Sladké PALACINKY ako ste ich ešte NEJEDLI: Z týchto receptov ODPADNETE, také sú geniálne...
10. 6. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:06)

Zdroj: Shutterstock
Ach, kto by ich nemiloval. Jemné, chutné a rýchle na prípravu. K tomu plnky od výmyslu sveta a delikátny dezert či hlavné jedlo je na svete.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Makové s omáčkou z bielej čokolády
4 porcie
180 g hladkej múky ● 2 vajcia ● 240 ml mlieka ● dreň z vanilkového struku ● 3 PL nemletého maku ● kôra z 1/2 citróna ● maslo na opekanie ● soľ
NA OMÁČKU: 200 g bielej čokolády ● 60 ml smotany na šľahanie
Do väčšej misy nalejeme mlieko, pridáme múku, vajcia, soľ, dreň z vanilkového struku a mak a vyšľaháme hladké cesto. Citrón umyjeme pod horúcou vodou a nastrúhame z neho kôru. Pridáme do cesta. Necháme asi 5 minút odstáť. Na panvici rozpálime kúsok masla a opekáme na ňom tenké palacinky z oboch strán. Na omáčku rozpustíme bielu čokoládu nad horúcim vodným kúpeľom a postupne do nej zamiešame smotanu. Palacinky podávame preliate čokoládovou omáčkou.
Čas prípravy: 10 minút
Čas odležania: 5 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: Shutterstock
Makové palacinky s čokoládovou omáčkou
Babičkine nadýchané
4 porcie
200 g hladkej múky ● 300 ml mlieka ● 2 vajcia ● 50 ml perlivej minerálky ● štipka soli ● 80 g krupicového cukru ● 1/2 balíčka vanilínového cukru ● maslo na opekanie
OKREM TOHO: práškový cukor na posypanie ● čerstvé ovocie na ozdobu
V mise zmiešame múku, mlieko, vajcia a štipku soli a vyšľaháme dopenista. Dáme do chladničky na 30 minút. Vyberieme a zamiešame minerálku aj cukor. Opäť dôkladne vymiešame. Na panvici rozpálime maslo a z cesta na ňom opekáme tenké palacinky z oboch strán. Palacinky podávame posypané práškovým cukrom a ozdobené ovocím.
Čas prípravy: 10 minút
Čas odležania: 30 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: Shutterstock
Palacinky s ovocím
Čokoládové s čučoriedkovým džemom
4 porcie
280 g hladkej múky ● 3 PL kakaa ● 30 g nastrúhanej čokolády ● štipka soli ● 500 ml mlieka ● 2 PL rastlinného oleja ● 4 vajcia ● 8 PL čučoriedkového džemu ● práškový cukor na posypanie ● čučoriedky na ozdobu
Do misy dáme múku, kakao, soľ a nastrúhanú čokoládu. Zmiešame. V druhej mise vyšľaháme metličkou mlieko s vajcami a postupne zapracujeme do múčnej zmesi. Hladké cesto necháme 15 minút odležať. Na panvici rozpálime olej a opekáme na ňom z cesta palacinky z oboch strán. Hotové palacinky potrieme džemom, zložíme do trojuholníka a posypeme práškovým cukrom a čerstvými čučoriedkami. Ihneď podávame.
Čas prípravy: 10 minút
Čas odležania: 15 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: Shutterstock
Čokoládové palacinky
Francúzske crêpes Suzette
4 porcie
160 g hladkej múky ● 300 ml mlieka ● 2 ČL vanilkového cukru ● 2 vajcia ● štipka soli
OKREM TOHO: 6 červených pomarančov ● 10 PL Grand Marnier (pomarančový likér) ● 12 PL cukru ● 2 PL masla
Na cesto vymiešame mlieko s múkou, vajcami, vanilkovým cukrom aj so soľou dohladka. Necháme chvíľu odstáť a potom z neho upečieme na troche oleja tenké palacinky. Udržujeme teplé. Na sirup nastrúhame kôru z dvoch pomarančov, z dvoch vytlačíme šťavu a dva očistíme a dužinu nakrájame na filety. Do menšieho hrnčeka pridáme kôru a šťavu z pomarančov, posypeme 6 PL cukru a asi 20 minút varíme na miernom ohni. Kôru vyberieme a zvyšok nalejeme spolu s likérom, ako aj maslom na palacinkovú panvicu. Rozpálime a palacinky v sirupe obalíme. K sirupu, čo nám zostal na panvici, pridáme zvyšný cukor, necháme skaramelizovať a zamiešame pomarančové filety. Nalejeme na palacinky a ihneď podávame.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 30 minút
Zdroj: Shutterstock
Palacinky Suzette
Jahodové s vanilkovým krémom
4 porcie
3 vajcia ● 175 g hladkej múky ● soľ ● 250 ml mlieka ● maslo na opekanie
NA KRÉM: 600 ml mlieka ● 2 žĺtky ● 100 g krupicového cukru ● 2 PL škrobovej múčky ● 1 balíček vanilkového cukru ● 2 PL umu ● 8 PL jahodového džemu ● 400 g jahôd
Na krém privedieme do varu mlieko a cukor. Za stáleho miešania zapracujeme škrobovú múčku a varíme, kým zmes nezhustne. Stiahneme z ohňa, zapracujeme žĺtky a dochutíme umom. Necháme vychladnúť. Na cesto vymiešame vajcia s mliekom, pridáme múku aj štipku soli a dôkladne zapracujeme. Necháme 20 minút odstáť. Potom z cesta opekáme palacinky z oboch strán na masle. Hotové palacinky potrieme jahodovým džemom, zložíme a ozdobíme nakrájanými jahodami. Podávame s vanilkovou omáčkou.
Čas prípravy: 20 minút
Čas odležania: 20 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: Shutterstock
Jahodové palacinky s vanilkovou omáčkou

Zdroj: Mobil/ Boris Bajer