MARMELÁDY ako ste ich ešte nejedli: Skúšali ste už TRNKOVÚ či PUNČOVÚ? Nie?! Je čas to NAPRAVIŤ
3. 8. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:08)

Zdroj: Shutterstock
Zabudnite na klasiku. Takéto sladké nátierky ste isto ešte nejedli. Na palacinky či do koláčov, cez zimu akoby ste našli...

Zdroj: Mobil/ Boris Bajer
Jahodová nátierka s bazalkou
2 poháre (po 350 ml)
1/2 bio pomaranča ● 500 g jahôd● 15 lístkov bazalky ● 3 PL citrónovej šťavy ● 175 g kryštálového cukru● 2 balíčky želírovacieho prášku bez varenia (po 18 g)
Z pomaranča jemne nastrúhame kôru a vytlačíme šťavu. Jahody očistíme, nakrájame na kocky a dáme do vyššej misky. Bazalku nasekáme najemno. Pridáme pomarančovú kôru, šťavu, citrónovú šťavu aj cukor a rozmixujeme. Zamiešame želírovací prášok a mixujeme podľa návodu na obale, kým zmes nestuhne. Zamiešame bazalku a zmes nanesieme do pripravených pohárov. Dobre uzavrieme a dáme do chladničky. V chlade nátierka vydrží asi 14 dní.
Čas prípravy: 20 minút
Zdroj: Shutterstock
Jahodová marmeláda s bazalkou
Punčové želé
4 poháre (po 250 ml)
1 bio citrón ● 1 bio pomaranč ● 1 kg jabĺk ● 3 tobolky kardamómu ● 2 drievka škorice ● 2 klinčeky ● 2 anízy ● 250 ml červenej bazovej šťavy ● 1 kg želírovacieho cukru 1 : 1
Z citróna nastrúhame kôru a z pomaranča vytlačíme šťavu. Jablká rozštvrtíme a spolu s pomarančovou šťavou, citrónovou kôrou, kardamómom, klinčekmi, so škoricou a s anízom dáme do hrnca. Zalejeme650 ml vody a privedieme do varu. Prikryjeme pokrievkou a varíme asi 45 minút. Zmes nalejeme do gázy, ktorú zavesíme na dvierka kuchynskej linky a pod ktorú položíme misku, a necháme cez noc odkvapkať. Odvážime 500 ml šťavy a zmiešame so šťavou z citróna, želírovacím cukrom a s bazovou šťavou. Privedieme do varu a varíme na silnom ohni asi 4 minúty. Odstránime penu a zmes nalejeme do sterilizovaných pohárov. Dobre uzavrieme a položíme na 5 minút hore dnom.
Čas prípravy: 30 minút
Zdroj: Shutterstock
Punčová marmeláda
Jablková s trnkami
6 pohárov (125 ml)
500 g trniek (musia prejsť mrazom) ● 900 g jabĺk ● 500 g želírovacieho cukru 2 : 1 ● 2 PL citrónovej šťavy ● 1 drievko škorice
Dva dni vopred trnky umyjeme, dáme ich do hrnca a zalejeme vodou. Privedieme do varu, stiahneme z ohňa a necháme cez noc macerovať. Nasledujúci deň ich prelejeme cez sitko a vrátime do hrnca. Opäť zalejeme vodou a necháme cez noc odležať. Nasledujúci deň znova precedíme, zalejeme vodou a varíme asi 10 minút domäkka. Zlejeme a ovocnú zmes prepasírujeme cez sitko. Jablká ošúpeme, vyrežeme jadrovník a nakrájame na veľmi malé kúsky. Zmiešame s prepasírovanými trnkami a odvážime 1 kg ovocnej zmesi. Tú zmiešame so želírovacím cukrom, s citrónovou kôrou a dáme spolu so škoricou do hrnca. Varíme za stáleho miešania asi 4 minúty. Odstránime škoricu a vyskúšame, či zmes želíruje. Ak je všetko v poriadku, zmes nanesieme do pohárov vypláchnutých horúcou vodou, uzavrieme a otočíme na 20 minút hore dnom. Marmeláda vydrží aj 6 mesiacov.
Čas prípravy: 1 hodina
Zdroj: Shutterstock
Jablková marmeláda s trnkami
Figová so zázvorom
4 porcie
1 kg fíg ● 500 g želírovacieho cukru 2 : 1 ● 30 g zázvoru ● 3 ČL škorice ● 2 citróny ● 125 ml vody
Figy opláchneme, osušíme a nakrájame nahrubo. Zalejeme vodou a privedieme do varu. Varíme na miernom ohni, kým nezmäknú a trocha sa nerozvaria. Pridáme želírovací cukor, nastrúhaný zázvor, škoricu, ako aj kôru a šťavu z citróna. Varíme ďalej na prudkom ohni 7 až 10 minút. Potom vyskúšame, či zmes želíruje, a ak áno, nanesieme ju do pripravených sterilizovaných pohárov. Tie dobre uzavrieme a otočíme hore dnom na 5 minút.
Čas prípravy: 30 minút
Zdroj: Shutterstock
Figová marmeláda