Máte dosť tuctových sladkostí? Domáce dobroty so Mikulášskej čižmičky budú vaše deti milovať!
2. 12. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:11)

Zdroj: Shutterstock
Máte už dosť všetkých tých tuctových a nezdravých sladkostí, ktorých je pred Mikulášom plný obchod? Čo tak to skúsiť tento rok na vlastnú päsť...
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: mobil
Čokoládové lyžičky
10 kúskov
200 g čokolády (bielej, horkej, mliečnej) ● rumová esencia ● 10 drievok (škoricových, špajdle) ● 10 malých papierových košíčkov ● penové cukríky ● oriešky alebo krokant na posypanie
Čokoládu nasekáme a rozpustíme nad horúcim vodným kúpeľom. Dávame pozor, aby sa veľmi neprehriala. Pridáme pár kvapiek esencie a zamiešame. Stiahneme z ohňa a nalejeme do pripravených papierových košíčkov. Posypeme cukríkmi alebo orieškami a necháme trocha vychladnúť. Ešte do mäkkej čokolády zapichneme drievka a necháme stuhnúť. Zabalíme do celofánu. Pri servírovaní lyžičku prelejeme horúcim mliekom.
Čas prípravy: 10 minút
Ovocné müsli tyčinky
12 kúskov
150 g ovsených vločiek ● 150 g jemných ovsených vločiek ● 30 g sezamu ● 60 g mandlí ● 120 g sušeného ovocia ● 1 ČL škorice ● 150 ml medu ● 75 ml slnečnicového oleja
Rúru predhrejeme na 180 °C a plech 20 x 25 cm vystelieme papierom na pečenie. Do hrnca pridáme olej a med a privedieme do varu. Stiahneme z ohňa a dáme bokom. Všetky ostatné prísady spolu zmiešame a nakoniec zapracujeme medový olej. Zmes poriadne natlačíme na dno pripravenej formy, povrch uhladíme a pečieme 20 až 25 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Nakrájame a zabalíme do papiera.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 25 minút
Pečené mandle
4 porcie
400 g nešúpaných mandlí ● 200 g krupicového cukru ● 100 ml vody ● 1/2 až 1 ČL škorice ● dreň z 1/2 vanilkového struku
Do panvice pridáme cukor, vodu, škoricu a vanilkovú dreň. Zmiešame a privedieme do varu. Varíme asi 2 minúty, potom pridáme mandle a na prudkom ohni varíme, až kým sa voda neodparí a cukor nezačne vysychať. Potom oheň zmiernime a mandle pražíme, až kým suchý cukor na mandliach nezačne opäť karamelizovať. Potom nasypeme na papier na pečenie a necháme vychladnúť. Môžeme nasypať do malých vreciek alebo pohárikov a tak darovať.
Čas prípravy: 35 minút
Domáca čokoláda
2 porcie
500 g čokolády ● 1/2 PL kokosového oleja ● 1/2 ČL morskej soli ● 2 PL kakaových bôbov ● 2 PL mandlí ● 2 PL nasekanej lízanky ● 2 PL lyofilizovaného ovocia (maliny)
Plech 35 x 24 cm vyložíme papierom na pečenie. Nad horúcim vodným kúpeľom rozpustíme čokoládu a kokosový olej a pridáme soľ. Pomocou špachtle nanesieme na plech súvislú vrstvu čokolády, asi 0,5 cm hrubú, a posypeme pripravenou posýpkou z ovocia, kakaových bôbov, lízanky a mandlí. Dáme na 2 hodiny do chladničky a potom nalámeme na menšie kúsky, ktoré zabalíme do balíčkov.
Čas prípravy: 10 minút
Čas chladenia: 2 hodiny