Krém z medvedieho cesnaku s bryndzovými krutónmi

2 porcie

NA KRÉM: 100 g medvedieho cesnaku ● 300 g listového špenátu ● 2 zemiaky ● 2 PL zeleninového vývaru ● 50 g masla ● soľ ● korenie ● citrón a med ● mikrobylinky alebo jedlé kvety na ozdobu

NA KRUTÓNY: 200 g bryndze ● 1/2 balíčka prášku do pečiva ● 1 PL hladkej múky (+ na obaľovanie) ● 1 žĺtok ● olej na vysmážanie

V hrnci zohrejeme zeleninový vývar a pridáme zemiaky nakrájané na malé kocky. Uvaríme domäkka. Potom prisypeme medvedí cesnak aj listový špenát a varíme asi 3 minúty. K zelenine pridáme maslo a mixujeme dohladka, kým sa neuvoľní škrob zo zemiakov a krém nezačne hustnúť. Odstavíme ho a ochutíme soľou, korením, medom aj citrónovou šťavou. Urobíme krutóny. Do misky rozdrobíme bryndzu. Pridáme kypriaci prášok, múku aj žĺtok. Vidličkou dobre vymiešame a cestíčko dáme odstáť do chladničky aspoň na 20 minút. Z cestíčka tvarujeme guľky, jemne ich obalíme v múke a vypražíme na oleji dozlatista. Hotové budú za 2 až 3 minúty. Vysmažené krutóny preložíme na papier, aby odsal prebytočný tuk. Krém rozdelíme do misiek, navrch uložíme krutóny a nakoniec ho ozdobíme jedlými kvietkami alebo mikrobylinkami.

Čas prípravy: 15 minút

Čas odstátia: 20 minút

Čas varenia: 15 minút

Krém z medvedieho cesnaku s bryndzovými krutónmi
Zdroj: Dobré jedlo/ Matej Kalina