Milujete sladké PARENÉ BUCHTY rovnako ako my? Tieto MAKOVÉ sú ešte lepšie ako od BABIČKY!
8. 7. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:07)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Ach, leto na dedine so všetkými jeho vôňami a dobrotami, ktoré nám stará mama vyvárala, lebo vedela, že ich máme rady. A najmä tie jej parené buchty...

Parené buchty s makom
4 až 5 porcií
NA CESTO: 20 g čerstvého droždia ● 200 ml vlažného mlieka ● 2 PL krupicového cukru ● 400 g polohrubej múky ● 1 vajce ● štipka soli
NA PLNKU: 200 ml mlieka ● 2 PL krupicového cukru ● 200 g mletého maku ● kôra z 1 citróna ● 1/2 ČL škorice ● mletý mak ● práškový cukor na posypanie ● roztopené maslo na poliatie
Vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie a cukor. Necháme vzísť kvások. Do misy preosejeme múku, pridáme soľ, vajce a vlejeme kvások. Vypracujeme hladké, pružné cesto, vložíme ho do misy vysypanej múkou, prikryjeme a necháme kysnúť aspoň hodinu. Zatiaľ pripravíme plnku. Do hrnca dáme mlieko s cukrom a necháme zohriať pod bod varu. Pridáme mak a dobre premiešame. Odstavíme a vsypeme postrúhanú citrónovú kôru a škoricu. Ešte raz dobre zamiešame a necháme vychladnúť. Vykysnuté cesto premiestnime na dosku, vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a rozkrájame na štvorčeky. Na každý štvorček dáme poriadnu lyžičku makovej náplne a zabalíme do tvaru buchtičky. Buchtičky zakryjeme a necháme ešte 20 minút podkysnúť. Do širokého hrnca dáme na dno vodu, vložíme naparovaciu mriežku, ktorú sme potreli olejom, a poukladáme na ňu buchtičky. Zakryjeme a necháme naparovať 8 až 12 minút, záleží na veľkosti buchiet. Buchty položíme na tanier, polejeme roztopeným maslom a posypeme mletým makom zmiešaným s práškovým cukrom.
Čas prípravy: 45 minút
Čas kysnutia: 75 minút
Čas naparovania: 12 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
parené buchty s makom