Máte doma košík plný marhúľ a neviete čo s nimi? Tieto 3 MARHUĽOVÉ DEZERTY stoja za to!
14. 7. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:07)

Zdroj: Shutterstock
Opäť ich tu máme. Sladké, šťavnaté, vo farbe zapadajúceho slnka. Už teraz sa nám slinky zbiehajú na tieto famózne dezerty, ktoré marhuliam viac než svedčia.

Sladký chlebík s likérom
10 kúskov
12 menších marhúľ ● 200 g zmäknutého masla ● 200 g krupicového cukru● 1 balíček vanilínového cukru ● štipka soli ● 4 vajcia ● 300 g múky ● 1/2 balíčka prášku do pečiva ● 150 ml vaječného likéru ● 1 PL práškového cukru
Marhule umyjeme, rozpolíme a vyberieme jadrá. V mise vyšľaháme maslo, cukor, vanilínový cukor a soľ dokrémova. Po jednom zamiešame vajcia. Zmiešame múku s práškom do pečiva a striedavo s vaječným likérom zamiešame do cesta. Formu na chlebík vytrieme maslom a vysypeme múkou. Nalejeme cesto a obložíme marhuľami, trocha si odložíme na ozdobu. Vtisneme do cesta a pečieme pri teplote 200 °C asi40 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Ozdobíme marhuľami a posypeme práškovým cukrom.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 40 minút
Zdroj: Shutterstock
Marhuľový chlebík s likérom
Šťavnatý koláč od babičky
12 kúskov
NA CESTO:160 g zmäknutého masla ● 130 g krupicového cukru ● 4 vajcia ● 130 g hladkej múky ● 100 g mletých mandlí ● 2 a 1/2 ČL prášku do pečiva ● 80 ml mlieka ● 1/2 ČL strúhanej citrónovej kôry
OKREM TOHO: 450 g marhúľ ● 2 PL marhuľovej marmelády ● 30 g mandľových lupienkov
Menšiu štvorcovú formu vytrieme maslom a vysypeme múkou. Rúru predhrejeme na 180 °C. V mise vyšľaháme maslo s cukrom dopenista. Po jednom zašľaháme vajcia. V druhej mise zmiešame múku, mandle, citrónovú kôru a prášok do pečiva a zmes spolu s mliekom zapracujeme do cesta. To nanesieme do pripravenej formy, obložíme rozpolenými alebo nakrájanými marhuľami. Pečieme v predhriatej rúre 35 až 40 minút. Medzitým privedieme do varu marmeládu a potrieme ňou ešte horúci koláč. Mandľové lupienky opečieme na suchej panvici dozlatista a nasypeme na koláč.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 40 minút
Zdroj: Shutterstock
Šťavnatý marhuľový koláč od babičky
Minigaletky
4 kusy
1 vajce ● 200 g hladkej múky ● 100 g krupicového cukru ● 1 balíček vanilínového cukru ● 2 ČL strúhanej citrónovej kôry ● štipka soli ● 150 g masla ● 500 g marhúľ ● 250 g nízkotučného tvarohu ● 2 PL škrobovej múčky ● 1 PL citrónovej šťavy ● 2 PL bazového sirupu
Rúru predhrejeme na 180 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Oddelíme od seba bielok a žĺtok. Múku dáme spolu s 50 g cukru, vanilínovým cukrom, 1 ČL citrónovej kôry a so soľou do misy. Pridáme nakrájané maslo. Do stredu spravíme jamku a vyklopíme žĺtok. Rýchlo vypracujeme cesto. Marhule rozpolíme, vyberieme jadro a nakrájame na mesiačiky. Tvaroh, zvyšok cukru, citrónovej kôry, škrobovú múčku, citrónovú šťavu a bazový sirup vyšľaháme dohladka. Cesto nakrájame na 4 časti a rozvaľkáme na kruh. Do stredu nanesieme krémovú plnku a obložíme marhuľami, pričom necháme čistý asi 5 cm okraj. Ten prehodíme smerom dovnútra cez plnku a marhule. Cesto potrieme bielkom a pečieme asi 45 minút dozlatista. Vyberieme a necháme vychladnúť.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 55 minút
Zdroj: Shutterstock
Minigaletky s marhuľami