Máte už kuracieho či bravčového mäsa plné zuby? Vyskúšajte morčacinu, tieto recepty sú FAMÓZNE
25. 1. 2024, 16:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:25)

Zdroj: VERMILLON
Pečená, na šťave alebo v polievke, vždy je to delikatesa!
Zdroj: VERMILLON
Zdroj: VERMILLON
Zdroj: VERMILLON
Galéria k článku

Zdroj: Canva ncpz
Morčacia miska s wasabi majonézou
4 porcie
600 g morčacích pŕs bez kosti a kože ● 250 g guľatozrnnej ryže ● 250 g quinoy ● rôzna sezónna zelenina (brokolica, fazuľové struky ● karfiol) ● 200 g edamame (mladých sójových bôbov) ● 200 g mrkvy ● 2 avokáda ● 1 mango ● rôzne druhy klíčkov ● pak choi (druh čínskej kapusty) alebo baby špenát ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej
NA MAJONÉZU: 200 g majonézy ● 2 ČL limetovej alebo citrónovej šťavy ● 2 ČL cukru ● wasabi pasta ● zázvor podľa chuti
Morčacie prsia nakrájame na menšie kocky, osolíme ich a okoreníme. Opláchneme ryžu aj quinou pod tečúcou vodou. Uvaríme každú zvlášť v osolenej vode. Po uvarení odstavíme prikryté. Krehkú zeleninu – brokolicu, fazuľové struky, karfiol a edamame – uvaríme v osolenej vriacej vode. Očistenú mrkvu nakrájame na tenké plátky pomocou škrabky. Na wasabi majonézu zamiešame všetky suroviny. Zázvor, limetovú šťavu, wasabi a soľ pridáme podľa chuti. Ak je majonéza hustá, zriedime ju vodou. Ochutené morčacie prsia sprudka opečieme na oleji. Opečené mäso naaranžujeme do misky s ryžou, quinoou, uvarenou zeleninou, mrkvou, klíčkami, nakrájaným avokádom a mangom, so šalátom pak choi alebo špenátom, prípadne s inou sezónnou zeleninou. Zalejeme wasabi majonézou, prípadne omáčku podávame zvlášť.
Čas prípravy: 25 minút
Čas varenia: 30 minút
Zdroj: Natália Jablonková
Morčacia miska s wasabi majonézou
Saltimbocca s parmezánovou polentou
4 porcie
800 g morčacích pŕs bez kosti a kože ● 8 až 12 plátkov prosciutta ● 24 lístkov šalvie ● asi 200 ml fortifikovaného vína (s pridaným alkoholom) alebo zmesi suchého vína s brandy ● citrón (na servírovanie) ● soľ ● mleté čierne korenie ● maslo ● olivový olej
NA POLENTU: asi 1 l vývaru alebo vody ● 300 g instantnej polenty ● strúhaný parmezán alebo grana padano na dochutenie ● 50 až 80 g masla ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej
Morčacie prsia narežeme naprieč svalovými vláknami na plátky hrubé asi 1 cm a vyklepeme ich medzi igelitovými vreckami na hrúbku asi pol centimetra. Všetky rezne osolíme, okoreníme, prikryjeme plátkami prosciutta a väčšími lístkami šalvie. K mäsu ich prichytíme špáradlami. V rozohriatej panvici roztopíme maslo, pridáme olivový olej a sprudka opekáme plátky mäsa z každej strany 1 až 2 minúty. Z panvice ich vyberieme, udržujeme v teple a pokračujeme podobne s ostatnými plátkami mäsa. Do panvice vlejeme víno a varením ho zredukujeme. Ku koncu ho zjemníme maslom, aby sme získali jemnú sladkú omáčku. Scedíme a udržujeme v teple. Pripravíme polentu. Vývar privedieme do varu, pomaly a postupne doň metličkou primiešame instantnú polentu. Varením na slabom ohni pripravíme kašovitú polentu (podobne ako krupicovú kašu), ku koncu ju odstavíme z ohňa a primiešame do nej nastrúhaný parmezán a maslo. Dochutíme ju soľou a mletým korením. Morčaciu saltimboccu podávame s krémovou polentou, citrónom a omáčkou.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 30 minút
Zdroj: Natália Jablonková
Saltimbocca s parmezánovou polentou
Baby morka pečená s cesnakom
10 až 12 porcií
1 baby morka (asi 4 kg) ● 4 až 6 šalotiek ● 1 hlavička cesnaku ● za 3 hrste koreňovej zeleniny a cibule nakrájanej nahrubo ● soľ ● mleté čierne korenie
