Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Milujete sladké PARENÉ BUCHTY rovnako ako my? Tieto MAKOVÉ sú ešte lepšie ako od BABIČKY!

parené buchty s makom

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Ach, leto na dedine so všetkými jeho vôňami a dobrotami, ktoré nám stará mama vyvárala, lebo vedela, že ich máme rady. A najmä tie jej parené buchty...

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    JAHODOVÝ KOLÁČ Z PIŠKÓTOVEJ ROLÁDY je vždy stávka na ISTOTU!

    Parené buchty s makom

    4 až 5 porcií

    NA CESTO: 20 g čerstvého droždia ● 200 ml vlažného mlieka ● 2 PL krupicového cukru ● 400 g polohrubej múky ● 1 vajce ● štipka soli

    NA PLNKU: 200 ml mlieka ● 2 PL krupicového cukru ● 200 g mletého maku ● kôra z 1 citróna ● 1/2 ČL škorice ● mletý mak ● práškový cukor na posypanie ● roztopené maslo na poliatie

    Vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie a cukor. Necháme vzísť kvások. Do misy preosejeme múku, pridáme soľ, vajce a vlejeme kvások. Vypracujeme hladké, pružné cesto, vložíme ho do misy vysypanej múkou, prikryjeme a necháme kysnúť aspoň hodinu. Zatiaľ pripravíme plnku. Do hrnca dáme mlieko s cukrom a necháme zohriať pod bod varu. Pridáme mak a dobre premiešame. Odstavíme a vsypeme postrúhanú citrónovú kôru a škoricu. Ešte raz dobre zamiešame a necháme vychladnúť. Vykysnuté cesto premiestnime na dosku, vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a rozkrájame na štvorčeky. Na každý štvorček dáme poriadnu lyžičku makovej náplne a zabalíme do tvaru buchtičky. Buchtičky zakryjeme a necháme ešte 20 minút podkysnúť. Do širokého hrnca dáme na dno vodu, vložíme naparovaciu mriežku, ktorú sme potreli olejom, a poukladáme na ňu buchtičky. Zakryjeme a necháme naparovať 8 až 12 minút, záleží na veľkosti buchiet. Buchty položíme na tanier, polejeme roztopeným maslom a posypeme mletým makom zmiešaným s práškovým cukrom.

    Čas prípravy: 45 minút

    Čas kysnutia: 75 minút

    Čas naparovania: 12 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    parené buchty s makom

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.