Posilnite svoju imunitu s jednoduchými jedlami so šťavnatými CITRÓNMI: To KURA je sen!
13. 12. 2023, 14:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:23)

Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Citróny sú v tomto období úžasne šťavnaté a dajú sa z nich vykúzliť skvelé slané dobroty. Určite vyskúšajte!

Zdroj: Canva
Spaghetti al limone
4 porcie
350 g špagiet alebo linguine ● 2 bio citróny ● 180 ml smotany na varenie ● 50 g masla ● parmezán ● čerstvo mleté čierne korenie ● soľ
Citróny dobre umyjeme a škrabkou na zemiaky zrežeme niekoľko prúžkov kôry. Potom ich už klasicky nožom nakrájame na jemné pásiky a odložíme na ozdobenie cestovín. Zvyšnú kôru najemno nastrúhame. Z 1 celého citróna vytlačíme šťavu a dáme stranou do hrnčeka. Na panvici začneme pomaly variť smotanu. Pridáme maslo a rozpustíme ho, aby vznikol hustý krém. Súčasne pripravíme cestoviny podľa návodu al dente. Zlejeme a presunieme do smotanovej omáčky. Posypeme nastrúhaným parmezánom, soľou, strúhanou citrónovou kôrou, pridáme citrónovú šťavu a dobre premiešame, aby sa špagety dobre obalili hustou omáčkou. Na tanieri ozdobíme pásikmi citrónovej kôry a mletým korením. Ihneď podávame.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 15 minút
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Spaghetti al limone
Kurča s karamelizovanými citrónmi
4 porcie
4 porcie kuracích horných a dolných stehien ● 6 strúčikov cesnaku ● 1 cibuľa ● 2 PL medu ● 1 PL paradajkového pretlaku ● 1 konzerva krájaných paradajok ● 500 ml vývaru ● 1/2 ČL mletej škorice ● 1 ČL kurkumy ● za hrsť čerstvej mäty ● 2 PL olivového oleja ● soľ ● sezam
NA CITRÓNY: 1 bio citrón● 1 až 2 ČL krupicového cukru● 1/2 ČL soli
V širokom hrnci rozohrejeme olivový olej a sprudka na ňom opečieme kuracie mäso dozlatista. Dáme na tanier, osolíme a odložíme bokom. Do výpeku dáme nakrájanú cibuľu a necháme zosklovatieť. Pridáme nasekaný cesnak a krátko opečieme. Potom vmiešame med, pretlak, kurkumu a škoricu. Až sa zmes rozvonia, zalejeme ju krájanými paradajkami a odškrabeme z dna pripečené kúsky. Do hrnca vrátime mäso a podľa potreby zalejeme vývarom tak, aby bolo mäso ponorené. Priklopíme pokrievkou a varíme 50 až 60 minút do zmäknutia. Na citróny odrežeme oba konce, zvyšok dôkladne umyjeme, a potom nakrájame na tenké kolieska. Kôstky odstránime. Zalejeme vodou a varíme asi 3 minúty. Zlejeme a ešte vlhké ich posypeme cukrom a trochou soli. Panvicu vymažeme olejom, rozložíme naň citróny v jednej vrstve a opečieme ich zo všetkých strán dozlatista. Potom pridáme ku kuraciemu mäsu, posypeme mätou a semienkami.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 70 minút
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Kurča s karamelizovanými citrónmi
Kiš s fetou a pórom
6 porcií
NA CESTO: 180 g hladkej múky ● 90 g masla ● 1 vajce ● 1/2 ČL soli
NA PLNKU: 1 pór ● 250 g syra feta ● 1 bio citrón ● 200 g kyslej smotany ● 100 ml smotany na varenie ● 4 vajcia ● 1 PL masla ● 2 PL strúhaného parmezánu ● 1 ČL tymianu ● 1/2 ČL muškátového orieška ● soľ ● mleté čierne korenie
Studené maslo nakrájame na malé kocky a medzi prstami premiešame s múkou. Pridáme vajce, soľ a postupne zapracujeme 2 PL studenej vody. Vypracujeme hladké cesto, zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 30 minút do chladničky. Medzitým pripravíme plnku. Pór očistíme, nakrájame a asi 5 minút opekáme na masle dosklovita. Necháme trocha vychladnúť. Vajce rozbijeme do misy a prešľaháme s kyslou smotanou, muškátovým orieškom, tymianom, citrónovou šťavou a so strúhanou kôrou z citróna. Pridáme smotanu, nadrvenú fetu a opečený pór. Podľa chuti osolíme. Cesto vyvaľkáme valčekom a prenesieme do vymastenej formy. Zarovnáme, uhladíme a prečnievajúce cesto odrežeme. Dno niekoľkokrát popicháme vidličkou, a potom nalejeme pórovú plnku. Posypeme strúhaným parmezánom a dáme piecť do rúry predhriatej na 180 °C asi na 30 až 40 minút. Podávame teplé alebo aj studené.
Čas prípravy: 25 minút
Čas odležania: 30 minút
Čas pečenia: 40 minút
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Kiš s fetou a pórom