NA BYLINKOVÉ MASLO: 125 g masla ● 1/2 ČL soli ● 3 strúčiky cesnaku ● zmes sušených a čerstvých nasekaných byliniek
NA PYRÉ: 1,2 kg múčnych zemiakov ● 700 g paštrnáka ● 2 bobkové listy ● 50 až 80 g masla ● horúce mlieko podľa potreby ● muškátový oriešok ● soľ
Zo zmäknutého masla, soli, z pretlačených cesnakov, zo sušených a z čerstvých byliniek vymiešame bylinkové maslo. Morku umyjeme, osušíme, jej vnútro dobre osolíme, okoreníme a naplníme rozpolenými šalotkami a strúčikmi cesnaku. Rukou opatrne oddelíme kožu morky od mäsa na hrudníku a pod kožu vmasírujeme mäkké bylinkové maslo. Zvyšok z neho rozotrieme na celý povrch morky. Ak chceme, nohy môžeme zviazať niťou. Morku dáme na rošt v pekáči, pridáme doň trochu vody a koreňovú zeleninu a cibuľu nasekané nahrubo. Pečieme zhruba dve hodiny alebo 25 až 30 minút na každý jej kilogram. Ak sú prsia dozlatista opečené, prikryjeme ich hliníkovou fóliou. Zabránime tak zbytočnému prepečeniu pŕs či spáleniu kože. Pripravíme paštrnákové pyré. V osolenej vode uvaríme ošúpané a nakrájané zemiaky spolu s paštrnákom a bobkovým listom. Scedíme, bobkový list odstránime, zemiaky a paštrnák necháme vysušiť odparením. Ešte horúce popučíme lisom na zemiaky spolu s maslom (neskôr pridáme aj pár upečených strúčikov cesnaku zvnútra morky) a do zohriateho pyré pred podávaním primiešame horúce mlieko. Dochutíme soľou, prípadne aj muškátovým orieškom. Výpek z pekáča scedíme a podľa potreby zriedime vodou alebo zredukujeme ďalším varením. Morku podávame s pyré, so šalotkami, s cesnakom a výpekom, chrumkavým šalátom, prípadne nasekanou petržlenovou vňaťou.
Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 2 až 3 hodiny
Zdroj: Natália Jablonková
Baby morka s cesnakom
Polievka s domácimi rezancami
6 až 8 porcií
3 kg morčacích krkov, vnútorností a krídel ● zmes koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler, kaleráb, pór) ● 3 cibule ● 4 strúčiky cesnaku ● 1 ČL celého čierneho korenia ● 1/2 ČL guľôčok koriandra ● 4 guľôčky nového korenia ● 2 bobkové listy ● petržlenová vňať (na servírovanie) ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej
NA REZANCE: 200 g hrubej múky ● 2 ČL soli ● 2 vajcia ● voda podľa potreby
Morčacie krky, krídla a vnútornosti dáme na plech a premiešame s 1 až 2 lyžicami oleja. Zapečieme dohneda v rúre vyhriatej na 200 až 220 °C. Potom ich vložíme do vyššieho hrnca a zalejeme studenou vodou. Časť tuku z plechu zlejeme, nalejeme studenú vodu a vrátime ho na pár minút do rúry. Prípadné spálené čierne usadeniny odstránime, pretože by mohli spôsobiť zhorknutie polievky. Obsah plechu pridáme do hrnca. Privedieme do varu a naberačkou odoberieme väčšinu vyplavených nečistôt. Asi po 30 minútach varenia dáme do vody očistenú koreňovú zeleninu, cibule prekrojené na polovice a očistené strúčiky cesnaku. Pridáme všetko korenie (najprv ho popučíme plochou stranou noža), bobkový list a soľ. Polievku varíme 90 až 120 minút. Na rezance premiešame múku so soľou a s vajcami. Pridáme vodu podľa potreby (na každé vajce zhruba toľko, čo sa vojde do škrupinky rozbitého vajíčka). Vypracujeme tuhé cesto, natenko ho vyvaľkáme a necháme asi 15 minút zaschnúť. Nakrájame na 4 cm pásy, tie položíme na seba a nasekáme na jemnejšie rezance. Tie rozprestrieme na pracovnej doske alebo na papieri na pečenie a necháme úplne zaschnúť. Pred podávaním ich uvaríme v osolenej vriacej vode. Vývar scedíme cez redšie a následne cez hustejšie sitko. Polievku podávame s uvarenými rezancami, so zeleninou a s mäsom z krku či vnútorností, prípadne posypané čerstvou petržlenovou vňaťou.
