malé kocky. Rozohrejeme olej a opečieme na ňom dozlatista tarhoňu. Odložíme nabok. V druhom hrnci na tuku opečieme cibuľu nakrájanú nadrobno. Odstavíme, primiešame papriku a zalejeme 1,2 l horúcej vody. Pridáme paradajky, papriku, zemiaky a pár minút povaríme.K zelenine dáme opečenú tarhoňu, polievku osolíme,okoreníme a pri nízkej teplote varíme dovtedy, kým zemiaky a tarhoňa nie sú mäkké. Na tanieri posypeme nakrájanou petržlenovou vňaťou.

    Čas prípravy: 10 minút

    Čas varenia: 20 minút

    Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková VERMILLON

    PARADAJKOVO--PAPRIKOVÁ POLIEVKA S TARHOŇOU

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.