Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Pripravte svojim najdrahším túto LUXUSNÚ tortu so slaným karamelom: Inú už nebudú chcieť!

Torta so slaným karamelom

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Čaká vás oslava a vy neviete čo napiecť. Určite vyskúšajte túto chutnú tortu s vanilkovým krémom. Stane sa hviezdou večera, uvidíte.

Torta so slaným karamelom a s orieškami

8 až 10 kúskov

NA KORPUS: 150 g trstinového cukru ● 5 vajec ● 75 g zakysaného mlieka ● 125 g kokosového oleja ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 95 g ryžovej múky ● 95 g lieskových orieškov mletých najemno ● 1 balíček prášku do pečiva ● 50 g nasekaných lieskových orieškov na posypanie

NA KRÉM: 450 g masla izbovej teploty ● 300 g práškového cukru ● 4 PL mlieka ● 1/2 ČL mletej vanilky

NA OMÁČKU: 300 g krupicového cukru ● 105 g masla ● 200 ml smotany na šľahanie ● 1/2 ČL soli ● lieskové oriešky na ozdobu

1. Rúru vyhrejeme na 180 °C a dno formy (15 cm) vyložíme papierom na pečenie. Žĺtky s cukrom vyšľaháme do svetlej nadýchanej peny. Pridáme zakysané mlieko, kokosový olej, vanilkový extrakt a jemne premiešame. Potom vsypeme ryžovú múku, mleté lieskové oriešky a prášok do pečiva. Premiešame a pridáme sneh vyšľahaný z bielkov. Cesto vylejeme do formy, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 30 až 35 minút. Necháme vychladnúť.

2. Pripravíme karamelovú omáčku. Do hrnca s hrubým dnom vsypeme cukor a necháme skaramelizovať. Pridáme maslo, dobre premiešame a hrniec odstavíme. Vlejeme zohriatu smotanu, vsypeme soľ, opatrne miešame, lebo karamel je veľmi horúci. Omáčku prelejeme do inej misky a necháme vychladnúť.

3. Na krém dáme do misy maslo, práškový cukor a vyšľaháme do pevných špičiek. Pridáme mlieko, vanilku a pri vysokej rýchlosti dobre prešľaháme.

4. Vychladnutý korpus prekrojíme na 4 pláty. Na podnos položíme prvý plát, natrieme ho časťou krému, pokvapkáme karamelovou omáčkou, posypeme nasekanými lieskovými orieškami, prikryjeme druhým korpusom a takto opakujeme až do posledného korpusu.

5. Tortu potrieme zvyšným krémom po bokoch aj navrchu a dáme na hodinu do chladničky. Potom jemnými ťahmi špachtle namočenej v karamelovej omáčke pretrieme boky – vytvoríme karamelové mramorovanie. Omáčkou polejeme aj vrch torty a posypeme orieškami.

Čas prípravy: 60 minút

Čas chladenia: 1 hodina

Čas pečenia: 35 minút

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Torta so slaným karamelom

Vyskúšajte aj tento recept:

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Máte radi orechovú tortu od babičky? Táto s kakaovým likérom a sladkým ovocím je priam BOŽSKÁ!

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.