Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

POTEŠTE svojich milovaných NA VALENTÍNA niečím výnimočným: Tieto DEZERTY si ZAMILUJE každý!

Zamilovaná Pavlovovej torta

Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Chceli by ste potešiť svojich milovaných niečím výnimočným? Skúste tieto fantastické dobroty. Sú nielen na pohľad krásne, ale tá chuť dostane každého.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:01
Duration 1:31
Remaining Time 1:30
Loaded: 8.34%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    SLADKÉ SRDIEČKA nielen na VALENTÍNA: Potešte svoju polovičku zamilovaným dezertom!
    Zdroj: Petra Mitringová

    Éclairs s vanilkovým krémom

    16 kúskov

    NA CESTO: 125 ml mlieka ● 125 ml vody ● 100 g masla ● 5 g krupicového cukru ● 168 g hladkej múky ● 4 veľké vajcia ● štipka soli

    NA KRÉM: 2 žĺtky ● 250 ml plnotučného mlieka ● 60 g krupicového cukru ● 20 g kukuričného škrobu ● 125 g masla

    NA POLEVU: 75 g krupicového cukru ● 50 + 30 ml vody ● 50 g sladeného kondenzovaného mlieka ● 90 g bielej čokolády ● 5 g práškovej želatíny ● potravinárske farbivo

    Pripravíme krém. Asi štvrtinu mlieka prešľaháme so žĺtkami a škrobom. Zvyšok mlieka spolu s cukrom privedieme do varu. Pomaly vlievame do žĺtkovej zmesi a následne vrátime do hrnca. Na miernom ohni metličkou šľaháme, kým nám zmes nezhustne. Stiahneme zo sporáka a zapracujeme maslo. Prekryjeme potravinárskou fóliou a necháme úplne vychladnúť. Na cesto zmiešame v hrnci mlieko, vodu, cukor, maslo, soľ a privedieme do varu. Stiahneme z ohňa a naraz vsypeme múku. Premiešame, vrátime na sporák a na miernom ohni opaľujeme, kým sa cesto neza­čne oddeľovať od stien hrnca. Necháme ho trocha vychladnúť a potom po jednom zamiešame vajcia. Pomocou cukrárskeho vrecka z cesta nastriekame na plech vystlaný papierom na pečenie malé banániky, ktoré pečieme dozlatista pri teplote 200 °C asi 25 minút. Na polevu namočíme želatínu do 30 ml vody. Do menšieho hrnca dáme cukor, kondenzované mlieko a 50 ml vody a pomaly privedieme do varu. Keď je cukor rozpustený, stiahneme zo sporáka a vmiešame želatínu. Dôkladne šľaháme metličkou, aby bola poleva hladká. Nasekanú čokoládu dáme do misky a zalejeme horúcou želatínovou zmesou. Necháme chvíľu stáť a potom rozmiešame dohladka. Vychladnuté banániky naplníme krémom a potrieme vychladnutou polevou, ktorú sme zafarbili potravinárskym farbivom. Necháme stuhnúť a ozdobíme.

    Čas prípravy: 50 minút

    Čas pečenia: 25 minút

    Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet

    Éclairs s vanilkovým krémom

    Čučoriedkový cheesecake  v pohárikoch

    6 až 8 porcií

    NA SUŠIENKOVÚ VRSTVU: 200 g maslových sušienok ● 30 g lúpaných mandlí ● kôra z 1/2 citróna

    NA KRÉM: 250 g smotanového syra ● 150 ml smotany na šľahanie ● 200 g mrazených čučoriedok ● 4 ČL práškového cukru ● čerstvé čučoriedky a kvety na ozdobu

    Sušienky rozdrvíme a mandle nasekáme nadrobno. Zmiešame s citrónovou kôrou a nasypeme do pripravených pohárov. Na krém ušľaháme smotanu spolu s 2 ČL cukru dotuha a pomocou metličky zľahka zapracujeme smotanový syr. Čučoriedky rozmixujeme so zvyškom cukru a prepasírujeme cez sitko. Zmes zahrejeme a zapracujeme 2 až 3 lyžice krému. Následne vmiešame do zvyšku krému. Nanesieme na sušienkovú zmes, ozdobíme a dáme na hodinu až dve schladiť do chladničky.

    Čas prípravy: 25 minút

    Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet

    Čučoriedkový cheesecake v pohárikoch

    Mandľový koláč s pistáciami

    8 kúskov

    100 g mletých mandlí ● 150 g semolinovej múky ● 300 g zmäknutého masla ● 300 g krupicového cukru ● 5 vajec ● 150 g pistácií ● 3 tobolky kardamómu ● 2 PL ružovej vody ● kôra z 1 citróna ● šťava z 1/2 citróna ● 1 a 1/2 ČL prášku do pečiva ● štipka soli

    NA SIRUP: 100 ml citrónovej šťavy ● 80 ml ružovej vody ● 100 g krupicového cukru ● práškový cukor ● pistácie a kvety ruží na ozdobu

    Plochou stranou noža rozdrvíme tobolky kardamómu a vyberieme semienka. Dáme ich do mixéra, pridáme pistácie a rozmixujeme. Zmiešame s mletými mandľami, so semolinou, s práškom do pečiva a so soľou. Maslo krátko prešľaháme s cukrom, postupne zašľaháme vajcia a ručne zapracujeme aj suché ingrediencie. Nemiešame pridlho, len spojíme. Nakoniec vmiešame šťavu a kôru z citróna, ako aj ružovú vodu. Cesto nanesieme do formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 °C asi 1 hodinu. Asi 10 minút pred koncom pečenia pripravíme sirup. Všetky suroviny pridáme do hrnčeka a pomaly privedieme do varu. Varíme, kým sa cukor nerozpustí, a potom nalejeme na ešte horúci koláč. Posypeme nasekanými pistáciami, kvetmi a pocukrujeme.

    Čas prípravy: 45 minút

    Čas pečenia: 1 hodina

    Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet

    Mandľový koláč s pistáciami

    Zamilovaná Pavlovovej torta

    4 porcie

    4 bielky ● 220 g práškového cukru ● 2 PL kukuričného škrobu ● 1/2 ČL vínneho octu

    NA OZDOBU: 250 ml smotany na šľahanie ● 1 ČL práškového cukru ● čerstvé maliny ● kvety ● makrónky

    Rúru predhrejeme na 150 °C. Vyšľaháme bielky. Keď sa vytvorí pena, postupne pridávame cukor a šľaháme, kým nevznikne pevný hustý sneh. Pridáme škrob a ocot a ešte krátko prešľaháme. Nízky plech vyložíme papierom na pečenie a nanesieme naň vyšľahaný sneh v tvare srdca. Teplotu znížime na 120 °C a tortu pečieme asi 45 minút. Či je hotová, zistíme tak, že sa ľahko odlepuje od papiera. Necháme úplne vychladnúť. Smotanu s cukrom vyšľaháme dotuha a hotovú šľahačku nanesieme na snehový korpus. Ozdobíme malinami, kvetinami a makrónkami.

    Čas prípravy: 45 minút

    Čas pečenia: 45 minút

    Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet

    Zamilovaná Pavlovovej torta

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.