NAJZNÁMEJŠÍ americký čerešňový koláč CHERRY PIE musíte vyskúšať! Recept priamo z AMERIKY!
30. 5. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:06)

Zdroj: Shutterstock
Čerešničky, čerešničky, čerešne... Tento koláč máta v snoch nielen nešťastníka Jima z kultového filmu Prci, prci, prcičky... Ak ste tak ešte neurobili, rozhodne ho musíte vyskúšať!
Americký CHERRY PIE

12 kúskov
NA CESTO: 320 g hladkej múky ● 1 ČL soli ● 2 PL krupicového cukru ● 90 g studeného masla ● 150 g studeného margarínu ● 120 ml ľadovej vody
NA PLNKU: 500 g čerešní ● 200 ml čerešňovej šťavy ● 2 PL hnedého cukru ● 2 PL škrobovej múčky ● 1 ČL vanilkovej esencie ● 30 g masla
NA KRUSTU: 2 PL hnedého cukru ● 1 vajce
1. Múku a soľ premiešame, nasypeme na dosku a pomocou noža zapracujeme maslo a margarín. Postupne prilievame ľadovú vodu a miešame, kým nezískame kompaktné cesto. Nespracúvame pridlho. Cesto rozdelíme na polovice, zabalíme do fólie a dáme aspoň na hodinu do chladničky odležať.
2. Po vybratí necháme chvíľu postáť a potom rozvaľkáme na plát o niekoľko centimetrov väčší ako pripravená forma, mierne vymastená maslom. Prenesieme do formy, pričom vytvarujeme okraje.
3. Pár lyžíc čerešňovej šťavy zmiešame so škrobom, zvyšok privedieme s vanilkovou esenciou a s cukrom do varu. Zamiešame škrobovú zmes a varíme, kým nezhustne. Stiahneme z ohňa a zamiešame vykôstkované čerešne. Nanesieme na cesto vo forme a posypeme nakrájaným maslom.
4. Druhú polovicu cesta vyvaľkáme a nakrájame na dlhé pásy, ktoré položíme na koláč vo forme mriežky. Okraje popritláčame, prevísajúce časti odrežeme a cesto potrieme vymiešaným vajcom. Posypeme hnedým cukrom a pečieme pri teplote 170 °C asi 60 minút dozlatista.
Čas prípravy: 25 minút
Čas odležania: 1 hodina
Čas pečenia: 60 minút
Zdroj: Shutterstock
ČEREŠŇOVÝ PÁJ