Čas prípravy: 45 minút
Čas varenia: 2 hodiny
Zdroj: Natália Jablonková
Morčacia polievka s domácimi rezancami
Pomaly pečené stehno so sviežou omáčkou
4 až 6 porcií
2 morčacie stehná s kosťou ● 4 cibule ● za 4 hrste nakrájanej koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, paštrnák) ● 1 kg menších zemiakov v šupke ● 4 strúčiky cesnaku ● 1 bobkový list ● 4 guľôčky nového korenia ● stonky petržlenovej vňate ● voda alebo vývar na podliatie ● olejNA MARINÁDU: 1 ČL soli ● 1 ČL mletej červenej papriky ● 1/2 ČL mletého čierneho korenia ● 4 strúčiky cesnakuNA OMÁČKU: 1 viazanička petržlenovej vňate ● 1 PL nastrúhanej kôry z citróna ● 1 strúčik cesnaku ● citrónová šťava ● asi 150 ml olivového oleja ● soľ
Soľ, mletú červenú papriku, korenie a pretlačené cesnaky spolu premiešame. Marinádu vmasírujeme do morčacích stehien (aj pod kožu), prikryjeme a vložíme do chladu na 12 až 24 hodín. Stehná vytiahneme z chladničky, osušíme kuchynskou papierovou utierkou, potrieme olejom a sprudka opečieme z oboch strán. Vyberieme ich z hrnca, ak treba, pridáme olej a opečieme na ňom aj nakrájanú cibuľu, koreňovú zeleninu nakrájanú na väčšie kusy, zemiaky a cesnak. Nakoniec pridáme bobkový list, nové korenie a stonky petržlenovej vňate. Stehná vrátime k zelenine, podlejeme vodou alebo vývarom do polovice výšky mäsa, tekutinu privedieme do varu, obsah hrnca prikryjeme papierom na pečenie, hrniec zakryjeme pokrievkou a vložíme do rúry vyhriatej na 125 °C. Mäso takto pečieme 3 až 4 hodiny úplne domäkka (občas ho prelejeme tekutinou z hrnca). Ku koncu odkryjeme, mäso vyberieme a zapečieme do zlatohneda pri teplote 220 až 240 °C. Zeleninu scedíme, výpek zredukujeme varením. Keď je dostatočne silný, môžeme ho zahustiť trochou škrobu a zjemniť maslom. Na omáčku dobre premiešame nasekanú petržlenovú vňať s citrónovou kôrou, pretlačeným cesnakom, so soľou, s citrónovou šťavou a olivovým olejom. Morčacie stehná podávame so zeleninou, s výpekom z mäsa a omáčkou z petržlenovej vňate.
Čas prípravy: 30 minút
Čas marinovania: 24 hodín
Čas pečenia: 5 hodín
Zdroj: Natália Jablonková
Pomaly pečené morčacie stehno