Máme pre vás tie NAJLEPŠIE sladké krémové koláče s LETNÝM OVOCÍM: POZOR! Sú návykové...
25. 7. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:07)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Ovocie a ľahký svieži krém, to je dvojka na leto ako stvorená. Dobre vychladené zákusky potešia počas horúceho dňa nielen ku kávičke.

Nepečený malinový cheesecake
15 kúskov
NA KORPUS: 250 g celozrnných sušienok ● 110 g roztopeného masla ● 1 PL kakaa holandského typu
NA PLNKU: 10 plátkov želatíny ● 200 g čerstvých malín ● 500 g jemného tučného tvarohu ● 400 ml kefíru ● 250 ml šľahačkovej smotany● 150 g práškového cukru ● 1 ČL vanilkovej pasty ● ovocie na ozdobenie
Sušienky najemno rozdrvíme, pridáme kakao, rozpustené maslo a dobre premiešame. Zmes vysypeme do formy, ktorej dno sme vyložili papierom na pečenie, a pomocou lyžice rovnomerne rozvrstvíme a utlačíme. Vložíme na 30 minút do chladničky. Do studenej vody namočíme želatínové plátky a necháme napučať. Maliny umyjeme, očistíme, rozmixujeme a precedíme cez husté sitko. V mise zmiešame tvaroh, kefír, cukor, vanilkovú pastu, malinové pyré (2 lyžice pyré odložíme bokom) a všetko dobre premiešame. V 50 ml smotany na šľahanie rozpustíme na miernom ohni želatínu a jemne zamiešame do tvarohovej zmesi. Smotanu vyšľaháme do pevných špičiek a ručne zapracujeme do tvarohovej náplne. Z chladničky vyberieme formu so stuhnutým sušienkovým základom. Na dno poukladáme maliny nakrájané na polovičky a zalejeme tvarohovou náplňou. Odložené ovocné pyré použijeme na zdobenie. Namočíme doň špičku nožíka a navrchu cheesecaku vytvoríme jemné červené obrazce. Hotový koláč vložíme do chladničky na 4 až 5 hodín, ideálne na noc. Cheesecake vyberieme, nakrájame a ozdobíme čerstvým ovocím.
Čas prípravy: 35 minút
Čas chladenia: 5 hodín
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura WItteková
NEPEČENÝ MALINOVÝ CHEESECAKE
Ovocná terina s bielou čokoládou
10 kúskov
NA ZÁKLAD: 7 až 8 kusov sfogliatine glassate (tyčinky z lístkového cesta s ovocnou glazúrou) ● 3 PL pomarančovej šťavy
NA PLNKU: 300 g bielej čokolády ● 25 g masla ● 250 g smotany na šľahanie ● 10 približne rovnakých čerstvých jahôd
NA OMÁČKU: 200 g čerstvých jahôd + na ozdobenie
NA CUKOR: 10 až 15 väčších mätových lístkov ● 2 až 3 PL kryštálového cukru
Chlebíčkovú formu s rozmerom 21 x 11 cm vyložíme potravinárskou fóliou tak, aby aspoň 10 cm pretŕčala cez okraj. Na dno poukladáme sfogliatine a pokvapkáme ich pomarančovou šťavou. Nad vodnou parou rozpustíme čokoládu s maslom a necháme trochu vychladnúť. Smotanu vyšľaháme do pevných špičiek a po častiach pridávame roztopenú čokoládu. Zakaždým dobre zapracujeme. Na základ zo sfogliatine rozotrieme polovicu krému a doň povkladáme po dve jahody vedľa seba. Zalejeme zvyšným krémom a jemne klepneme formou o pracovnú dosku, aby vyšli všetky bublinky. Pretŕčajúcou fóliou zakryjeme krém a vložíme na noc do chladničky. Na jahodovú omáčku stačí vidličkou popučiť jahody nakrájané na menšie kúsky. Mätové lístky dáme do mažiara, pridáme cukor a paličkou utlačíme, kým cukor nezíska krásnu zelenú farbu a vôňu mäty. Stuhnutú terinu vyberieme z formy, potrieme jahodovou omáčkou a posypeme mätovým cukrom.
Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 12 hodín
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
jahodová terina s bielou čokoládou
Kakaová Pavlovovej torta
10 kúskov
5 bielkov ● štipka soli ● 250 g krupicového cukru ● 1 ČL octu ● 1 ČL kukuričného škrobu ● 1/4 ČL mletej vanilky ● 3 ČL kakaa holandského typu
OKREM TOHO: 250 ml smotany na šľahanie ● maliny a jahody na ozdobenie
Rúru predhrejeme na 110 °C a na plech položíme papier na pečenie. Bielky so štipkou soli vyšľaháme mixérom na strednej rýchlosti na jemnú penu, následne postupne pridávame cukor. Šľaháme, kým nebude cukor v snehu celkom rozpustený a sneh krásne lesklý. Teraz pridáme ocot, škrob, 3 lyžičky kakaa a už len ručne zamiešame. Na papier na pečenie môžeme obkresliť kruh s priemerom 18 až 20 cm a z misy do jeho stredu premiestnime všetok sneh. Pomocou lyžice jemne rozotrieme do kruhového tvaru so zvýšenými okrajmi. Ponecháme pekné snehové vlnky. Plech vložíme do rúry a pečieme 80 až 90 minút. Pavlovovej torta je dobre upečená, ak sa dno dezertu dá pekne odlepiť od papiera. Po vypnutí rúry necháme tortu ešte 15 až 20 minút chladnúť priamo v rúre. Potom môžeme korpus vybrať a nechať úplne vychladnúť. Smotanu vyšľaháme do mäkkých špičiek, nanesieme ju na povrch korpusu a pridáme kopu čerstvého ovocia.
Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 90 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
kakaová pavlovovej so šľahočkou
Žĺtkový tart s malinami
10 kúskov
NA CESTO: 150 g hladkej múky ● 1/2 ČL soli ● 50 g práškového cukru ● 90 g studeného masla ● čerstvé maliny na ozdobu ● práškový cukor
NA PLNKU: 4 žĺtky ● 120 g krupicového cukru ● 200 g kyslej smotany ● 40 g hladkej múky ● 1 ČL amaretta (mandľový likér) ● 150 g čerstvých malín
Múku, soľ, cukor a maslo dáme do robota a premixujeme tak, aby vznikla mrvenička. Do tejto zmesi prilejeme 2 až 3 lyžice studenej vody, opäť krátko premixujeme a cesto preložíme na dosku. Vypracujeme ho a vytvarujeme hrubšiu placku. Zabalíme do fólie a necháme v chladničke 30 minút odpočívať. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Cesto rozvaľkáme na okrúhly plát s hrúbkou asi 5 mm. Pomocou valčeka prenesieme plát cesta do formy s priemerom 24 cm a popritláčame ku dnu aj k okrajom. Popicháme vidličkou. Prečnievajúce cesto odrežeme. Na cesto rozprestrieme papier na pečenie a zaťažíme fazuľami. Vložíme do rúry a pečieme 20 minút. Zatiaľ pripravíme náplň. Do misy dáme žĺtky s cukrom a vyšľaháme na svetlú penu. Pridáme kyslú smotanu, hladkú múku, amaretto a všetko spolu dobre premiešame. Predpečený korpus vyberieme z rúry, odstránime papier s fazuľami a nalejeme náplň. Nakoniec do náplne povkladáme čerstvé maliny a vložíme späť do rúry. Pečieme 20 až 25 minút tak, aby bol povrch zatiahnutý a netriasol sa. Koláč necháme vychladnúť, ozdobíme čerstvými malinami, posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 45 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
krehký žĺtkový tart s malinami
Jemná piškótová torta s kokosovým krémom
10 kúskov
NA CESTO: 4 vajcia ● 120 g krupicového cukru ● 1 ČL vanilkovej pasty ● 80 g kokosového oleja ● 60 g hustého jogurtu ● 100 g ryžovej múky ● 60 g mandľovej múky ● 1 balíček prášku do pečiva
NA KRÉM: 120 g práškového cukru ● 500 g mascarpone ● 200 ml smotany na šľahanie ● 400 ml kokosovej smotany ● kôra z 1/2 limetky ● 100 g strúhaného kokosu
OKREM TOHO: čerstvé ovocie (maliny, jahody, čučoriedky) ● 80 g ríbezľového džemu
Žĺtky s cukrom a vanilkovou pastou vyšľaháme na svetlú penu, pridáme roztopený a vychladnutý kokosový olej, jogurt a premiešame. Vsypeme obe múky spolu s práškom do pečiva a zapracujeme. Nakoniec zapracujeme sneh vyšľahaný z bielkov. Cesto vylejeme do formy (20 cm) vystlanej papierom na pečenie. Pečieme asi 30 minút pri teplote 180 °C. Necháme úplne vychladnúť. Kokosovú smotanu v plechovke dáme na noc do chladničky, aby sa oddelila tuhá časť od tekutiny. Do misy dáme mascarpone, cukor, smotanu na šľahanie, tuhú časť kokosovej smotany (200 g), kôru z limetky a vyšľaháme mixérom dotuha. Ručne primiešame strúhaný kokos. Korpus horizontálne rozkrojíme na 3 časti, na podnos položíme prvú časť korpusu, potrieme polovicou kyselkavého ríbezľového džemu, navrstvíme tretinu kokosového krému a doň povkladáme maliny alebo jahody nakrájané na menšie kúsky. Prikryjeme druhým korpusom a postup zopakujeme. Prikryjeme posledným korpusom. Jemne pritlačíme a zvyšným krémom potrieme povrch torty. Dáme do chladničky a necháme aspoň 2 až 3 hodiny tuhnúť. Ozdobíme čerstvým ovocím.
Čas prípravy: 50 minút
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
jemná piškótová torta s kokosovým krémom