Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Máte dosť tuctových sladkostí? Domáce dobroty so Mikulášskej čižmičky budú vaše deti milovať!

Mikuláš

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Máte už dosť všetkých tých tuctových a nezdravých sladkostí, ktorých je pred Mikulášom plný obchod? Čo tak to skúsiť tento rok na vlastnú päsť...

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Teaser: V KUCHYNI S PEŤOU: Sladké MEDOVNÍČKY podľa našej šikovnej babičky!
    Zdroj: mobil

    Čokoládové lyžičky

    10 kúskov

    200 g čokolády (bielej, horkej, mliečnej) ● rumová esencia ● 10 drievok (škoricových, špajdle) ● 10 malých papierových košíčkov ● penové cukríky ● oriešky alebo krokant na posypanie

    Čokoládu nasekáme a rozpustíme nad horúcim vodným kúpeľom. Dávame pozor, aby sa veľmi neprehriala. Pridáme pár kvapiek esencie a zamiešame. Stiahneme z ohňa a nalejeme do pripravených papierových košíčkov. Posypeme cukríkmi alebo orieškami a necháme trocha vychladnúť. Ešte do mäkkej čokolády zapichneme drievka a necháme stuhnúť. Zabalíme do celofánu. Pri servírovaní lyžičku prelejeme horúcim mliekom.

    Čas prípravy: 10 minút

    Ovocné müsli tyčinky

    12 kúskov

    150 g ovsených vločiek ● 150 g jemných ovsených vločiek ● 30 g sezamu ● 60 g mandlí ● 120 g sušeného ovocia ● 1 ČL škorice ● 150 ml medu ● 75 ml slnečnicového oleja

    Rúru predhrejeme na 180 °C a plech 20 x 25 cm vystelieme papierom na pečenie. Do hrnca pridáme olej a med a privedieme do varu. Stiahneme z ohňa a dáme bokom. Všetky ostatné prísady spolu zmiešame a nakoniec zapracujeme medový olej. Zmes poriadne natlačíme na dno pripravenej formy, povrch uhladíme a pečieme 20 až 25 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Nakrájame a zabalíme do papiera.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas pečenia: 25 minút

    Pečené mandle

    4 porcie

    400 g nešúpaných mandlí ● 200 g krupicového cukru ● 100 ml vody ● 1/2 až 1 ČL škorice ● dreň z 1/2 vanilkového struku

    Do panvice pridáme cukor, vodu, škoricu a vanilkovú dreň. Zmiešame a privedieme do varu. Varíme asi 2 minúty, potom pridáme mandle a na prudkom ohni varíme, až kým sa voda neodparí a cukor nezačne vysychať. Potom oheň zmiernime a mandle pražíme, až kým suchý cukor na mandliach nezačne opäť karamelizovať. Potom nasypeme na papier na pečenie a necháme vychladnúť. Môžeme nasypať do malých vreciek alebo pohárikov a tak darovať.

    Čas prípravy: 35 minút

    Domáca čokoláda

    2 porcie

    500 g čokolády ● 1/2 PL kokosového oleja ● 1/2 ČL morskej soli ● 2 PL kakaových bôbov ● 2 PL mandlí ● 2 PL nasekanej lízanky ● 2 PL lyofilizovaného ovocia (maliny)

    Plech 35 x 24 cm vyložíme papierom na pečenie. Nad horúcim vodným kúpeľom rozpustíme čokoládu a kokosový olej a pridáme soľ. Pomocou špachtle nanesieme na plech súvislú vrstvu čokolády, asi 0,5 cm hrubú, a posypeme pripravenou posýpkou z ovocia, kakaových bôbov, lízanky a mandlí. Dáme na 2 hodiny do chladničky a potom nalámeme na menšie kúsky, ktoré zabalíme do balíčkov.

    Čas prípravy: 10 minút

    Čas chladenia: 2 hodiny

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.