Pridajte do cesta túto INGREDIENCIU a získate tie najlepšie LIEVANCE na svete!
9. 4. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:05)

Zdroj: Shutterstock
Inšpirujte sa zahraničnou kuchyňou a uvarte si lahodné lievance, sýtu mexickú polievku, domáce tacos, ale aj nepečené mini cheesecaky, ktorých sa nebudete vedieť dojesť.
Raňajky
Makové lievance s čučoriedkami
4 porcie
250 g čučoriedok ● 100 g hladkej pohánkovej múky ● soľ ● 250 ml mlieka ● 3 vajcia ● 50 g trstinového cukru ● 15 g maku ● 2 PL repkového oleja ● 100 g gréckeho jogurtu ● javorový sirup na poliatie
Múku vymiešame so štipkou soli a s mliekom dohladka. Oddelíme od seba bielky a žĺtky. Žĺtky zapracujeme spolu so 40 g cukru a s makom do múčnej zmesi. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh, pričom zašľaháme aj zvyšok cukru. Opatrne zapracujeme do cesta. Na panvici rozpálime repkový olej a postupne na ňom opekáme lievance z oboch strán. Lievance podávame s gréckym jogurtom, poliate javorovým sirupom a posypané čučoriedkami.
Čas prípravy: 15 minút
Čas opekania: 2 minúty/1 kus
Zdroj: Shutterstock
Raňajkové lievance s makom
Polievka
Mexická s fazuľou
4 porcie
4 paradajky ● 1 cibuľa ● 1 strúčik cesnaku ● 2 mrkvy ● soľ ● 1 paprička čili ● 2 PL olivového oleja ● 2 PL paradajkového pretlaku ● 1 ČL mletej sladkej papriky ● 1 ČL mletej rasce ● 1 ČL mletého koriandra ● 1 l zeleninového vývaru ● 240 g červenej fazule z konzervy ● 240 g bielej fazule z konzervy ● mleté čierne korenie ● koriander ● kukuričné nachos
Paradajky narežeme, zalejeme horúcou vodou, schladíme v studenej a ošúpeme. Dužinu nasekáme nahrubo. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nasekáme najemno. Čili očistíme, podľa potreby odstránime jadierka a nasekáme. V hrnci rozpálime olej, pridáme cesnak, cibuľu a čili a krátko opečieme. Zamiešame paradajkový pretlak, opečieme a posypeme mletou paprikou, rascou a koriandrom. Zalejeme vývarom a privedieme do varu. Pridáme paradajky a mrkvu nakrájanú na kolieska a varíme na miernom ohni približne 15 minút. Oba druhy fazule zlejeme, prepláchneme vodou a zamiešame do polievky. Varíme spolu 5 až 10 minút a nakoniec dochutíme soľou a korením. Podávame posypané čerstvým koriandrom a s nachos.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 25 minút
Zdroj: Shutterstock
Mexická polievka s fazuľou
Hlavné jedlo
Domáce taco s tofu
3 porcie
200 g tofu ● 1 cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 2 nakladané papričky čili ● 2 ČL mletej papriky ● 1 ČL mletej rasce ● soľ ● olivový olej ● 6 menších pšeničných tortíl ● 200 g červenej kapusty ● 200 g paradajok ● 200 g farebných paprík ● 100 g strúhaného syra ● 3 PL kyslej smotany na podávanie
Tofu nakrájame na menšie kocky, cibuľu ošúpeme a nasekáme. Cesnak ošúpeme a rovnako nasekáme najemno. Na panvici rozpálime olej a opečieme na ňom tofu aj cibuľu dosklovita. Zamiešame cesnak a krátko opekáme. Posypeme nakrájanou paprikou, dochutíme koreninami a opečieme. Tortily krátko ohrejeme a potrieme tenkou vrstvou oleja. Posypeme mletou paprikou a dáme piecť pri 200 °C na 5 až 10 minút tak, že ich vložíme medzi rošty, aby sme vytvorili prehnuté polmesiace. Zvyšok zeleniny očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Ešte teplé tortily naplníme zeleninou a tofu zmesou, pridáme nakrájané papričky čili a posypeme syrom. Podávame s kyslou smotanou.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 10 minút
Čas pečenia: 5 minút
Zdroj: Shutterstock
Taco si ľahko vyrobíte z pšeničných placiek, tortíl.
Niečo sladké
Raw čučoriedkové cheesecaky
12 kúskov
NA KORPUS: 120 g pekanových orechov ● 75 g ovsených vločiek ● 100 g mäkkých vykôstkovaných datlí
NA KRÉM: 300 g kešu orechov ● 160 ml kokosového mlieka z konzervy ● 120 ml agávového sirupu ● 2 PL citrónovej šťavy ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 250 g čučoriedok
Kešu orechy zalejeme vodou a necháme cez noc odstáť. Formu na mafiny vyložíme papierovými košíčkami. Do kuchynského robota pridáme vlašské orechy, vločky a datle a nasekáme najemno. Zmes rozdelíme na 12 rovnako veľkých častí a natlačíme na dno košíčkov. Do mixéra pridáme zliate kešu orechy, kokosové mlieko, agávový sirup, citrónovú šťavu a vanilkový extrakt a rozmixujeme dokrémova. Čučoriedky rozmixujeme a zmiešame s krémom. Nanesieme na datľové korpusy do košíčkov a dáme na 2 hodiny do mrazničky. Vyberieme 10 minút pred podávaním.
Čas prípravy: 25 minút
Čas mrazenia: 2 hodiny
Zdroj: Shutterstock
Nepečené čučoriedkové cheesecaky
Vyskúšajte aj tento recept:
