MILUJEME ŠĽAHAČKU! Ste na tom ROVNAKO? Tak potom tieto DEZERTY budete ZBOŽŇOVAŤ!
19. 3. 2023, 6:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:15)

Zdroj: Shutterstock
Kopček nadýchanej šľahačky dokáže divy s každým zákuskom, no prečo jej prenechávať len vedľajšiu úlohu? V týchto koláčoch bude za hlavnú hviezdu.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: laura wittekova
Zdroj: Dobré jedlo
Galéria k článku
Schwarzwaldská torta
12 kúskov
NA KORPUS: 6 vajec ● 200 g krupicového cukru ● 200 g hladkej múky ● 50 g škrobovej múčky ● 50 g kakaa ● 2 ČL prášku do pečiva
NA PLNKU: 1 pohár zaváraných čerešní alebo višní ● 2 PL škrobovej múčky ● 1 000 ml smotany na šľahanie ● 5 balíčkov stužovadla ● 1 PL krupicového cukru ● 9 PL višňovice alebo šťavy z čerešní ● 100 g čokoládovej polevy
Do misky dáme vajcia, cukor a 6 lyžíc vody a šľaháme mixérom na najvyššom stupni, kým hmota nezdvojnásobí objem. V druhej mise zmiešame múku, škrobovú múčku, kakaový prášok a prášok do pečiva. Postupne preosejeme do vaječnej zmesi a zľahka zapracujeme. Dno formy (26 cm) vymastíme a zľahka pomúčime. Nalejeme cesto a uhladíme. Pečieme pri teplote 180 °C asi 20 minút. Necháme úplne vychladnúť. Na plnku scedíme čerešne cez sito, šťavu si necháme. Škrob zmiešame s 2 polievkovými lyžicami šťavy. Zvyšnú čerešňovú šťavu prevaríme a vmiešame do nej škrobovú zmes. Za stáleho miešania krátko povaríme, kým jemne nezhustne. Na ozdobu si odložíme zopár čerešní, zvyšok vmiešame do pripravenej zmesi. Necháme vychladnúť. Na krém vyšľaháme smotanu so stužovadlami a s cukrom. Tortový korpus dvakrát prerežeme, aby vznikli tri základy. Prvé dva pokvapkáme čerešňovicou, potrieme krémom, pridáme čerešňovú zmes a prikryjeme ďalšou vrstvou krému. Poukladáme na seba. Prikryjeme zvyšným korpusom a potrieme po celom povrchu zvyškom krému. Dáme do chladničky stuhnúť. Ozdobíme čokoládovou polevou a odloženými čerešňami.
Čas prípravy: 50 minút
Čas pečenia: 20 minút
Čas chladenia: 45 minút
Zdroj: Shutterstock
Schwarzwaldská torta
Smotanovo-čokoládové rezy
12 kúskov
NA CESTO: 140 g hladkej múky ● 80 g krupicového cukru ● 60 ml oleja ● 10 g kakaa ● 60 ml mlieka ● 2 vajcia ● 1 balíček prášku do pečiva ● 1 balíček vanilkového cukru
NA KRÉM: 400 ml smotany na šľahanie ● 250 g mascarpone ● 80 g krupicového cukru ● 2 balíčky vanilkového cukru
OKREM TOHO: 150 g čokoládovej polevy
Vajcia vyšľaháme s cukrom dopenista. Pridáme mlieko a olej a prešľaháme. V mise zmiešame múku, kakao, prášok do pečiva a vanilkový cukor. Cesto dáme do formy a pečieme pri teplote 180 °C približne 15 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Na krém vymiešame mascarpone s vyšľahanou šľahačkou a cukrom. Natrieme na korpus a dáme do chladničky. Pripravíme polevu. Čokoládu rozpustíme a natrieme na vychladnutý koláč. Dáme aspoň na 4 hodiny do chladničky, až potom nakrájame.
Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 15 minút
Čas chladenia: 4 hodiny
Zdroj: Shutterstock
Smotanovo-čokoládové rezy
Ovocné košíčky
6 kúskov
NA CESTO: 250 g hladkej múky ● 50 g škrobovej múčky ● 50 g práškového cukru ● štipka soli ● 1 vajce ● 175 g studeného masla ● 200 g marcipánu ● 50 ml pomarančovej šťavy
NA PLNKU: 500 g drobného ovocia ● 70 ml jahodového sirupu ● 2 PL citrónovej šťavy ● 4 plátky želatíny ● 25 g cukru
NA ŠĽAHAČKU: 250 ml smotany na šľahanie ● 1 ČL práškového cukru ● 1 balíček stužovadla šľahačky
Všetky suroviny na cesto okrem marcipánu a pomarančovej šťavy dáme do misy a vypracujeme mrveničku. Následne rukami vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 30 minút do chladničky. Potom cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 5 mm a vykrojíme kruhy o niečo väčšie, ako sú formičky na tartaletky. Formičky vyložíme cestom, jemne popritláčame a popicháme vidličkou. Papier na pečenie nastriháme na 6 kúskov, ktoré vložíme do košíčkov a zaťažíme strukovinou. Pečieme pri teplote 200 °C asi 15 minút. Želatínu namočíme do studenej vody. Asi 200 g ovocia rozmixujeme na pyré, pridáme sirup, cukor a citrónovú šťavu a znova rozmixujeme. Prepasírujeme cez jemné sitko. Želatínu vytlačíme a rozpustíme na miernom ohni, pridáme asi 4 PL ovocného pyré, premiešame a zapracujeme do zvyšného pyré. Necháme vychladnúť. Marcipán nastrúhame a zmiešame s pomarančovou šťavou, zmes natrieme na dno koláčikov, z ktorých sme odstránili strukovinu aj papier, a dáme znova piecť na 10 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Zvyšné ovocie očistíme a nasypeme do vychladnutých košíčkov. Potrieme ovocnou želatínovou zmesou a dáme na 2 hodiny do chladničky. Nakoniec ozdobíme šľahačkou, ktorú sme pripravili vyšľahaním smotany, práškového cukru a stužovadla šľahačky.
Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 25 minút
Čas chladenia: 2 hodiny
Zdroj: Shutterstock
Ovocné košíčky
Čokoládová roláda
10 kúskov
NA KORPUS: 125 g bielkov ● 80 g krupicového cukru ● 70 g hladkej múky
NA KRÉM: 300 ml smotany na šľahanie ● 100 g bielej čokolády ● 1 PL krupicového cukru
OKREM TOHO: 150 g čokoládovej polevy ● hoblinky bielej čokolády
Smotanu na šľahanie s cukrom ohrejeme (nevaríme) a nalejeme na bielu čokoládu. Miešame, kým sa zmes nespojí, a necháme vychladnúť. Potom dáme na noc do chladničky. Rúru predhrejeme na 200 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Bielky s cukrom vyšľaháme dotuha. Zľahka zapracujeme múku a cesto natrieme na plech, uhladíme. Pečieme 10 až 12 minút dozlatista. Vyberieme, zľahka posypeme práškovým cukrom a preložíme na utierku. Stiahneme papier na pečenie a zavinieme. Necháme úplne vychladnúť. Smotanu s čokoládou vyšľaháme dotuha a natrieme na rozvinutú roládu. Opäť stočíme a dáme do chladničky stuhnúť. Čokoládovú polevu rozpustíme a nalejeme na roládu. Posypeme hoblinkami bielej čokolády a necháme stuhnúť. Až potom nakrájame.
Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 12 minút
Zdroj: Shutterstock
Čokoládová roláda
Banoffee koláč
6 kúskov
NA KORPUS: 250 g maslových sušienok ● 100 g masla
NA KARAMEL: 115 g masla ● 115 g hnedého cukru ● 1 sladené kondenzované mlieko
OKREM TOHO: 2 banány ● 400 ml smotany na šľahanie ● 3 PL práškového cukru ● kakao na posypanie
Pripravíme si formu s priemerom 23 cm. Sušienky rozdrvíme pomocou valčeka a zmiešame s rozpusteným maslom. Dobre premiešame a natlačíme na dno a boky pripravenej formy. Dáme do chladničky. Na karamel rozpustíme maslo a hnedý cukor na miernom ohni, nemiešame. Keď sa zmes spojí, pridáme kondenzované mlieko a za stáleho miešania privedieme do varu. Varíme na miernom ohni, kým zmes jemne nezhnedne. Nalejeme na korpus, necháme vychladnúť a dáme asi na hodinu do chladničky, aby karamel jemne stuhol. Medzitým nakrájame banány na plátky. Smotanu spolu s práškovým cukrom vyšľaháme dotuha. Ak sa nám zdá šľahačka málo pevná, môžeme použiť aj trocha stužovadla šľahačky. Koláč vyberieme z chladničky, na karamel poukladáme nakrájané banány a ozdobíme kopčekmi šľahačky. Posypeme kakaom a dáme do chladničky vychladnúť. Potom vychutnávame.
Čas prípravy: 25 minút
Čas chladenia: 2 hodiny
Zdroj: Shutterstock
Banoffee koláč