Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Pridajte do cesta túto INGREDIENCIU a získate tie najlepšie LIEVANCE na svete!

Raňajkové lievance s makom

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Inšpirujte sa zahraničnou kuchyňou a uvarte si lahodné lievance, sýtu mexickú polievku, domáce tacos, ale aj nepečené mini cheesecaky, ktorých sa nebudete vedieť dojesť.

Raňajky

Makové lievance s čučoriedkami

4 porcie

250 g čučoriedok ● 100 g hladkej pohánkovej múky ● soľ ● 250 ml mlieka ● 3 vajcia ● 50 g trstinového cukru ● 15 g maku ● 2 PL repkového oleja ● 100 g gréckeho jogurtu ● javorový sirup na poliatie

Múku vymiešame so štipkou soli a s mliekom dohladka. Oddelíme od seba bielky a žĺtky. Žĺtky zapracujeme spolu so 40 g cukru a s makom do múčnej zmesi. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh, pričom zašľaháme aj zvyšok cukru. Opatrne zapracujeme do cesta. Na panvici rozpálime repkový olej a postupne na ňom opekáme lievance z oboch strán. Lievance podávame s gréckym jogurtom, poliate javorovým sirupom a posypané čučoriedkami.

Čas prípravy: 15 minút

Čas opekania: 2 minúty/1 kus

Zdroj: Shutterstock

Raňajkové lievance s makom

Polievka

Mexická s fazuľou

4 porcie

4 paradajky ● 1 cibuľa ● 1 strúčik cesnaku ● 2 mrkvy ● soľ ● 1 paprička čili ● 2 PL olivového oleja ● 2 PL paradajkového pretlaku ● 1 ČL mletej sladkej papriky ● 1 ČL mletej rasce ● 1 ČL mletého koriandra ● 1 l zeleninového vývaru ● 240 g červenej fazule z konzervy ● 240 g bielej fazule z konzervy ● mleté čierne korenie ● koriander ● kukuričné nachos

Paradajky narežeme, zalejeme horúcou vodou, schladíme v studenej a ošúpeme. Dužinu nasekáme nahrubo. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nasekáme najemno. Čili očistíme, podľa potreby odstránime jadierka a nasekáme. V hrnci rozpálime olej, pridáme cesnak, cibuľu a čili a krátko opečieme. Zamiešame paradajkový pretlak, opečieme a posypeme mletou paprikou, rascou a koriandrom. Zalejeme vývarom a privedieme do varu. Pridáme paradajky a mrkvu nakrájanú na kolieska a varíme na miernom ohni približne 15 minút. Oba druhy fazule zlejeme, prepláchneme vodou a zamiešame do polievky. Varíme spolu 5 až 10 minút a nakoniec dochutíme soľou a korením. Podávame posypané čerstvým koriandrom a s nachos.

Čas prípravy: 15 minút

Čas varenia: 25 minút

Zdroj: Shutterstock

Mexická polievka s fazuľou

Hlavné jedlo

Domáce taco s tofu

3 porcie

200 g tofu ● 1 cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 2 nakladané papričky čili ● 2 ČL mletej papriky ● 1 ČL mletej rasce ● soľ ● olivový olej ● 6 menších pšeničných tortíl ● 200 g červenej kapusty ● 200 g paradajok ● 200 g farebných paprík ● 100 g strúhaného syra ● 3 PL kyslej smotany na podávanie

Tofu nakrájame na menšie kocky, cibuľu ošúpeme a nasekáme. Cesnak ošúpeme a rovnako nasekáme najemno. Na panvici rozpálime olej a opečieme na ňom tofu aj cibuľu dosklovita. Zamiešame cesnak a krátko opekáme. Posypeme nakrájanou paprikou, dochutíme koreninami a opečieme. Tortily krátko ohrejeme a potrieme tenkou vrstvou oleja. Posypeme mletou paprikou a dáme piecť pri 200 °C na 5 až 10 minút tak, že ich vložíme medzi rošty, aby sme vytvorili prehnuté polmesiace. Zvyšok zeleniny očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Ešte teplé tortily naplníme zeleninou a tofu zmesou, pridáme nakrájané papričky čili a posypeme syrom. Podávame s kyslou smotanou.

Čas prípravy: 20 minút

Čas varenia: 10 minút

Čas pečenia: 5 minút

Zdroj: Shutterstock

Taco si ľahko vyrobíte z pšeničných placiek, tortíl.

Niečo sladké

Raw čučoriedkové cheesecaky

12 kúskov

NA KORPUS: 120 g pekanových orechov ● 75 g ovsených vločiek ● 100 g mäkkých vykôstkovaných datlí

NA KRÉM: 300 g kešu orechov ● 160 ml kokosového mlieka z konzervy ● 120 ml agávového sirupu ● 2 PL citrónovej šťavy ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 250 g čučoriedok

Kešu orechy zalejeme vodou a necháme cez noc odstáť. Formu na mafiny vyložíme papierovými košíčkami. Do kuchynského robota pridáme vlašské orechy, vločky a datle a nasekáme najemno. Zmes rozdelíme na 12 rovnako veľkých častí a natlačíme na dno košíčkov. Do mixéra pridáme zliate kešu orechy, kokosové mlieko, agávový sirup, citrónovú šťavu a vanilkový extrakt a rozmixujeme dokrémova. Čučoriedky rozmixujeme a zmiešame s krémom. Nanesieme na datľové korpusy do košíčkov a dáme na 2 hodiny do mrazničky. Vyberieme 10 minút pred podávaním.

Čas prípravy: 25 minút

Čas mrazenia: 2 hodiny

Zdroj: Shutterstock

Nepečené čučoriedkové cheesecaky

Vyskúšajte aj tento recept:

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Keď orechové - tak PORIADNE! Tieto orechové košíčky sú dokonalou jesennou maškrtou

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.