Pripravte vášmu drahému túto českú KRÁĽOVNU spomedzi knedieľ a už nikdy sa vás nevzdá!
7. 4. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:04)

Zdroj: Laura Witteková
Naši západný susedia dobre vedia, čo je dobré. Výroba knedlíkov a knedieľ má u nich silnejšiu tradíciu ako u nás. Táto karlovarská je vyšperkovaná do dokonalosti.
Parená karlovarská knedľa
6 porcií
1 PL oleja alebo masla ● 30 g prerastenej údenej slaniny ● 2 stredne veľké cibule ● 6 starších tmavých žemlí ● 6 starších bledých žemlí ● 6 vajec ● 400 až 450 ml mlieka ● 220 g jemnej krupice alebo hrubej múky ● za hrsť nasekaných čerstvých byliniek (kôpor, petržlenová vňať, pažítka) ● štipka strúhaného muškátového orieška ● soľ ● mleté čierne korenie
Dvoj- až trojdňové žemle nakrájame na malé kocky a necháme ich ešte trocha vysušiť. Zatiaľ v panvici na troche oleja alebo masla opečieme nakrájanú slaninu. Keď pustí tuk, pridáme cibuľu nakrájanú nadrobno. Necháme vychladnúť. Žĺtky vymiešame s mliekom a nalejeme na žemle v mise. Pridáme opečenú cibuľu a slaninu, krupicu, nasekané bylinky, soľ, mleté korenie a čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok. Zľahka premiešame a necháme asi 10 minút odstáť. Ak hmota nevpila dosť mlieka, ešte trocha pridáme, aby sa knedle dali dobre formovať. Vmiešame bielky vyšľahané dotuha a necháme ešte niekoľko minút postáť v chlade. Z odstáteho cesta vytvarujeme vlhkými rukami 6 gúľ. Môžeme ich vložiť do hrnčekov či misiek alebo ich zavinieme do navlhčenej utierky stiahnutej do tvaru salónky. Vložíme na pariaci podnos do pripraveného hrnca s vodou a prikryté paríme asi 20 minút. Necháme mierne vychladnúť a podávame k mäsu a omáčke.
Čas prípravy: 60 minút
Čas parenia: 20 minút
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Karlovarská knedľa
Vyskúšajte aj tento recept:
