Ochutnajte tieto SLADKÉ LETNÉ KOLÁČE! Sú nádherne nadýchané a z tej rolády budú všetci PAF!
31. 5. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:06)

Zdroj: Shutterstock
Sladká dobrota nesmie chýbať na stole ani v letných mesiacoch. Ruku na srdce, teraz najlepšie chutia ľahučké našľahané dezerty plné čerstvého ovocia, ktoré nezaťažia a príjemne osviežia.

Citrónovo-ovocná roláda
10 kúskov
NA KORPUS: 4 vajcia ● 100 g krupicového cukru● 50 g hladkej múky ● 50 g škrobovej múčky● 1 balíček strúhanej citrónovej kôry
NA PLNKU: 200 ml smotany na šľahanie ● 2 ČL stužovadla šľahačky ● 250 g mascarpone ● 4 PL ovocného džemu ● 200 g drobného ovocia(čučoriedky, ríbezle, jahody)
OKREM TOHO: čerstvé ovocie na ozdobu
Vajcia šľaháme s cukrom nad horúcim vodným kúpeľom na teplotu asi 45 °C. Stiahneme z ohňa a šľaháme na najvyšších otáčkach, kým zmes nevychladne. Zmiešame múku so škrobovou múčkou a opatrne preosejeme na vajcovú zmes. Zľahka zapracujeme citrónovú kôru. Cesto natrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť pri teplote 200 °C na 8 až 10 minút. Vytiahneme z rúry, preklopíme na utierku posypanú cukrom, stiahneme papier na pečenie a pomocou utierky zvinieme do rolády. Necháme úplne vychladnúť. Ovocie očistíme a osušíme. Mascarpone, smotanu a stužovadlo vyšľaháme na krém. Asi štvrtinu odložíme bokom. Roládu rozvinieme, potrieme džemom a následne aj krémom. Posypeme čerstvým ovocím a zvinieme. Povrch celej rolády potrieme odloženým krémom a ozdobíme ovocím. Dáme aspoň na 2 hodiny do chladničky.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 10 minút
Čas chladenia: 2 hodiny
Zdroj: Shutterstock
Citrónovo-ovocná roláda
Nahá jogurtová torta
10 kúskov
NA CESTO: 2 PL masla ● 5 vajec ● 200 g krupicového cukru ● štipka soli ● 170 g hladkej múky
OKREM TOHO:500 g plnotučného bieleho jogurtu ● 100 g krupicového cukru ● 3 až 4 PL citrónovej šťavy ● 6 plátkov želatíny ● 500 g ovocia (maliny, jahody, čučoriedky) ● 300 g smotany na šľahanie ● práškový cukor na posypanie
Pripravíme si dve tortové formy(20 cm, 17 cm), spodok vyložíme papierom na pečenie. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Maslo rozpustíme. Vajcia šľaháme s cukrom a so soľou aspoň 5 minút dopenista. Opatrne zapracujeme múku a nakoniec aj maslo. Cesto nalejeme do oboch foriem a dáme piecť asi na 35 minút. Menší korpus bude hotový rýchlejšie. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Na krém vymiešame jogurt s cukrom a citrónovou kôrou dohladka. Želatínu namočíme do studenej vody. Potom ju vymačkáme a spolu s 3 až 4 PL krému rozpustíme na miernej teplote. Ihneď zamiešame do zvyšku krému. Smotanu vyšľaháme a opatrne zapracujeme do krému. Korpusy narežeme na tri časti, prvé dva potrieme krémom a obložíme časťou ovocia a poukladáme na seba. Dáme do chladničky na 2 hodiny a pred podávaním ozdobíme zvyškom ovocia. Môžeme posypať práškovým cukrom.
Čas prípravy: 40 minút
Čas pečenia: 35 minút
Čas chladenia: 2 hodiny
Zdroj: Shutterstock
Nahá jogurtová torta
Dokonalá Pavlovovej torta
4 kúsky
NA KORPUS: 6 bielok ● 350 g krupicového cukru ● 30 g škrobovej múčky ● 1 a 1/2 ČL jablčného octu
OKREM TOHO: 250 ml smotany na šľahanie ● 350 g čerstvého ovocia (ríbezle, jahody, čučoriedky)
Rúru vyhrejeme na 130 °C. Plech vystelieme papierom na pečenie, na ktorý sme nakreslili kruh s priemerom asi 25 cm. Bielky vyšľaháme do polotuha a po lyžiciach zašľaháme cukor. Potom šľaháme ešte asi 4 minúty. Prisypeme škrobovú múčku a pomaly zašľaháme aj jablčný ocot. Sneh nanesieme na pripravený plech, pričom boky uhladíme polievkovou lyžicou. Teplotu v rúre znížime na 100 °Ca korpus pečieme v spodnej tretine rúry75 až 90 minút. Rúru vypneme a necháme za zatvorenými dvierkami chladnúť asi hodinu. Vyberieme. Smotanu vyšľaháme dotuha a nanesieme navrch torty. Posypeme čerstvým ovocím a ihneď podávame.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 90 minút
Čas chladenia: 1 hodina
Zdroj: Shutterstock
Pavlova s ovocím
Pudingové košíčky
6 až 10 kúskov
NA CESTO: 250 g hladkej múky ● 140 g studeného masla ● 60 g cukru ● 1 žĺtok ● 1 PL vody
NA PLNKU: 300 ml mlieka ● 70 g krupicového cukru ● 1 balíček vanilkového pudingu ● 200 g smotany na šľahanie ● 1 balíček stužovadla šľahačky
OKREM TOHO: 250 g čerstvého ovocia (jahody, maliny, čučoriedky) ● práškový cukor na posypanie
Na cesto vymiesime múku, studené maslo nakrájané na kocky, cukor a žĺtok dohladka. Ak je cesto príliš suché, pridáme studenú vodu. Zabalíme ho do fólie a dáme na hodinu do chladničky. Medzitým si pripravíme krém. Mlieko, cukor a vanilkový prášok varíme za stáleho miešania, kým nezískame hustý puding. Nanesieme do misy, prekryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť. Smotanu vyšľaháme so stužovadlom dotuha a postupne zapracujeme do vychladnutého pudingu. Cesto dáme na pomúčenú dosku a vykrojíme z neho kruhy väčšie ako pripravené formičky na tartaletky vymastené tukom. Kruhy preložíme do formičiek, pričom vytvarujeme aj okraje. Cesto popicháme vidličkou, prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme suchou strukovinou. Pečieme pri teplote 200 °C asi 10 minút. Vyberieme, odstránime papier aj strukovinu a necháme vychladnúť. Potom naplníme krémom, obložíme ovocím a posypeme práškovým cukrom.
Čas prípravy: 25 minút
Čas odležania: 1 hodina
Čas pečenia: 10 minút
Zdroj: Shutterstock
Ovocné košíčky
Vyskúšajte aj tento zamilovaný recept:
