Reklama

Najlepší kuchári sveta to dobre vedia, s kvapkou VÍNA chutí všetko lepšie: Tieto recepty sú TOP

Hovädzie líčka s paštrnákovým pyré

Zdroj: ALENA HRBKOVÁ/Gurmet

Reklama

Ak aj vy patríte k milovníkom lahodného moku, viete, že dokáže dodať šmrnc aj mnohým pokrmom. Vyžaduje si to síce viac času, no ten výsledok...

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Sladký BANÁNOVÝ CHLEBÍK s GAŠTANMI je dokonalosť sama! Určite vyskúšajte
    Zdroj: Canva NCPZ

    Bolonské ragú

    4 porcie

    1 cibuľa ● 2 mrkvy ● 3 stopky zeleru ● 4 PL masla ● 600 g mletého hovädzieho mäsa ● 250 ml mlieka ● 1 ČL muškátového orieška ● 250 ml bieleho vína ● 400 g zaváraných paradajok ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej ● cestoviny a parmezán na servírovanie

    Cibuľu nakrájame nadrobno, mrkvy a zeler na kocky. V liatinovom hrnci rozohrejeme olej a maslo a opečieme na ňom cibuľu. Pridáme mrkvu, zeler a za občasného miešania asi 2 minúty opekáme. Pridáme mleté mäso a sprudka ho opečieme. Vareškou pritom rozbíjame hrudky. Keď mäso začne púšťať šťavu, osolíme ho a okoreníme. Znížime teplotu, prilejeme mlieko a nastrúhaný muškátový oriešok. Na miernom ohni mäso chvíľu povaríme. Potom prilejeme víno, necháme ho trochu vyvariť a pridáme paradajky. V nezakrytom hrnci na miernom ohni varíme asi 3 hodiny. Občas omáčku premiešame. Ak treba, podlejeme malým množstvom vody. Ak chceme ragú použiť na lazane alebo ním naplniť torteliny, nemala by v mäse zostať žiadna tekutina. Ak ho chceme podávať s cestovinami, trochu šťavy v ňom môžeme nechať.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas varenia: 3 hodiny

    Hovädzie líčka s paštrnákovým pyré

    4 porcie

    1 kg hovädzích líčok ● 300 g mrkvy ● 500 g zeleru ● 2 cibule ● 2 PL paradajkového pretlaku ● 400 ml červeného vína ● 120 ml hovädzieho vývaru ● 25 g masla ● mleté čierne korenie ● olej ● soľ ● petržlenová vňať na servírovanie

    NA PYRÉ: 250 g paštrnáka ● 300 g zemiakov ● 750 ml mlieka ● 2 PL masla ● soľ ● mleté čierne korenie

    V liatinovom hrnci rozohrejeme olej. Líčka dobre osolíme, okoreníme a zo všetkých strán opečieme dohneda. Vyberieme a odložíme do misy. Zeleninu očistíme, mrkvu nakrájame na kolieska, zeler na rovnako veľké plátky, cibuľu na mesiačiky. Všetko vo výpeku restujeme dozlatista. Časť zeleniny si odložíme na ozdobu (asi lyžicu na osobu). Do zvyšnej zeleniny primiešame pretlak, zalejeme ju vínom a necháme chvíľu vyvariť. Prilejeme vývar, do hrnca dáme mäso a privedieme do varu. Zakryjeme pokrievkou a na miernom ohni varíme domäkka 3 až 4 hodiny. Keď sa dusenie mäsa bude chýliť ku koncu, pripravíme prílohu. Zemiaky a paštrnák ošúpeme a nakrájame na rovnaké kúsky. Dáme do hrnca, zalejeme mliekom, osolíme, okoreníme a za častého miešania varíme, kým zelenina nezmäkne. Potom ju prepasírujeme, pridáme maslo alebo ešte trochu mlieka, aby pyré získalo krémovú konzistenciu. Dokončíme líčka. Hotové mäso vyberieme z omáčky a odložíme do tepla. Omáčku precedíme a varom zredukujeme na hustejšiu konzistenciu. Studené maslo nakrájame na kocky a vmiešame do omáčky. Dosolíme a podľa potreby okoreníme. Líčka vrátime do omáčky a mäso pred servírovaním prehrejeme. Podávame s paštrnákovým pyré a petržlenovou vňaťou.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas varenia: 3 hodiny

