Reklama

Radi by ste si vychutnali BALKÁNSKU KUCHYŇU aj u vás doma? Tieto recepty sú TOP!

Džuveč

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Slovinsko, Chorvátsko či Bulharsko. Všetky tieto krajiny majú svoje špeciality, ktoré sú však v jednom rovnaké: chutia absolútne fantasticky.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    NAJVOŇAVEJŠIA BUBLANINA iba pre vás: Táto rumová dobrota dostane každého...
    Zdroj: Canva NCPZ

    Ryža s mäsom – džuveč

    4 porcie

    2 až 3 PL olivového oleja ● 2 cibule ● 500 g bravčového mäsa ● 3 strúčiky cesnaku ● 2 papriky ● 1 mrkva ● 250 g ryže ● 4 až 5 PL ajvaru ● 1 PL paradajkového pretlaku ● 1 ČL mletej papriky ● hrsť mrazeného hrášku ● 700 ml mäsového vývaru ● soľ ● mleté čierne korenie ● čili podľa chuti ● petržlenová vňať na posypanie

    V hlbšej panvici alebo na pekáči rozhorúčime olivový olej, pridáme nakrájané mäso a sprudka opečieme. Vmiešame nadrobno nasekanú cibuľu, cesnak, mrkvu nakrájanú na kolieska a nakrájanú papriku. Zamiešame premytú ryžu, ajvar, paradajkový pretlak a poprášime mletou paprikou. Krátko opekáme a potom zalejeme vývarom. Osolíme, okoreníme a varíme pod pokrievkou na miernom ohni asi 45 minút. Občas premiešame. Asi 5 minút pred koncom varenia vmiešame hrášok a dovaríme. Podľa potreby ešte osolíme či okoreníme, kto chce, môže pridať aj čili. Džuveč je hotový vtedy, keď ryža vsiakne všetku tekutinu. Podávame posypané petržlenovou vňaťou.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas varenia: 1 hodina

    Domáci ajvar

    4 porcie

    500 g červenej papriky ● 1/2 baklažánu ● 1 cibuľa ● 4 strúčiky cesnaku ● 1 feferónka ● 2 až 3 PL olivového oleja ● 1 PL octu ● 1 ČL soli ● mleté čierne korenie ● cukor podľa chuti

    Rúru predhrejeme na 200 °C. Papriku rozpolíme a baklažán nakrájame, oba poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, pokvapkáme olejom a pečieme asi 20 až 30 minút, kým sa na paprikách nezačnú tvoriť čierne bubliny. Vyberieme, prekryjeme vlhkou utierkou a necháme vychladnúť. Medzitým opečieme na 1 PL oleja nasekanú cibuľu, pridáme nasekaný cesnak a feferónku a krátko opekáme. Stiahneme z ohňa a necháme vychladnúť. Pečenú papriku a baklažán ošúpeme, pridáme cibuľovú zmes a rozmixujeme. Vmiešame zvyšný olej a ocot a spolu varíme asi 20 až 30 minút. Podľa chuti dochutíme soľou, korením a cukrom.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas pečenia: 30 minút

    Čas varenia: 30 minút

    Šopský šalát

    4 až 6 porcií

    3 až 4 paradajky ● 1 až 2 šalátové uhorky ● 3 až 4 papriky ● 1 červená cibuľa ● 150 až 200 g ovčieho syra ● 1/2 zväzku petržlenovej vňate ● 6 PL olivového oleja ● 2 PL vínneho octu ● soľ

    Paradajky opláchneme, osušíme a nakrájame. Uhorku umyjeme a nakrájame. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké kolieska. Petržlenovú vňať nasekáme. Papriku rozpolíme, vyrežeme jadrovník so semienkami a nakrájame. Navrstvíme v mise, osolíme a pokvapkáme octom. Nakoniec posypeme nastrúhaným syrom a ihneď podávame.

    Čas prípravy: 15 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Šopský šalát

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.