Radi by ste si vychutnali BALKÁNSKU KUCHYŇU aj u vás doma? Tieto recepty sú TOP!
1. 8. 2023, 10:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:19)

Zdroj: Shutterstock
Slovinsko, Chorvátsko či Bulharsko. Všetky tieto krajiny majú svoje špeciality, ktoré sú však v jednom rovnaké: chutia absolútne fantasticky.

Zdroj: Canva NCPZ
Ryža s mäsom – džuveč
4 porcie
2 až 3 PL olivového oleja ● 2 cibule ● 500 g bravčového mäsa ● 3 strúčiky cesnaku ● 2 papriky ● 1 mrkva ● 250 g ryže ● 4 až 5 PL ajvaru ● 1 PL paradajkového pretlaku ● 1 ČL mletej papriky ● hrsť mrazeného hrášku ● 700 ml mäsového vývaru ● soľ ● mleté čierne korenie ● čili podľa chuti ● petržlenová vňať na posypanie
V hlbšej panvici alebo na pekáči rozhorúčime olivový olej, pridáme nakrájané mäso a sprudka opečieme. Vmiešame nadrobno nasekanú cibuľu, cesnak, mrkvu nakrájanú na kolieska a nakrájanú papriku. Zamiešame premytú ryžu, ajvar, paradajkový pretlak a poprášime mletou paprikou. Krátko opekáme a potom zalejeme vývarom. Osolíme, okoreníme a varíme pod pokrievkou na miernom ohni asi 45 minút. Občas premiešame. Asi 5 minút pred koncom varenia vmiešame hrášok a dovaríme. Podľa potreby ešte osolíme či okoreníme, kto chce, môže pridať aj čili. Džuveč je hotový vtedy, keď ryža vsiakne všetku tekutinu. Podávame posypané petržlenovou vňaťou.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 1 hodina
Zdroj: Shutterstock
Džuveč
Domáci ajvar
4 porcie
500 g červenej papriky ● 1/2 baklažánu ● 1 cibuľa ● 4 strúčiky cesnaku ● 1 feferónka ● 2 až 3 PL olivového oleja ● 1 PL octu ● 1 ČL soli ● mleté čierne korenie ● cukor podľa chuti
Rúru predhrejeme na 200 °C. Papriku rozpolíme a baklažán nakrájame, oba poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, pokvapkáme olejom a pečieme asi 20 až 30 minút, kým sa na paprikách nezačnú tvoriť čierne bubliny. Vyberieme, prekryjeme vlhkou utierkou a necháme vychladnúť. Medzitým opečieme na 1 PL oleja nasekanú cibuľu, pridáme nasekaný cesnak a feferónku a krátko opekáme. Stiahneme z ohňa a necháme vychladnúť. Pečenú papriku a baklažán ošúpeme, pridáme cibuľovú zmes a rozmixujeme. Vmiešame zvyšný olej a ocot a spolu varíme asi 20 až 30 minút. Podľa chuti dochutíme soľou, korením a cukrom.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 30 minút
Čas varenia: 30 minút
Zdroj: Shutterstock
Ajvar
Šopský šalát
4 až 6 porcií
3 až 4 paradajky ● 1 až 2 šalátové uhorky ● 3 až 4 papriky ● 1 červená cibuľa ● 150 až 200 g ovčieho syra ● 1/2 zväzku petržlenovej vňate ● 6 PL olivového oleja ● 2 PL vínneho octu ● soľ
Paradajky opláchneme, osušíme a nakrájame. Uhorku umyjeme a nakrájame. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké kolieska. Petržlenovú vňať nasekáme. Papriku rozpolíme, vyrežeme jadrovník so semienkami a nakrájame. Navrstvíme v mise, osolíme a pokvapkáme octom. Nakoniec posypeme nastrúhaným syrom a ihneď podávame.
Čas prípravy: 15 minút
Zdroj: Shutterstock
Šopský šalát