Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Sladké PALACINKY ako ste ich ešte NEJEDLI: Z týchto receptov ODPADNETE, také sú geniálne...

Čokoládové palacinky

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Ach, kto by ich nemiloval. Jemné, chutné a rýchle na prípravu. K tomu plnky od výmyslu sveta a delikátny dezert či hlavné jedlo je na svete.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Hľadáte delikátny zákusok na nedeľné poobedie? Máme pre vás super tip: Kakaové rezy s likérom!

    Makové s omáčkou z bielej čokolády

    4 porcie

    180 g hladkej múky ● 2 vajcia ● 240 ml mlieka ● dreň z vanilkového struku ● 3 PL nemletého maku ● kôra z 1/2 citróna ● maslo na opekanie ● soľ

    NA OMÁČKU: 200 g bielej čokolády ● 60 ml smotany na šľahanie

    Do väčšej misy nalejeme mlieko, pridáme múku, vajcia, soľ, dreň z vanilkového struku a mak a vyšľaháme hladké cesto. Citrón umyjeme pod horúcou vodou a nastrúhame z neho kôru. Pridáme do cesta. Necháme asi 5 minút odstáť. Na panvici rozpálime kúsok masla a opekáme na ňom tenké palacinky z oboch strán. Na omáčku rozpustíme bielu čokoládu nad horúcim vodným kúpeľom a postupne do nej zamiešame smotanu. Palacinky podávame preliate čokoládovou omáčkou.

    Čas prípravy: 10 minút

    Čas odležania: 5 minút

    Čas varenia: 20 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Makové palacinky s čokoládovou omáčkou

    Babičkine nadýchané

    4 porcie


    200 g hladkej múky ● 300 ml mlieka ● 2 vajcia ● 50 ml perlivej minerálky ● štipka soli ● 80 g krupicového cukru ● 1/2 balíčka vanilínového cukru ● maslo na opekanie

    OKREM TOHO: práškový cukor na posypanie ● čerstvé ovocie na ozdobu

    V mise zmiešame múku, mlieko, vajcia a štipku soli a vyšľaháme dopenista. Dáme do chladničky na 30 minút. Vyberieme a zamiešame minerálku aj cukor. Opäť dôkladne vymiešame. Na panvici rozpálime maslo a z cesta na ňom opekáme tenké palacinky z oboch strán. Palacinky podávame posypané práškovým cukrom a ozdobené ovocím.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas odležania: 30 minút
    Čas varenia: 20 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Palacinky s ovocím

    Čokoládové s čučoriedkovým džemom


    4 porcie


    280 g hladkej múky ● 3 PL kakaa ● 30 g nastrúhanej čokolády ● štipka soli ● 500 ml mlieka ● 2 PL rastlinného oleja ● 4 vajcia ● 8 PL čučoriedkového džemu ● práškový cukor na posypanie ● čučoriedky na ozdobu


    Do misy dáme múku, kakao, soľ a nastrúhanú čokoládu. Zmiešame. V druhej mise vyšľaháme metličkou mlieko s vajcami a postupne zapracujeme do múčnej zmesi. Hladké cesto necháme 15 minút odležať. Na panvici rozpálime olej a opekáme na ňom z cesta palacinky z oboch strán. Hotové palacinky potrieme džemom, zložíme do trojuholníka a posypeme práškovým cukrom a čerstvými čučoriedkami. Ihneď podávame.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas odležania: 15 minút
    Čas varenia: 20 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Čokoládové palacinky

    Francúzske crêpes Suzette


    4 porcie

    160 g hladkej múky ● 300 ml mlieka ● 2 ČL vanilkového cukru ● 2 vajcia ● štipka soli

    OKREM TOHO: 6 červených pomarančov ● 10 PL Grand Marnier (pomarančový likér) ● 12 PL cukru ● 2 PL masla


    Na cesto vymiešame mlieko s múkou, vajcami, vanilkovým cukrom aj so soľou dohladka. Necháme chvíľu odstáť a potom z neho upečieme na troche oleja tenké palacinky. Udržujeme teplé. Na sirup nastrúhame kôru z dvoch pomarančov, z dvoch vytlačíme šťavu a dva očistíme a dužinu nakrájame na filety. Do menšieho hrnčeka pridáme kôru a šťavu z pomarančov, posypeme 6 PL cukru a asi 20 minút varíme na miernom ohni. Kôru vyberieme a zvyšok nalejeme spolu s likérom, ako aj maslom na palacinkovú panvicu. Rozpálime a palacinky v sirupe obalíme. K sirupu, čo nám zostal na panvici, pridáme zvyšný cukor, necháme skaramelizovať a zamiešame pomarančové filety. Nalejeme na palacinky a ihneď podávame.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas varenia: 30 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Palacinky Suzette

    Jahodové s vanilkovým krémom

    4 porcie


    3 vajcia ● 175 g hladkej múky ● soľ ● 250 ml mlieka ● maslo na opekanie

    NA KRÉM: 600 ml mlieka ● 2 žĺtky ● 100 g krupicového cukru ● 2 PL škrobovej múčky ● 1 balíček vanilkového cukru ● 2 PL umu ● 8 PL jahodového džemu ● 400 g jahôd

    Na krém privedieme do varu mlieko a cukor. Za stáleho miešania zapracujeme škrobovú múčku a varíme, kým zmes nezhustne. Stiahneme z ohňa, zapracujeme žĺtky a dochutíme umom. Necháme vychladnúť. Na cesto vymiešame vajcia s mliekom, pridáme múku aj štipku soli a dôkladne zapracujeme. Necháme 20 minút odstáť. Potom z cesta opekáme palacinky z oboch strán na masle. Hotové palacinky potrieme jahodovým džemom, zložíme a ozdobíme nakrájanými jahodami. Podávame s vanilkovou omáčkou.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas odležania: 20 minút
    Čas varenia: 20 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Jahodové palacinky s vanilkovou omáčkou

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Lekár MUDR. BORIS BAJER, PHD nám poradil ako predísť nafúknutému brušku NIELEN počas PMS!
      Zdroj: Mobil/ Boris Bajer

      Vyberáme pre vás niečo PLUS

      Autor článku

      Petra Mitringová

      redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
      Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.