Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

MARMELÁDY ako ste ich ešte nejedli: Skúšali ste už TRNKOVÚ či PUNČOVÚ? Nie?! Je čas to NAPRAVIŤ

Jahodová marmeláda s bazalkou

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Zabudnite na klasiku. Takéto sladké nátierky ste isto ešte nejedli. Na palacinky či do koláčov, cez zimu akoby ste našli...

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Lekár MUDR. BORIS BAJER, PHD nám poradil ako predísť nafúknutému brušku NIELEN počas PMS!
    Zdroj: Mobil/ Boris Bajer

    Jahodová nátierka s bazalkou

    2 poháre (po 350 ml)

    1/2 bio pomaranča ● 500 g jahôd● 15 lístkov bazalky ● 3 PL citrónovej šťavy ● 175 g kryštálového cukru● 2 balíčky želírovacieho prášku bez varenia (po 18 g)

    Z pomaranča jemne nastrúhame kôru a vytlačíme šťavu. Jahody očistíme, nakrájame na kocky a dáme do vyššej misky. Bazalku nasekáme najemno. Pridáme pomarančovú kôru, šťavu, citrónovú šťavu aj cukor a rozmixujeme. Zamiešame želírovací prášok a mixujeme podľa návodu na obale, kým zmes nestuhne. Zamiešame bazalku a zmes nanesieme do pripravených pohárov. Dobre uzavrieme a dáme do chladničky. V chlade nátierka vydrží asi 14 dní.

    Čas prípravy: 20 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Jahodová marmeláda s bazalkou

    Punčové želé

    4 poháre (po 250 ml)

    1 bio citrón ● 1 bio pomaranč ● 1 kg jabĺk ● 3 tobolky kardamómu ● 2 drievka škorice ● 2 klinčeky ● 2 anízy ● 250 ml červenej bazovej šťavy ● 1 kg želírovacieho cukru 1 : 1

    Z citróna nastrúhame kôru a z pomaranča vytlačíme šťavu. Jablká rozštvrtíme a spolu s pomarančovou šťavou, citrónovou kôrou, kardamómom, klinčekmi, so škoricou a s anízom dáme do hrnca. Zalejeme650 ml vody a privedieme do varu. Prikryjeme pokrievkou a varíme asi 45 minút. Zmes nalejeme do gázy, ktorú zavesíme na dvierka kuchynskej linky a pod ktorú položíme misku, a necháme cez noc odkvapkať. Odvážime 500 ml šťavy a zmiešame so šťavou z citróna, želírovacím cukrom a s bazovou šťavou. Privedieme do varu a varíme na silnom ohni asi 4 minúty. Odstránime penu a zmes nalejeme do sterilizovaných pohárov. Dobre uzavrieme a položíme na 5 minút hore dnom.

    Čas prípravy: 30 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Punčová marmeláda

    Jablková s trnkami

    6 pohárov (125 ml)

    500 g trniek (musia prejsť mrazom) ● 900 g jabĺk ● 500 g želírovacieho cukru 2 : 1 ● 2 PL citrónovej šťavy ● 1 drievko škorice

    Dva dni vopred trnky umyjeme, dáme ich do hrnca a zalejeme vodou. Privedieme do varu, stiahneme z ohňa a necháme cez noc macerovať. Nasledujúci deň ich prelejeme cez sitko a vrátime do hrnca. Opäť zalejeme vodou a necháme cez noc odležať. Nasledujúci deň znova precedíme, zalejeme vodou a varíme asi 10 minút domäkka. Zlejeme a ovocnú zmes prepasírujeme cez sitko. Jablká ošúpeme, vyrežeme jadrovník a nakrájame na veľmi malé kúsky. Zmiešame s prepasírovanými trnkami a odvážime 1 kg ovocnej zmesi. Tú zmiešame so želírovacím cukrom, s citrónovou kôrou a dáme spolu so škoricou do hrnca. Varíme za stáleho miešania asi 4 minúty. Odstránime škoricu a vyskúšame, či zmes želíruje. Ak je všetko v poriadku, zmes nanesieme do pohárov vypláchnutých horúcou vodou, uzavrieme a otočíme na 20 minút hore dnom. Marmeláda vydrží aj 6 mesiacov.

    Čas prípravy: 1 hodina

    Zdroj: Shutterstock

    Jablková marmeláda s trnkami

    Figová so zázvorom

    4 porcie

    1 kg fíg ● 500 g želírovacieho cukru 2 : 1 ● 30 g zázvoru ● 3 ČL škorice ● 2 citróny ● 125 ml vody

    Figy opláchneme, osušíme a nakrájame nahrubo. Zalejeme vodou a privedieme do varu. Varíme na miernom ohni, kým nezmäknú a trocha sa nerozvaria. Pridáme želírovací cukor, nastrúhaný zázvor, škoricu, ako aj kôru a šťavu z citróna. Varíme ďalej na prudkom ohni 7 až 10 minút. Potom vyskúšame, či zmes želíruje, a ak áno, nanesieme ju do pripravených sterilizovaných pohárov. Tie dobre uzavrieme a otočíme hore dnom na 5 minút.

    Čas prípravy: 30 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Figová marmeláda

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.