Pripravte svojim najdrahším túto LUXUSNÚ tortu so slaným karamelom: Inú už nebudú chcieť!
17. 4. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:05)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Čaká vás oslava a vy neviete čo napiecť. Určite vyskúšajte túto chutnú tortu s vanilkovým krémom. Stane sa hviezdou večera, uvidíte.
Torta so slaným karamelom a s orieškami
8 až 10 kúskov
NA KORPUS: 150 g trstinového cukru ● 5 vajec ● 75 g zakysaného mlieka ● 125 g kokosového oleja ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 95 g ryžovej múky ● 95 g lieskových orieškov mletých najemno ● 1 balíček prášku do pečiva ● 50 g nasekaných lieskových orieškov na posypanie
NA KRÉM: 450 g masla izbovej teploty ● 300 g práškového cukru ● 4 PL mlieka ● 1/2 ČL mletej vanilky
NA OMÁČKU: 300 g krupicového cukru ● 105 g masla ● 200 ml smotany na šľahanie ● 1/2 ČL soli ● lieskové oriešky na ozdobu
1. Rúru vyhrejeme na 180 °C a dno formy (15 cm) vyložíme papierom na pečenie. Žĺtky s cukrom vyšľaháme do svetlej nadýchanej peny. Pridáme zakysané mlieko, kokosový olej, vanilkový extrakt a jemne premiešame. Potom vsypeme ryžovú múku, mleté lieskové oriešky a prášok do pečiva. Premiešame a pridáme sneh vyšľahaný z bielkov. Cesto vylejeme do formy, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 30 až 35 minút. Necháme vychladnúť.
2. Pripravíme karamelovú omáčku. Do hrnca s hrubým dnom vsypeme cukor a necháme skaramelizovať. Pridáme maslo, dobre premiešame a hrniec odstavíme. Vlejeme zohriatu smotanu, vsypeme soľ, opatrne miešame, lebo karamel je veľmi horúci. Omáčku prelejeme do inej misky a necháme vychladnúť.
3. Na krém dáme do misy maslo, práškový cukor a vyšľaháme do pevných špičiek. Pridáme mlieko, vanilku a pri vysokej rýchlosti dobre prešľaháme.
4. Vychladnutý korpus prekrojíme na 4 pláty. Na podnos položíme prvý plát, natrieme ho časťou krému, pokvapkáme karamelovou omáčkou, posypeme nasekanými lieskovými orieškami, prikryjeme druhým korpusom a takto opakujeme až do posledného korpusu.
5. Tortu potrieme zvyšným krémom po bokoch aj navrchu a dáme na hodinu do chladničky. Potom jemnými ťahmi špachtle namočenej v karamelovej omáčke pretrieme boky – vytvoríme karamelové mramorovanie. Omáčkou polejeme aj vrch torty a posypeme orieškami.
Čas prípravy: 60 minút
Čas chladenia: 1 hodina
Čas pečenia: 35 minút
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Torta so slaným karamelom
Vyskúšajte aj tento recept:
