Reklama

Pripravte vášmu drahému túto českú KRÁĽOVNU spomedzi knedieľ a už nikdy sa vás nevzdá!

Parená karlovarská knedľa s bylinkami

Zdroj: Laura Witteková

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Naši západný susedia dobre vedia, čo je dobré. Výroba knedlíkov a knedieľ má u nich silnejšiu tradíciu ako u nás. Táto karlovarská je vyšperkovaná do dokonalosti.

Parená karlovarská knedľa

6 porcií

1 PL oleja alebo masla ● 30 g prerastenej údenej slaniny ● 2 stredne veľké cibule ● 6 starších tmavých žemlí ● 6 starších bledých žemlí ● 6 vajec ● 400 až 450 ml mlieka ● 220 g jemnej krupice alebo hrubej múky ● za hrsť nasekaných čerstvých byliniek (kôpor, petržlenová vňať, pažítka) ● štipka strúhaného muškátového orieška ● soľ ● mleté čierne korenie

Dvoj- až trojdňové žemle nakrájame na malé kocky a necháme ich ešte trocha vysušiť. Zatiaľ v panvici na troche oleja alebo masla opečieme nakrájanú slaninu. Keď pustí tuk, pridáme cibuľu nakrájanú nadrobno. Necháme vychladnúť. Žĺtky vymiešame s mliekom a nalejeme na žemle v mise. Pridáme opečenú cibuľu a slaninu, krupicu, nasekané bylinky, soľ, mleté korenie a čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok. Zľahka premiešame a necháme asi 10 minút odstáť. Ak hmota nevpila dosť mlieka, ešte trocha pridáme, aby sa knedle dali dobre formovať. Vmiešame bielky vyšľahané dotuha a necháme ešte niekoľko minút postáť v chlade. Z odstáteho cesta vy­tvarujeme vlhkými rukami 6 gúľ. Môžeme ich vložiť do hrnčekov či misiek alebo ich zavinieme do navlhčenej utierky stiahnutej do tvaru salónky. Vložíme na pariaci podnos do pripraveného hrnca s vodou a prikryté paríme asi 20 minút. Necháme mierne vychladnúť a podávame k mäsu a omáčke.

Čas prípravy: 60 minút

Čas parenia: 20 minút

Vyskúšajte aj tento recept:

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Ako od babičky: Tieto ovocné knedlíky ešte teplé zmiznú zo stola, zvládnu ich aj úplní začiatočníci

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.