Osviežte sa šťavnatými dezertmi s CITRUSMI: Pomarančové TIRAMISU je jednoducho neodolateľné!
20. 1. 2024, 7:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:25)

Zdroj: Shutterstock
Veď čo môže byť lepšie ako dokonalá kombinácia kyslej a sladkej chuti?
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Tradičný key lime pie
10 kúskov
NA KORPUS: 300 g ovsených sušienok ● 150 g masla
NA PLNKU: 3 žĺtky ● 1 sladené kondenzované mlieko ● kôra a šťava zo 4 limetiek
NA OZDOBU: 250 ml smotany na šľahanie ● 1 PL práškového cukru ● limeta ● limetová kôra
Rúru predhrejeme na 160 °C a pripravíme si hlbšiu tartovú formu. Sušienky rozdrvíme a zmiešame s rozpusteným maslom. Natlačíme na dno a po bokoch tartovej formy a dáme na 13 minút do rúry zapiecť. Vyberieme, ale rúru nevypíname. Na plnku vyšľaháme žĺtky dokrémova, pridáme kondenzované mlieko a ešte asi tri minúty šľaháme. Vmiešame šťavu a kôru z limiet a znova ešte tri minúty šľaháme. Následne nanesieme do formy na korpus, povrch uhladíme a dáme piecť na 15 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Potom dáme minimálne na 4 hodiny do chladničky stuhnúť. Pred podávaním ozdobíme vyšľahanou ocukrenou šľahačkou, plátkami a kôrou z limety.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 30 minút
Čas chladenia: 4 hodiny
Zdroj: Shutterstock
Tradičný key lime pie
Čokoládovo-mandarínkové mafiny
9 kúskov
160 g hladkej múky ● 100 g krupicového cukru ● 50 g kakaa ● 1 PL škrobovej múčky ● 1/2 balíčka prášku do pečiva ● štipka soli ● 75 ml rastlinného oleja ● 2 zrelé banány ● 100 ml mandarínkovej šťavy ● kôra z 1 mandarínky ● čokoládová poleva ● kúsky bielej čokolády a sušené citrusy na ozdobu
Všetky suché ingrediencie nasypeme do misy, pridáme strúhanú mandarínkovú kôru a dobre premiešame. Do mixéra dáme roztlačené banány, mandarínkovú šťavu a olej a rozmixujeme. Pridáme k suchým ingredienciám a spojíme. Cesto nanesieme do papierových košíčkov a pečieme pri teplote 185 °C asi 25 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Rozpustíme čokoládovú polevu a nanesieme na povrch mafinov. Ozdobíme sušenými citrusmi a kúskami bielej čokolády a môžeme podávať.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 25 minút
Zdroj: Shutterstock
Čokoládovo-mandarínkové mafiny
Pomarančové tiramisu
6 porcií
36 dlhých piškót ● 250 ml pomarančovej šťavy ● 500 g mascarpone ● 200 ml smotany na šľahanie ● 100 g práškového cukru ● 3 pomaranče ● mletá škorica ● čokoládové slzičky na posypanie
Mascarpone vyšľaháme spolu so smotanou a s práškovým cukrom na pevný krém. Z jedného pomaranča nastrúhame kôru a spolu s 50 ml pomarančovej šťavy zapracujeme do krému. Zvyšné tri pomaranče ošúpeme a vyrežeme z nich filety. Piškóty namočíme do pomarančovej šťavy a polovicou vyložíme pripravenú formu. Potrieme vrstvou krému, obložíme mandarínkami a celý postup ešte dvakrát zopakujeme. Posledná vrstva bude krém. Ten posypeme mletou škoricou a čokoládovými slzičkami a dáme aspoň na 5 až 6 hodín do chladničky.
Čas prípravy: 25 minút
Čas chladenia: 6 hodín
Zdroj: Shutterstock
Pomarančové tiramisu