Reklama

Nahádzať na plech a hotovo?! Tieto recepty si ZAMILUJE každá ZANEPRÁZDNENÁ GAZDINKA! Mňam...

BRAVČOVÉ KOTLETY S MEDOM

Zdroj: ALENA HRBKOVÁ/Gurmet

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Keď vonku vládne krásne počasie, to posledné čo chceme, je byť zavretí v kuchyni a vyvárať. Našťastie existujú dobroty ako tieto...

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Ľahký letný hit: BROWNIES s ovocím a úplne BEZ CUKRU!
    Zdroj: Canva

    BRAVČOVÉ KOTLETY S MEDOM

    4 porcie

    4 bravčové kotlety ● 60 ml medu ● 1 ČL worcesterskej omáčky ● 4 PL olivového oleja ● 1 ČL hrubozrnnej horčice ● 3 malé mrkvy ● 4 paštrnáky ● 300 g malých zemiakov ● 1 cibuľa ● 5 vetvičiek čerstvého tymianu ● 120 g mrazeného hrášku ● soľ ● mleté čierne korenie

    V miske zmiešame med, worcesterskú omáčku, olej a horčicu. Marinádu osolíme a okoreníme podľa chuti. Mrkvu a paštrnák očistíme, umyjeme a prekrojíme po dĺžke. Zeleninu dáme na plech vyložený papierom na pečenie, pridáme zemiaky, cibuľu nakrájanú na mesiačiky, kotlety a celé vetvičky tymianu. Prelejeme marinádou a premiešame. Pečieme v rúre predhriatej na 200 °C asi 30 minút. Nakoniec pridáme hrášok a pečieme ešte 5 minút. Po vybratí z rúry necháme mäso pár minút odležať a potom ho podávame so zeleninou, s ktorou sa pieklo.

    Čas prípravy: 10 minút

    Čas pečenia: 35 minút

    Zdroj: ALENA HRBKOVÁ/Gurmet

    BRAVČOVÉ KOTLETY S MEDOM

    PEČENÁ RYBA S FENIKLOM

    4 porcie

    800 g bielej ryby (treska alebo halibut) ● 500 g zemiakov ● 4 malé fenikle ● 1 ČL drveného fenikla ● 4 PL olivového oleja + na pokvapkanie ● 1 PL červeného vínneho octu ● 1 šalotka ● 200 g cherry paradajok ● 16 čiernych olív ● hrsť čerstvej bazalky ● soľ ● mleté čierne korenie

    Zemiaky ošúpeme, ak použijeme nové zemiaky, dobre ich umyjeme a prekrojíme na mesiačky. Fenikle nakrájame na plátky. Spolu vysypeme na plech, posypeme drveným feniklom, osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom a premiešame. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 20 minút. Keď sú zemiaky takmer mäkké, položíme na ne osolené a okorenené kúsky rýb, opäť ich zľahka pokvapkáme olejom a pečieme ešte 15 minút, kým ryba nie je hotová. Zatiaľ prešľaháme olej, vínny ocot, šalotku nakrájanú najemno, soľ a korenie. Vmiešame nakrájané paradajky, olivy a bazalku. Zemiaky, fenikel a rybu rozdelíme na taniere a ku každej porcii pridáme trochu ochutených paradajok.

    Čas prípravy: 10 minút

    Čas pečenia: 35 minút

    Zdroj: ALENA HRBKOVÁ/Gurmet

    PEČENÁ RYBA S FENIKLOM

    KURACIE FAJITAS

    4 porcie

    1 žltá paprika ● 1 červená paprika ● 4 rezne kuracích pŕs ● 2 ČL korenia fajitas ● hrsť čerstvého koriandra ● 1 limetka ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej

    NA FAJITAS: 1 PL sušeného oregana ● 1/2 ČL mletého čili ● 2 ČL mletej údenej papriky ● 1 ČL drvenej rímskej rasce ● 1 ČL sušeného cesnaku ● 1/2 ČL drveného koriandra

    NA SERVÍROVANIE: tortily ● kyslá smotana

    Zmiešame korenie na fajitas. Farebné papriky nakrájame na tenké prúžky, umyté kuracie prsia na rezance. Okoreníme ich zmesou fajitas, osolíme, pridáme čierne korenie a pokvapkáme olejom. Vysypeme na plech a pečieme 30 až 40 minút v rúre vyhriatej na 200 °C. Plech vyberieme z rúry, a ak chceme podávať aj tortily, zabalíme ich do alobalu a dáme na pár minút prehriať. Medzitým do zmesi paprík a mäsa vmiešame nasekaný koriander. Podľa chuti pokvapkáme limetkovou šťavou. Tortily podávame plnené paprikami a kurčaťom s trochou kyslej smotany.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas pečenia: 40 minút

    PEČENÝ KARFIOL S CÍCEROM

    4 porcie

    1 karfiol ● 3 PL olivového oleja ● za hrsť čerstvého koriandra ● 1 ČL údenej papriky ● 2 ČL drvenej rímskej rasce ● 1 červená cibuľa ● 400 g cícera z konzervy ● 2 ČL drveného koriandra ● 200 g kelu ● za hrsť tekvicových semiačok ● soľ ● mleté čierne korenie

    NA DIP: 200 g nesolených orechov kešu ● 2 PL bieleho vínneho octu ● 1 PL cesnaku ● 2 ČL mletej kurkumy ● 40 g nastrúhaného parmezánu

    Pripravíme dip. Orechy kešu  zalejeme vodou a necháme aspoň hodinu odstáť. Potom vodu zlejeme a orechy prepláchneme. Nasypeme ich do nádoby vhodnej na mixovanie, zalejeme 100 ml čerstvej vody, pridáme ocot, cesnak, kurkumu, parmezán a rozmixujeme dohladka. Podľa potreby zriedime malým množstvom vody. Karfiol rozoberieme na ružičky a krátko predvaríme. Necháme ho odkvapkať. Do misy nalejeme olej a nasypeme nasekaný čerstvý koriander, údenú papriku a rímsku rascu. Cibuľu očistíme a nakrájame na mesiačiky, cícer scedíme a všetko premiešame s drveným koriandrom, so soľou a s korením. Spolu s karfiolom vsypeme na plech a pečieme 20 minút v rúre predhriatej na 180 °C. Kel sparíme v horúcej vode, necháme odkvapkať, pridáme ho na plech, premiešame, posypeme tekvicovými semiačkami a pečieme ešte 5 až 8 minút. Podávame s kurkumovým dipom.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas pečenia: 30 minút

    Zdroj: ALENA HRBKOVÁ/Gurmet

    PEČENÝ KARFIOL S CÍCEROM

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.