Reklama

Radi by ste rodinku potešili niečím sladkým? Bábovka, roláda či medovník, tieto recepty sú TOP!

Banánová roláda s čokoládou

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Toto sú presne tie koláče, ktoré jednoducho musíte mať v receptári. Sú totiž vyšperkované do dokonalosti...

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    NELA POCISKOVÁ si porodila vlastnú KÓPIU: FÚHA, tá podoba s dcérkou je až STRAŠIDELNÁ! FOTO

    Banánová roláda s čokoládou

    10 kúskov

    NA CESTO: 5 vajec ● štipka soli ● 3 PL kryštálového cukru● 1 PL kakaa ● 1 PL oleja ● 1 PL teplej vody ● 100 g polohrubej múky ● 1/2 balíčka prášku do pečiva

    NA PLNKU: 250 ml smotany na šľahanie ● 100 g horkej čokolády ● 250 g mascarpone ● 1 PL krupicového cukru● 2 banány

    NA OZDOBU: 50 g horkej čokolády ● 50 g bielej čokolády

    Na plnku ohrejeme deň vopred smotanu na šľahanie a nalejeme ju na nalámanú čokoládu. Miešame, kým sa čokoláda nerozpustí a zmes pekne nespojí. Dáme na noc do chladničky. Na cesto oddelíme od seba bielky a žĺtky. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh. Odložíme bokom. Žĺtky vyšľaháme s cukrom na svetlú penu, zapracujeme olej, vodu a kakao. Múku zmiešame s práškom do pečiva a zapracujeme do žĺtkovej zmesi. Ako posledné zľahka zapracujeme sneh z bielkov. Natrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 °C asi 10 minút. Vyberieme, preklopíme na vlhkú utierku, opatrne odstránime papier a pomocou utierky zavinieme do rolády. Necháme úplne vychladnúť. Teraz pripravíme plnku. Stuhnutú čokoládovú smotanu vyšľaháme s cukrom a zapracujeme do mascarpone. Vychladnutý plát rozvinieme, potrieme dvoma tretinami krému, na širšiu stranu pri okraji položíme banány a opatrne zavinieme do rolády. Celý povrch potrieme zvyšným krémom a pofŕkame rozpustenou bielou a horkou čokoládou. Dáme do chladničky aspoň na 2 hodiny stuhnúť.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas pečenia: 10 minút

    Čas chladenia: 2 hodiny

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Banánová roláda s čokoládou

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Tohtoročná HALLOWEENSKA párty bude STRAŠIDELNÁ: Chutné príšerky si vykúzlite raz dva!
      Zdroj: Canva, Shutterstock

      Liaty medovník s čokoládou a figovým lekvárom

      15 kúskov

      400 g hladkej múky ● 300 g práškového cukru ● 200 ml oleja ● 500 ml mlieka ● 2 vajcia● 2 PL kakaa ● 1 PL sódy bikarbóny ● 1 ČL škorice ● 1 balíček kypriaceho prášku do perníka ● 1 PL medu ● 100 g vlašských orechov

      OKREM TOHO: 100 g čokolády ● 1 PL kokosového tuku ● 100 g figového lekváru ● figy a orechy na ozdobu

      V mise premiešame múku, cukor, olej, mlieko, vajcia, kakao, sódu bikarbónu, kypriaci prášok, škoricu a med na hladkú zmes. Orechy nasekáme nahrubo a zapracujeme do cesta. Cesto nalejeme na hlbší plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 °C asi 35 minút. Vyskúšame drevenou špajdľou, či je koláč prepečený. Vyberieme a ešte teplý koláč potrieme figovým lekvárom. Čokoládu rozpustíme spolu s kokosovým tukom a natrieme na povrch koláča. Ozdobíme orechmi, figami a necháme stuhnúť. Najlepšie chutí na druhý deň.

      Čas prípravy: 20 minút

      Čas pečenia: 35 minút

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Povaľuje sa vám doma hlávka KAPUSTY? Vyskúšajte si upiecť tieto SLADKÉ KAPUSTIKY, mňam...
        Zdroj: Canva

        Vanilková bábovka s hrozienkami

        10 kúskov

        4 vajcia ● štipka soli ● 200 g kryštálového cukru ● 100 ml oleja ● 100 ml vody ● 200 g kryštálového cukru ● 200 g hladkej múky ● 1 balíček prášku do pečiva ● 1 ČL vanilkovej pasty ● 70 g sušených hrozienok ● 100 g čokolády na varenie ● 50 g zlatých hrozienok na posypanie ● maslo na vymastenie a strúhanka na vysypanie formy

        Oddelíme od seba bielky a žĺtky, pričom bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh. Postupne zašľaháme cukor, žĺtky, zamiešame olej a vodu. V druhej mise spojíme múku s práškom do pečiva a zapracujeme do vajcovej zmesi. Ako posledné pridáme vanilkovú pastu a hrozienka. Cesto nalejeme do bábovkovej formy vytretej maslom a vysypanej strúhankou a pečieme 35 až 40 minút pri teplote 180 °C. Vyberieme a necháme vychladnúť. Potom vyklopíme, polejeme rozpustenou čokoládou a posypeme nakrájanými zlatými hrozienkami.

        Čas prípravy: 15 minút

        Čas pečenia: 40 minút

        Zdroj: LAURA WITTEKOVA

        Vanilková bábovka s hrozienkami

        Autor článku

        Petra Mitringová

        redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
        Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.