Reklama

Na obed budú HALUŠKY! A to nie hocijaké: Tie NAJLEPŠIE recepty priamo od našich BABIČIEK!

makové halušky

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Halušky to nie je len bryndzová klasika. Skúšali ste už uhliarske či sladké makové?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Dokonalé jarné mafinky s bazovým sirupom a chrumkavými mandľami!

    STRAPAČKY

    4 porcie

    1 kg zemiakov ● soľ ● 250 g polohrubej múky ● 3 PL bravčovej masti ● 1 stredne veľká cibuľa ● 700 g kyslej kapusty ● 100 g slaniny

    Zemiaky očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme pol lyžičky soli, múku a suroviny dobre zapracujeme. Do veľkého hrnca vlejeme vodu a necháme zovrieť. Osolíme ju a cesto po častiach pretláčame cez haluškár, prípadne ho môžeme sádzať rovno z doštičky. Keď halušky vyplávajú na povrch, sú uvarené a môžeme ich povyberať do misy. Pridáme lyžicu roztopenej masti a premiešame, aby sa halušky nezlepili. Do panvice dáme masť a necháme rozohriať. Potom vhodíme cibuľu nakrájanú nadrobno a orestujeme dosklovita. Pridáme kyslú kapustu a 5 minút podusíme. Nakoniec pridáme uvarené halušky a poriadne premiešame. Halušky s kapustou dobre posypeme opečenou slaninou a môžeme podávať.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas varenia: 15 minút

    MAKOVÉ HALUŠKY

    4 porcie

    500 g zemiakov ● štipka soli ● 1 až 2 vajcia ● 200 g polohrubej múky ● mletý mak ● práškový cukor ● roztopené maslo

    Zemiaky očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Do misy k zemiakom pridáme štipku soli, vajcia, múku a všetko spolu dobre premiešame. Vo veľkom hrnci necháme zovrieť vodu. Osolíme ju a urobíme skúšku halušiek. Do vriacej vody ponoríme malú lyžičku, hneď ňou naberieme z haluškového cesta a vložíme ju späť do vriacej vody. Ak sa cesto od lyžičky pekne odpojí, nerozvára sa a haluška ostala pevná, môžeme cez haluškár alebo z lopárika nasádzať do vriacej vody aj zvyšok cesta. Ak by sa skúšobná haluška rozvárala, pridáme do cesta ešte trochu múky a vyskúšame znova. Hotové halušky zmiešame s roztopeným maslom, makom, cukrom podľa chuti a môžeme podávať.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas varenia: 10 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    makové halušky

    MASLOVÉ S PAPRIKÁŠOM

    4 porcie

    NA PAPRIKÁŠ: 1 PL masti ● 1 stredne veľká cibuľa ● 400 g bravčového pliecka alebo krkovičky ● 1 PL mletej červenej papriky ● soľ ● mleté čierne korenie ● 250 ml vody

    NA HALUŠKY: 300 ml mlieka ● 40 g masla ● štipka soli ● 200 g hrubej múky ● 2 až 3 vajcia

    Najskôr dáme variť paprikáš a potom urobíme halušky. Do hrnca s rozpustenou masťou vsypeme cibuľu nakrájanú nadrobno a dobre orestujeme. Pridáme bravčové pliecko nakrájané na menšie kocky a osmažíme tak, aby sa povrch mäsa zatiahol a zmenil farbu. Teraz pridáme červenú papriku, soľ, korenie a dobre premiešame, aby sa paprika prehriala a rozvoňala. Mäso zalejeme vodou, privedieme do varu, znížime na strednú teplotu a dusíme asi 30 minút. Kúsok mäsa vyberieme na tanierik a ochutnáme, či je dosť mäkké. Ak je to v poriadku, mäso odstavíme, prípadne podľa chuti osolíme a okoreníme. Kým sa mäso dusí, pripravíme halušky. Mlieko s maslom a so soľou dáme variť do hrnca. Keď je maslo roztopené a mlieko už začína vrieť, vsypeme múku a miešame, kým nevznikne trhaná, ale rovnomerne rozmiešaná kaša. Odstavíme a necháme 15 minút chladnúť. Teraz po jednom pridávame vajíčka a vždy dobre zapracujeme. Cesto by malo byť také pevné, aby sa z neho dali tvarovať halušky pomocou lyžice. Zoberieme dve polievkové lyžice a pomocou nich vytvarujeme podlhovasté halušky. Nahádžeme ich do vriacej a osolenej vody. Halušky sú hotové, keď vyplávajú na hladinu. Pridáme k nim paprikáš, posypeme petržlenovou vňaťou a môžeme podávať.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas varenia: 35 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    maslové halušky s paprikášom

    ŠPENÁTOVÉ SO SYROVOU OMÁČKOU

    4 porcie

    2 balíky čerstvého mladého špenátu ● 1 PL masti ● 2 strúčiky cesnaku ● 400 g polohrubej múky ● 1 až 2 vajcia

    NA OMÁČKU: 250 ml smotany na šľahanie ● 1 strúčik cesnaku ● 2 neúdené parenice ● muškátový oriešok ● soľ ● mleté čierne korenie ● petržlenová vňať ● majorán

    Špenát umyjeme, vložíme do hlbšej panvice, do ktorej sme dali pol lyžičky masti, zakryjeme pokrievkou a necháme spariť. Trvá to len chvíľku. Pridáme prelisovaný cesnak a chvíľku podusíme. Špenát rozmixujeme dohladka. Ak pri dusení pustil vodu, nezlievame ju, ale rozmixujeme spolu so špenátom. Do špenátovej zmesi pridáme múku, vajíčko a všetko spolu spracujeme do hladkého cesta. Konzistencia by nemala byť hustá ani riedka. Pre istotu urobíme test. Do vriacej vody vhodíme halušku, a ak vypláva pevná, je cesto správne vymiešané. Halušky pomocou haluškára nasádzame do vriacej osolenej vody. Keď halušky vyplávajú, sú uvarené a môžeme ich scediť. Polejeme ich trochou roztopenej masti, aby sa nezlepili. Na syrovú omáčku dáme zohriať do hrnčeka smotanu, vhodíme do nej pretlačený cesnak. Keď bude pod bodom varu, pridáme nastrúhané parenice a necháme rozpustiť. Odstavíme. Nastrúhame štipku muškátového orieška, osolíme a okoreníme podľa chuti. Nakoniec pridáme nasekané bylinky, premiešame a omáčkou môžeme poliať pripravené špenátové halušky. Navrch pridáme zopár prúžkov parenice a môžeme podávať.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas varenia: 10 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    špenátové halušky

    ×
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Lekár MUDR. BORIS BAJER, PHD nám poradil ako predísť nafúknutému brušku NIELEN počas PMS!
      Zdroj: Mobil/ Boris Bajer

      UHLIARSKE HALUŠKY

      4 porcie

      750 g surových zemiakov ● soľ ● 250 g polohrubej múky ● 3 PL bravčovej masti ● 1 veľká cibuľa ● 500 g uvarených zemiakov ● 100 g slaniny

      Zemiaky očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle alebo rozmixujeme nahladko v mixéri. Do misy k zemiakom pridáme pol lyžičky soli, múku a dobre zapracujeme. Do veľkého hrnca vlejeme vodu a necháme zovrieť. Cesto pretláčame po častiach cez haluškár, prípadne ho do vody hádžeme z doštičky. Keď halušky vyplávajú na povrch, sú uvarené a môžeme ich povyberať do misy. Pridáme lyžicu roztopenej masti a premiešame, aby sa halušky nezlepili. Na väčšej a hlbšej panvici zohrejeme lyžicu masti a orestujeme na nej cibuľu nakrájanú nadrobno. Pridáme uvarené zemiaky nakrájané na menšie kocky, slaninu nakrájanú na kocky a osmažíme dozlatista. Nakoniec vsypeme halušky, dobre premiešame a prehrejeme so zemiakmi. Podávame posypané nasekanou pažítkou.

      Čas prípravy: 25 minút

      Čas varenia: 20 minút

      Zdroj: LAURA WITTEKOVA

      uhliarske halušky

      Autor článku

      Petra Mitringová

      redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
      Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.