Reklama

Potešte svojich MILOVANÝCH týmito zamilovanými koláčmi: Nielenže úžasne vyzerajú, ale tá chuť!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Valentínske dobroty pre vašich najmilších! Budú nadšení...
    Zdroj: Canva NCpZ
    Reklama

    Aj keď nie ste najväčšou fanúšičkou sviatku zamilovaných, isto rada potešíte svojich najbližších týmito zaláskovanými dezertmi.

    Ružové rice krispies

    10 až 12 kúskov

    110 g masla ● štipka soli ● 450 g ružovo-bielych penových cukríkov (marshmallows) ● 330 g ryžových cereálií ● malé biele penové cukríky a ružová posýpka na ozdobu

    Maslo spolu so soľou rozpustíme vo väčšom hrnci. Pridáme penové cukríky a za stáleho miešania rozpustíme. Môžeme si ich vopred nastrihať na menšie kúsky, pôjde to rýchlejšie. Až keď budú cukríky úplne rozpustené, vmiešame cereálie. Zmes nanesieme s malými bielymi penovými cukríkmi na plech 23 x 33 cm, povrch utľapkáme a necháme stuhnúť. Pomocou vykrajovačky vykrojíme srdiečka a posypeme cukrovou posýpkou.

    Čas prípravy: 20 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Valentínske crispies

    Malinovo-vanilková torta

    10 kúskov

    NA CESTO: 4 vajcia ● 190 g krupicového cukru ● štipka soli ● 2 ČL vanilkovej esencie ● 190 ml oleja ● 290 g hladkej múky ● 15 g prášku do pečiva

    NA DŽEM: 250 g mrazených malín ● 1 ČL citrónovej šťavy ● 50 g krupicového cukru

    NA KRÉM: 600 ml mlieka ● 145 g krupicového cukru ● 1 ČL vanilkovej esencie ● 1 vanilkový struk ● štipka soli ● 55 g škrobovej múčky ● 3 žĺtky ● 300 g masla izbovej teploty

    NA OZDOBU: sušienky ● horká čokoláda ● bonbóny ● ovocie

    Rúru predhrejeme na 175°C a formu s priemerom 20 cm vystelieme papierom na pečenie. V mise vyšľaháme vajcia, cukor, vanilkový cukor, esenciu a soľ na svetlý krém. Postupne zašľaháme olej a potom aj mlieko. Zmiešame múku s práškom do pečiva a zapracujeme do vajcovej zmesi. Cesto nalejeme do formy, povrch uhladíme a dáme piecť na 30 až 35 minút. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Na džem povaríme maliny, cukor a citrónovú šťavu asi 5 minút, kým mierne nezhustne. Necháme vychladnúť. Na krém dáme do hrnca 550 ml mlieka spolu s vanilkovou dreňou a esenciou a privedieme do varu. V druhej mise vymiešame 50 ml mlieka, cukor, soľ, žĺtky a škrob dohladka a pomaly za stáleho miešania vlievame horúce mlieko. Spolu vlejeme späť do hrnca a na miernom ohni za stáleho miešania uvaríme puding. Prekryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme dokrémova a postupne po lyžiciach zašľaháme aj vychladnutý puding. Musia mať rovnakú teplotu, inak sa krém zrazí. Korpus prerežeme na 4 časti, naplníme malinovým džemom a krémom. Poukladáme na seba a celú tortu potrieme vrstvou vanilkového krému. Dáme do chladničky aspoň na 2 hodiny. Ozdobíme čokoládou, bonbónmi, ovocím a sušienkami a môžeme podávať.

    Čas prípravy: 45 minút

    Čas pečenia: 35 minút

    Čas chladenia: 2 hodiny

    Zdroj: shutterstock

    Malinovo-vanilková torta

    Sušienky s polevou

    30 kúskov

    NA CESTO: 250 g hladkej múky ● 125 g masla ● 80 g cukru ● 1 vajce

    NA POLEVU: 60 g práškového cukru ● 2 a 1/2 ČL vody ● červené potravinárske farbivo

    Na cesto vymiesime múku, maslo, cukor a vajce na hladké cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a dáme na 30 minút do chladničky. Potom ho vyvaľkáme na zľahka pomúčenej doske a vykrojíme z neho srdiečka. Tie poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 170 °C asi 12 až 14 minút dozlatista. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Na cukrovú polevu vymiešame práškový cukor s vodou na hladkú zmes. Vmiešame trocha potravinového farbiva a nanesieme na povrch vychladnutých sušienok. Necháme zaschnúť a môžeme podávať.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas chladenia: 30 minút

    Čas pečenia: 12 minút

    Zdroj: shutterstock

    Sušienky s polevou

    Zamilovaná jahodová roláda

    10 kúskov

    NA SRDIEČKA: 1 bielok ● 30 g cukru ● červené potravinárske farbivo ● 30 g hladkej múky

    NA CESTO: 4 vajcia ● štipka soli ● 80 g hladkej múky ● 1/2 ČL prášku do pečiva ● 2 PL horúcej vody ● 80 g cukru ● 1 vanilkový cukor

    NA PLNKU: 200 g jahôd● 200 ml smotany na šľahanie ● 1 balíček vanilkového cukru

    Rúru predhrejeme na 80 °C. Na srdiečka vyšľaháme bielky na tuhý sneh, pričom zašľaháme aj cukor. Vmiešame potravinárske farbivo a nakoniec zľahka aj múku. Pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme na plech vystlaný papierom na pečenie malé srdiečka a dáme do rúry sušiť na 30 minút. Na cesto oddelíme od seba bielky a žĺtky. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na sneh. Múku premiešame s práškom do pečiva. Žĺtky vyšľaháme s vodou, cukrom a vanilkovým cukrom na krémovú zmes, do ktorej zapracujeme múku. Ako posledné zľahka vmiešame sneh z bielkov a opatrne natrieme na plech s vysušenými srdiečkami. Povrch zarovnáme a pečieme pri teplote 190°C. Vyberieme, vyklopíme na utierku poprášenú práškovým cukrom a zvinieme do rolády. Necháme úplne vychladnúť. Smotanu vyšľaháme s cukrom dotuha a natrieme na rozvinutú roládu. Na kraj poukladáme očistené jahody a zavinieme. Dáme do chladničky stuhnúť a môžeme podávať.

    Čas sušenia: 30 minút

    Čas pečenia: 12 minút

    Čas sušenia: 30 minút

    Zdroj: shutterstock

    Zamilovaná jahodová roláda

    Dvojfarebné makrónky

    20 kúskov

    NA MAKRÓNKY: 90 g mletých mandlí ● 150 g práškového cukru ● 70 g bielkov ● 20 g cukru ● ružové potravinárske farbivo

    NA PLNKU: 105 g zmäknutého masla ● 160 g malín ● 1 žĺtok ● 15 g škrobovej múčky

    Mandle premiešame s práškovým cukrom a presypeme cez sitko. Bielky vyšľaháme dotuha, pričom zašľaháme aj cukor. Do snehu zapracujeme po tretinách mandľovú zmes. Rozdelíme na polovicu, pričom do jednej zamiešame aj potravinárske farbivo. Nanesieme pomocou cukrárskeho vrecka na špeciálnu podložku na prípravu makrónok alebo na plech vystlaný papierom na pečenie vo forme srdiečok. Necháme 30 minút odstáť, aby povrch jemne zaschol. Rúru predhrejeme na 140 °C a makrónky v nej pečieme asi 12 až 14 minút. Necháme vychladnúť a opatrne odlúpneme z plechu. Na krém dáme maliny do hrnca spolu so žĺtkom, vymiešame a privedieme do varu. Pridáme škrob a za stáleho miešania uvaríme na hustejší puding. Prekryjeme ho potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť. Potom vyšľaháme maslo na svetlý krém a po lyžiciach zamiešame malinový puding. Malinový krém nanesieme pomocou cukrárenského vrecka na polovicu makrónok a priklopíme druhou polovicou makrónok. Dáme aspoň na 15 minút do chladničky.

    Čas prípravy: 35 minút

    Čas pečenia: 14 minút

    Zdroj: shutterstock

    Dvojfarebné makrónky