    Zdroj: ALENA HRBKOVÁ/Gurmet

    Hovädzie líčka s paštrnákovým pyré

    Kurča cacciatore s opečenou polentou

    4 porcie

    4 kuracie stehná ● 4 bobkové listy ● 4 vetvičky rozmarínu ● 5 strúčikov cesnaku ● 300 až 400 ml červeného vína ● hladká múka na obalenie ● 4 sardely ● 400 g zaváraných paradajok ● hrsť čiernych olív ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej

    NA POLENTU: 2 strúčiky cesnaku ● 3 PL olivového oleja ● 2 vetvičky rozmarínu ● 200 g instantnej polenty (kukuričná krupica) ● soľ ● mleté čierne korenie

    Kuracie stehná osolíme, dáme do misy, pridáme bobkové listy, vetvičky rozmarínu, 4 prelisované strúčiky cesnaku a všetko zalejeme vínom. Dáme do chladničky a necháme marinovať 4 hodiny, ideálne cez noc. Marinádu zlejeme a odložíme ju. Porcie kurčaťa osušíme papierovou utierkou a každé stehno obalíme v múke. V liatinovom hrnci rozohrejeme olej, stehná opečieme zo všetkých strán dozlatista a odložíme do misy. Do výpeku dáme cesnak pokrájaný na plátky, sardely a len krátko opečieme. Pridáme paradajky, olivy a porcie kurčaťa. Všetko zalejeme marinádou s korením, prikryjeme pokrievkou a v rúre vyhriatej na 180 °C pečieme 90 minút. Pripravíme polentu. Cesnak nakrájame na plátky a opečieme dozlatista na lyžici oleja. Rozmarín nasekáme nadrobno. Polentu uvaríme podľa návodu, obvykle sa vsype do 750 ml vriacej osolenej vody. Stále ju miešame, aby sa nevytvorili hrudky, a keď začne tuhnúť, primiešame cesnak, rozmarín a korenie. Preložíme ju do pekáčika vyloženého papierom na pečenie a stierkou alebo rukami namočenými do studenej vody ju rovnomerne rozotrieme na plát hrubý asi centimeter. Necháme vychladnúť. Stuhnutú polentu nakrájame na obdĺžniky alebo iné tvary a opečieme na panvici na zvyšku oleja dozlatista. Podávame s kurčaťom.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas marinovania: 4 hodiny

    Čas varenia: 90 minút

    Zdroj: ALENA HRBKOVÁ/Gurmet

    Kurča cacciatore s opečenou polentou

    Bœuf bourguignon

    4 porcie

    150 g anglickej slaniny ● 1 kg hovädzieho predného ● 1 cibuľa ● 2 menšie mrkvy ● 2 PL paradajkového pretlaku ● 2 PL hladkej múky ● 500 ml červeného vína ● 600 ml hovädzieho vývaru ● 2 strúčiky cesnaku ● 2 vetvičky tymianu ● 1 bobkový list ● 400 g šampiňónov ● 15 malých šalotiek ● 2 PL masla ● soľ● mleté čierne korenie ● olivový olej

    Anglickú slaninu nakrájame na malé kocky, mäso na väčšie. V hrnci najprv nasucho vyškvaríme slaninu a potom ju dierovanou lyžicou vyberieme. Prilejeme lyžicu oleja, ak treba, a sprudka mäso opečieme. Do hrnca ho pridávame po častiach, aby sa rýchlo opieklo. Nesmie pustiť šťavu a začať sa dusiť. Opečené mäso preložíme k slanine a v hrnci opečieme cibuľu a mrkvu nakrájané na kúsky. Keď je zelenina opečená, vrátime do hrnca mäso i slaninu, pridáme pretlak, premiešame a krátko opečieme. Potom obsah hrnca zaprášime múkou, opäť krátko orestujeme a prilejeme víno. Keď sa odparí, prilejeme asi 400 ml vývaru, prelisujeme cesnak, pridáme lístky tymianu, bobkový list, soľ a korenie a na miernom ohni dusíme 3 až 4 hodiny. Priebežne mäso kontrolujeme, občas premiešame a podlievame vodou, ak treba. Ku koncu varenia očistíme šampiňóny a nakrájame ich na polovice. V panvici s vyšším okrajom rozohrejeme lyžicu masla a lyžicu olivového oleja a huby opečieme dozlatista. Potom ich vyberieme, v panvici rozohrejeme ešte jednu lyžicu masla a oleja a opečieme na ňom očistené šalotky. Tie nakoniec zalejeme zvyšným vývarom a varíme asi 20 minút. Z hrnca vyberieme mäso a omáčku prepasírujeme. Vrátime do nej mäso, pridáme šampiňóny a cibuľky. Podávame s bagetou.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas varenia: 3 hodiny