Radi by ste rodinku potešili niečím sladkým? Bábovka, roláda či medovník, tieto recepty sú TOP!
4. 11. 2023, 7:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:22)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Toto sú presne tie koláče, ktoré jednoducho musíte mať v receptári. Sú totiž vyšperkované do dokonalosti...
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

Banánová roláda s čokoládou
10 kúskov
NA CESTO: 5 vajec ● štipka soli ● 3 PL kryštálového cukru● 1 PL kakaa ● 1 PL oleja ● 1 PL teplej vody ● 100 g polohrubej múky ● 1/2 balíčka prášku do pečiva
NA PLNKU: 250 ml smotany na šľahanie ● 100 g horkej čokolády ● 250 g mascarpone ● 1 PL krupicového cukru● 2 banány
NA OZDOBU: 50 g horkej čokolády ● 50 g bielej čokolády
Na plnku ohrejeme deň vopred smotanu na šľahanie a nalejeme ju na nalámanú čokoládu. Miešame, kým sa čokoláda nerozpustí a zmes pekne nespojí. Dáme na noc do chladničky. Na cesto oddelíme od seba bielky a žĺtky. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh. Odložíme bokom. Žĺtky vyšľaháme s cukrom na svetlú penu, zapracujeme olej, vodu a kakao. Múku zmiešame s práškom do pečiva a zapracujeme do žĺtkovej zmesi. Ako posledné zľahka zapracujeme sneh z bielkov. Natrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 °C asi 10 minút. Vyberieme, preklopíme na vlhkú utierku, opatrne odstránime papier a pomocou utierky zavinieme do rolády. Necháme úplne vychladnúť. Teraz pripravíme plnku. Stuhnutú čokoládovú smotanu vyšľaháme s cukrom a zapracujeme do mascarpone. Vychladnutý plát rozvinieme, potrieme dvoma tretinami krému, na širšiu stranu pri okraji položíme banány a opatrne zavinieme do rolády. Celý povrch potrieme zvyšným krémom a pofŕkame rozpustenou bielou a horkou čokoládou. Dáme do chladničky aspoň na 2 hodiny stuhnúť.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 10 minút
Čas chladenia: 2 hodiny
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Banánová roláda s čokoládou

Zdroj: Canva, Shutterstock
Liaty medovník s čokoládou a figovým lekvárom
15 kúskov
400 g hladkej múky ● 300 g práškového cukru ● 200 ml oleja ● 500 ml mlieka ● 2 vajcia● 2 PL kakaa ● 1 PL sódy bikarbóny ● 1 ČL škorice ● 1 balíček kypriaceho prášku do perníka ● 1 PL medu ● 100 g vlašských orechov
OKREM TOHO: 100 g čokolády ● 1 PL kokosového tuku ● 100 g figového lekváru ● figy a orechy na ozdobu
V mise premiešame múku, cukor, olej, mlieko, vajcia, kakao, sódu bikarbónu, kypriaci prášok, škoricu a med na hladkú zmes. Orechy nasekáme nahrubo a zapracujeme do cesta. Cesto nalejeme na hlbší plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 °C asi 35 minút. Vyskúšame drevenou špajdľou, či je koláč prepečený. Vyberieme a ešte teplý koláč potrieme figovým lekvárom. Čokoládu rozpustíme spolu s kokosovým tukom a natrieme na povrch koláča. Ozdobíme orechmi, figami a necháme stuhnúť. Najlepšie chutí na druhý deň.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 35 minút
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Liaty medovník

Zdroj: Canva
Vanilková bábovka s hrozienkami
10 kúskov
4 vajcia ● štipka soli ● 200 g kryštálového cukru ● 100 ml oleja ● 100 ml vody ● 200 g kryštálového cukru ● 200 g hladkej múky ● 1 balíček prášku do pečiva ● 1 ČL vanilkovej pasty ● 70 g sušených hrozienok ● 100 g čokolády na varenie ● 50 g zlatých hrozienok na posypanie ● maslo na vymastenie a strúhanka na vysypanie formy
Oddelíme od seba bielky a žĺtky, pričom bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh. Postupne zašľaháme cukor, žĺtky, zamiešame olej a vodu. V druhej mise spojíme múku s práškom do pečiva a zapracujeme do vajcovej zmesi. Ako posledné pridáme vanilkovú pastu a hrozienka. Cesto nalejeme do bábovkovej formy vytretej maslom a vysypanej strúhankou a pečieme 35 až 40 minút pri teplote 180 °C. Vyberieme a necháme vychladnúť. Potom vyklopíme, polejeme rozpustenou čokoládou a posypeme nakrájanými zlatými hrozienkami.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 40 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Vanilková bábovka s hrozienkami