Čokoládový koláč s hruškami

8 až 10 kúskov

● 400 g celozrnnej múky ● 50 g kokosovej múky ● 6 PL kakaa ● 150 g trstinového cukru ● 50 g mletých mandlí ● štipka mletej vanilky ● 1/2 ČL škorice ● 100 g nasekanej horkej čokolády ● 1 balíček prášku z vínneho kameňa ● 150 ml kokosového oleja ● 500 ml mandľového mlieka ● 4 menšie hrušky ● 200 g čokoládovej polevy (nemusí byť)

Rúru predhrejeme na 180 °C a tortovú formu vystelieme papierom na pečenie. Suché ingrediencie nasypeme do misy a premiešame. Pridáme zohriaty kokosový olej aj mandľové mlieko a spojíme. Hrušky ošúpeme a prepolíme. Kladieme ich po obvode formy reznou stranou smerom von a do stredu vlejeme cesto. Pečieme 50 až 55 minút. Necháme vychladnúť, a kto chce, môže koláč ozdobiť čokoládovou polevou.

Čas prípravy: 15 minút

Čas pečenia: 55 minút

Čokoládový koláč s hruškami
Zdroj: Shutterstock

Jablkové celozrnné pité

8 kúskov

NA CESTO: ● 300 g celozrnnej múky ● 200 g masla ● štipka soli ● 5 PL ľadovej vody ● 1 ČL medu ● mandľové lupienky na posypanie

NA PLNKU: ● 1 kg jabĺk ● šťava z 1/2 citróna ● 2 PL medu ● 50 g sekaných mandlí ● 2 PL celozrnnej múky ● mletá škorica ● mletá vanilka

Rúru prehrejeme na 200 °C. Všetky ingrediencie na cesto okrem lupienkov spolu zmiešame a vypracujeme cesto. Rozdelíme ho na dve časti a vyvaľkáme na veľkosť pripravenej formy. Jednu časť vložíme do formy. Jablká ošúpeme a nastrúhame. Zmiešame s ostatnými surovinami na plnku a podľa chuti pridáme škoricu a vanilku. Nanesieme na cesto vo forme a prikryjeme druhou polovicou cesta. Vrchné cesto popicháme vidličkou a posypeme lupienkami. Pečieme asi 40 minút.

Čas prípravy: 20 minút

Čas pečenia: 40 minút

Jablkové pité
Zdroj: Shutterstock

Tvarohová bábovka s jablkami

10 kúskov

● 125 g masla ● 150 g trstinového cukru ● 1 balíček vanilkového cukru ● 2 vajcia ● 250 g nízkotučného tvarohu ● 350 g špaldovej múky ● 1 balíček prášku do pečiva ● 8 PL mlieka ● 1 jablko ● strúhanka na vysypanie formy ● práškový cukor na posypanie

Zmäknuté maslo vyšľaháme dopenista. Postupne zašľaháme cukor, vanilkový cukor a jedno vajce. Pridáme tvaroh a zamiešame. Múku spojíme s práškom do pečiva a spolu s mliekom po lyžiciach zapracujeme do cesta. Jablko ošúpeme, vyrežeme jadrovník a nakrájame na tenké plátky. Zamiešame do cesta. Cesto vlejeme do bábovkovej formy vytretej maslom a vysypanej strúhankou a pečieme pri teplote 180 °C asi 60 minút. Vyberieme, necháme vychladnúť a pred podávaním môžeme posypať cukrom.

Čas prípravy: 15 minút

Čas pečenia: 60 minút

Jablková bábovka
Zdroj: Shutterstock

Rýchly jablkový koláč

12 kúskov

● 3 jablká ● 100 g masla ● štipka soli ● 2 vajcia ● 30 g škrobovej múčky ● dreň z 1 vanilkového struku ● 100 g špaldovej hladkej múky ● 150 g mletých mandlí (lieskovcov, vlašských orechov) ● 3 ČL prášku z vínneho kameňa ● 5 PL mlieka ● 5 PL javorového sirupu ● mandľové lupienky na ozdobu

Jablká ošúpeme a nakrájame na menšie kocky. Zmäknuté maslo vyšľaháme s vajcami. V mise zmiešame múku, orechy, škrobovú múčku, vanilkovú dreň a prášok do pečiva. V druhej mise zmiešame mlieko s javorovým sirupom a spolu s múčnou zmesou striedavo zapracujeme do vajcovej zmesi. Pridáme jablká a nalejeme do formy s priemerom 26 cm vytretej maslom. Povrch uhladíme a pečieme pri teplote 180 °C asi 40 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Pred podávaním môžeme posypať mandľovými lupienkami.

Čas prípravy: 20 minút

Čas pečenia: 40 minút

Rýchly jablkový koláč
Zdroj: Shutterstock

Jablkovo-hruškový tart

12 kúskov

NA CESTO: ● 200 g špaldovej múky ● 50 g trstinového cukru ● 1 PL repkového oleja ● 110 g studeného masla ● 4 PL studenej vody

NA PLNKU: ● 500 g jabĺk a hrušiek ● 80 g mletých mandlí ● 1 vajce ● 60 g zmäknutého masla ● 70 g trstinového cukru ● brezový cukor na posypanie

Ingrediencie na cesto nasypeme do misy a rukami vypracujeme cesto. Ak sa nám zdá suché, pridáme ešte trocha vody. Z cesta vyformujeme guľu, zabalíme ju do fólie a dáme na hodinu do chladničky. Potom vyberieme z chladničky a vyvaľkáme na plát o trocha väčší, ako je tartová forma, ktorú sme vymazali maslom. Prenesieme do formy a prevísajúce okraje odrežeme. Jablká a hrušky ošúpeme a nakrájame na plátky. Chvíľu povaríme vo vode a zlejeme. Na krém vymiešame vajce, maslo a cukor dopenista. Zapracujeme mleté mandle. Krém natrieme na tart a obložíme mesiačikmi hrušiek a jabĺk. Posypeme mandľovými lupienkami a dáme piecť pri teplote 180 °C asi na 30 minút. Pred podávaním môžeme posypať brezovým cukrom.

Čas prípravy: 20 minút

Čas odležania: 1 hodina

Čas pečenia: 30 minút

Jablkovo-hruškový tart
Zdroj: Shutterstock