Pripravte najbližším voňavé JESENNÉ MENU: Krupoto je TOPKA a tekvicový koláč ste už jedli?
21. 10. 2023, 6:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:22)

Zdroj: Shutterstock
Neviete už čo navariť tým svojim milovaným? Máme pre vás voňavé a jednoduché tipy od raňajok až po dezert...
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: Canva NCPZ
Jablkovo-škoricová granola
10 porcií
100 g ovsených vločiek ● 50 g jemných ovsených vločiek ● 90 g orechov ● 50 g mletých vlašských orechov ● 30 g ľanových semiačok ● 40 g kokosového oleja ● 3 PL agávového sirupu ● 50 g jablkového pyré ● 50 g sušených jabĺk ● 2 ČL škorice ● štipka soli
Orechy nasekáme nahrubo, sušené jablká na menšie kúsky. Všetky suché prísady dáme do misy a premiešame. Kokosový olej rozpustíme a zmiešame spolu s agávovým sirupom a jablkovým pyré. Pridáme k suchým prísadám a dôkladne premiešame. Granolu nasypeme na plech vystlaný papierom na pečenie a rukami porozťahujeme. Pečieme pri teplote 160 °C asi 15 až 20 minút dozlatista. Počas pečenia občas premiešame. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Premiešame až po vychladnutí, len tak nám vzniknú pekné chrumkavé hrudky granoly.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: Shutterstock
Jablkovo-škoricová granola
Zemiakovo-pórová polievka
4 porcie
1 PL olivového oleja ● 2 póry ● 700 g zemiakov ● 2 mrkvy ● 720 ml zeleninového vývaru ● 120 ml kokosového mlieka ● soľ ● mleté čierne korenie
Pór očistíme a nakrájame na kolieska. Zemiaky očistíme a spolu s mrkvou nakrájame na menšie kocky. V hrnci rozpálime olej, pridáme pór a asi 5 minút na miernom ohni opekáme, až kým jemne nezozlatne. Pridáme zemiaky, mrkvu a zalejeme vývarom. Privedieme do varu, zakryjeme pokrievkou a na miernom ohni varíme asi 10 minút, kým zemiaky nezmäknú. Stiahneme z ohňa, pridáme kokosové mlieko a dochutíme soľou a korením. Následne rozmixujeme a vrátime na sporák. Ohrejeme.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: Shutterstock
Zemiakovo-pórová polievka
Krúpové rizoto so zeleninou
4 porcie
2 cibule ● 2 strúčiky cesnaku ● 500 g mrazenej zeleniny podľa výberu ● 80 g parmezánu ● 1 zväzok petržlenovej vňate ● 1 l zeleninového vývaru ● 2 PL olivového oleja ● 200 g krúp ● 100 ml jablkovej šťavy ● mleté čierne korenie ● soľ
Cibuľu a cesnak ošúpeme a nasekáme najemno. Parmezán nastrúhame a opláchnutú petržlenovú vňať nasekáme. V hrnci privedieme do varu zeleninový vývar. V druhom hrnci opekáme cesnak, cibuľu a mrazenú zeleninu na olivovom oleji asi tri minútky. Následne vsypeme krúpy a krátko opečieme. Zalejeme jablkovou šťavou, a potom aj vriacim vývarom. Asi po 30 minútach by mali krúpy vsať skoro všetku tekutinu. Občas premiešame. Dve tretiny parmezánu zamiešame do rizota, osolíme a okoreníme. Rizoto podávame posypané petržlenovou vňaťou a zvyšným parmezánom.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 45 minút
Zdroj: Shutterstock
Krúpové rizoto so zeleninou
Tekvicový koláč so škoricovým krémom
10 kúskov
200 g pohánkovej múky ● 250 g mletých orechov ● 150 g trstinového cukru ● 180 g masla ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 4 vajcia ● 300 g tekvice ● 60 ml jablkovej šťavy ● 2 ČL škorice ● 1 ČL muškátového orieška ● 1 ČL mletého kardamómu ● 2 ČL prášku z vínneho kameňa ● 1/4 ČL soli
NA KRÉM: 300 ml skyru ● 3 ČL škorice ● za hrsť orechov na posypanie
Tekvicu ošúpeme a nastrúhame najemno. V mise zmiešame múku, mleté orechy, škoricu, muškátový oriešok, kardamóm, prášok z vínneho kameňa a soľ. Maslo vyšľaháme spolu s vanilkovým extraktom a cukrom do peny. Po jednom zašľaháme vajcia a šľaháme spolu ešte 2 minúty. Pridáme suché prísady a nakoniec aj tekvicu spolu s jablkovou šťavou. Kto chce, môže pridať aj celé vlašské orechy. Nanesieme do formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme pri teplote 170 °C asi 45 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Na krém vymiešame skyr so škoricou a nanesieme na koláč. Posypeme orechmi.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 45 minút
Zdroj: Shutterstock
Tekvicový koláč so škoricovým krémom