Reklama

Máte doma košík plný marhúľ a neviete čo s nimi? Tieto 3 MARHUĽOVÉ DEZERTY stoja za to!

Minigaletky s marhuľami

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Opäť ich tu máme. Sladké, šťavnaté, vo farbe zapadajúceho slnka. Už teraz sa nám slinky zbiehajú na tieto famózne dezerty, ktoré marhuliam viac než svedčia.

Sladký chlebík s likérom

10 kúskov

12 menších marhúľ ● 200 g zmäknutého masla ● 200 g krupicového cukru● 1 balíček vanilínového cukru ● štipka soli ● 4 vajcia ● 300 g múky ● 1/2 balíčka prášku do pečiva ● 150 ml vaječného likéru ● 1 PL práškového cukru

Marhule umyjeme, rozpolíme a vyberieme jadrá. V mise vyšľaháme maslo, cukor, vanilínový cukor a soľ dokrémova. Po jednom zamiešame vajcia. Zmiešame múku s práškom do pečiva a striedavo s vaječným likérom zamiešame do cesta. Formu na chlebík vytrieme maslom a vysypeme múkou. Nalejeme cesto a obložíme marhuľami, trocha si odložíme na ozdobu. Vtisneme do cesta a pečieme pri teplote 200 °C asi40 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Ozdobíme marhuľami a posypeme práškovým cukrom.

Čas prípravy: 20 minút

Čas pečenia: 40 minút

Zdroj: Shutterstock

Marhuľový chlebík s likérom

Šťavnatý koláč od babičky

12 kúskov

NA CESTO:160 g zmäknutého masla ● 130 g krupicového cukru ● 4 vajcia ● 130 g hladkej múky ● 100 g mletých mandlí ● 2 a 1/2 ČL prášku do pečiva ● 80 ml mlieka ● 1/2 ČL strúhanej citrónovej kôry

OKREM TOHO: 450 g marhúľ ● 2 PL marhuľovej marmelády ● 30 g mandľových lupienkov

Menšiu štvorcovú formu vytrieme maslom a vysypeme múkou. Rúru predhrejeme na 180 °C. V mise vyšľaháme maslo s cukrom dopenista. Po jednom zašľaháme vajcia. V druhej mise zmiešame múku, mandle, citrónovú kôru a prášok do pečiva a zmes spolu s mliekom zapracujeme do cesta. To nanesieme do pripravenej formy, obložíme rozpolenými alebo nakrájanými marhuľami. Pečieme v predhriatej rúre 35 až 40 minút. Medzitým privedieme do varu marmeládu a potrieme ňou ešte horúci koláč. Mandľové lupienky opečieme na suchej panvici dozlatista a nasypeme na koláč.

Čas prípravy: 15 minút

Čas pečenia: 40 minút

Zdroj: Shutterstock

Šťavnatý marhuľový koláč od babičky

Minigaletky

4 kusy

1 vajce ● 200 g hladkej múky ● 100 g krupicového cukru ● 1 balíček vanilínového cukru ● 2 ČL strúhanej citrónovej kôry ● štipka soli ● 150 g masla ● 500 g marhúľ ● 250 g nízkotučného tvarohu ● 2 PL škrobovej múčky ● 1 PL citrónovej šťavy ● 2 PL bazového sirupu

Rúru predhrejeme na 180 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Oddelíme od seba bielok a žĺtok. Múku dáme spolu s 50 g cukru, vanilínovým cukrom, 1 ČL citrónovej kôry a so soľou do misy. Pridáme nakrájané maslo. Do stredu spravíme jamku a vyklopíme žĺtok. Rýchlo vypracujeme cesto. Marhule rozpolíme, vyberieme jadro a nakrájame na mesiačiky. Tvaroh, zvyšok cukru, citrónovej kôry, škrobovú múčku, citrónovú šťavu a bazový sirup vyšľaháme dohladka. Cesto nakrájame na 4 časti a rozvaľkáme na kruh. Do stredu nanesieme krémovú plnku a obložíme marhuľami, pričom necháme čistý asi 5 cm okraj. Ten prehodíme smerom dovnútra cez plnku a marhule. Cesto potrieme bielkom a pečieme asi 45 minút dozlatista. Vyberieme a necháme vychladnúť.

Čas prípravy: 20 minút

Čas pečenia: 55 minút

Zdroj: Shutterstock

Minigaletky s marhuľami

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.