ZABÍJAČKOVÝ BRAVČOVÝ GULÁŠ

8 porcií

700 g bravčovej krkovičky ● 500 g bravčových vnútorností (obličky, srdce, pečeň, jazyk) ● 2 PL bravčovej masti ● 3 cibule ● 1 PL mletej sladkej papriky ● 1 ČL drvenej rasce ● 3 strúčiky cesnaku ● 2 PL hladkej múky ● soľ ● mleté čierne korenie

Mäso, vnútornosti a jazyk nakrájame na kocky. V kastróle zohrejeme masť a osmažíme na nej cibuľu nakrájanú nadrobno. Pridáme mäso a vnútornosti a opečieme zo všetkých strán. Poprášime mletou paprikou a dusíme, kým sa neodparí šťava, ktorú mäso pustilo. Občas premiešame. Jemne osolíme, pridáme rascu a prelisovaný cesnak. Podlejeme vodou, aby mäso bolo takmer celé ponorené. Prikryté dusíme za občasného miešania 40 minút. Ak treba, podlejeme vodou. Odokryjeme, zvýšime teplotu a necháme vydusiť všetku šťavu. Zaprášime múkou, necháme ju osmažiť za stáleho miešania a po 3 minútach podlejeme hrnčekom horúcej vody. Premiešame a na miernom ohni necháme bublať asi 20 minút.

Čas prípravy: 25 minút

Čas varenia: 60 minút

ZABÍJAČKOVÝ BRAVČOVÝ GULÁŠ
Zdroj: GURMET

DIVIAČÍ GULÁŠ NA VÍNE

4 porcie

2 PL masti ● 2 väčšie cibule ● 100 g slaniny ● 600 g diviačieho pliecka ● 1 mrkva ● 1/4 zeleru ● 3 strúčiky cesnaku ● 1 ČL mletej červenej papriky ● 250 ml červeného vína ● 2 bobkové listy ● 5 guľôčok celého čierneho korenia ● 5 guľôčok borievky ● 5 guľôčok celého nového korenia ● soľ ● mleté čierne korenie ● 4 PL brusnicového džemu

Do väčšieho hrnca dáme rozpáliť masť a pridáme slaninu nakrájanú na kocky. Keď sa tuk zo slaniny vyškvarí, pomaly na ňom restujeme cibuľu nakrájanú nadrobno. Medzitým pripravíme mäso a zeleninu: Mäso odblaníme, nakrájame na väčšie kocky, osolíme a okoreníme. Mrkvu nakrájame na kolieska, zeler nadrobno, cesnak na plátky. Keď je cibuľa mierne tmavá, poprášime ju mletou paprikou, premiešame a necháme ju rozvoňať. Pridáme mäso, zeleninu, cesnak a orestujeme. K mäsu pridáme všetko ostatné korenie, zalejeme vínom a privedieme do varu. Keď sa víno čiastočne odparí, zalejeme obsah hrnca vodou, aby v nej bolo mäso ponorené. Na miernom ohni dusíme 1,5 hodiny, kým mäso nezmäkne. Približne 15 minút pred koncom varenia vmiešame brusnicový džem a necháme dovariť.

Čas prípravy: 60 minút

Čas varenia: 90 minút

DIVIAČÍ GULÁŠ NA VÍNE
Zdroj: GURMET