Máme pre vás kráľovnú spomedzi sladkých BÁBOVIEK: Táto MAKOVÁ s citrónovou polevou je SEN!
20. 3. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:04)

Zdroj: Shutterstock
Bábovky patria medzi najobľúbenejšie koláče vôbec. Hodia sa na nedeľnú pohodu či desiatu do školy. A s touto makovou určite zahviezdite!
Maková bábovka s citrónovou polevou
12 kúskov
NA CESTO: 225 g zmäknutého masla ● 225 g cukru ● kôra z 1/2 citróna ● 4 vajcia ● 350 g hladkej múky ● 1 balíček prášku do pečiva ● štipka soli ● 50 ml citrónovej šťavy ● 100 ml mlieka
NA MAKOVÉ CESTO: 100 g mletého maku ● 25 ml mlieka ● 1 balíček vanilkového cukru
NA POLEVU: 100 g práškového cukru ● 3 až 4 PL citrónovej šťavy
Rúru predhrejeme na 180 °C a formu na bábovku vytrieme maslom a vysypeme múkou. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom a citrónovou kôrou dopenista. Po jednom zapracujeme vajcia. Múku premiešame s práškom do pečiva a so soľou a na striedačku zapracujeme spolu s citrónovou šťavou a so 100 ml mlieka do cesta. Vznikne nám hladké cesto. Na makové cesto zmiešame pomletý mak s mliekom a vanilkovým cukrom, pridáme asi tretinu odloženého maslového cesta a premiešame. Dve tretiny zvyšného maslového cesta nanesieme do pripravenej formy, prekryjeme makovým cestom a nakoniec nanesieme zvyšok maslového cesta. Jemne premiešame vidličkou a pečieme 50 až 60 minút. Ak je cesto prepečené, vyberieme, necháme 15 minút chladnúť a vyklopíme na mriežku. Necháme úplne vychladnúť. Na polevu vymiešame práškový cukor s citrónovou šťavou dohladka a nanesieme na povrch vychladnutej bábovky.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 60 minút
Zdroj: Shutterstock
Maková bábovka s citrónovou polevou
Vyskúšajte aj tento recept:
