Raňajky?! Tieto lahodné nátierky vás presvedčia, že ráno môže byť aj sladké aj zdravé...
14. 10. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:10)

Zdroj: Shutterstock
Ruku na srdce, množstvo čokoládových či ovocných nátierok, ktoré kúpime v obchode, nepatrí k tým najzdravším. Tieto domáce nemajú ani jednu chybičku. Mňam!

Čokoládová s datľami
10 porcií
300 g datlí ● 150 ml vody ● 100 g lieskovcov ● 4 PL kakaa ● 1 ČL mletej vanilky ● 1 PL kokosového oleja
Najskôr dáme lieskovce spolu s vodou do mixéra a rozmixujeme na najvyššej rýchlosti. Pridáme nakrájané datle, kakao, vanilku aj kokosový olej a znova minútu pomixujeme na najvyšších otáčkach. Podľa potreby pridáme viac vody, ak sa nám zdá nátierka veľmi hustá. Môžeme natierať.
Čas prípravy: 10 minút
Slivkový lekvár bez cukru
6 porcií
1 kg sliviek ● 100 ml vody ● 1 citrón ● 1 ČL škorice
Slivky umyjeme, rozpolíme a vyberieme kôstku. Pridáme spolu s vodou a so škoricou do veľkého hrnca alebo na pekáč. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme asi 2 hodiny. Potom zamiešame šťavu z citróna a rozmixujeme na pyré. Môžeme naniesť do sklených nádob, dobre uzavrieme a ešte 10 minút sterilizujeme v horúcej rúre. Vyberieme, otočíme hore dnom a necháme vychladnúť.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 2 hodiny
Slaný karamel
4 porcie
200 g datlí ● 200 ml rastlinného mlieka ● 2 PL kokosového oleja ● 2 PL kešu masla ● soľ● 1/2 ČL vanilkovej esencie
Ak sú datle tvrdšie, namočíme ich aspoň na hodinu do vody. Potom precedíme a dáme do mixéra. Pridáme mlieko, rozpustený olej, kešu maslo aj vanilkovú arómu a rozmixujeme na hladkú zmes. Dochutíme soľou podľa chuti, necháme chvíľu odstáť a môžeme podávať.
Čas prípravy: 7 minút
Čas namáčania: 1 hodina
Sušienková
4 porcie
1 a 1/2 šálky scedeného cícera ● 1/8 ČL soli ● 1/8 ČL sódy bikarbóny ● 2 ČL vanilkového extraktu ● 1/4 šálky orechového masla podľa výberu ● 1/4 šálky mlieka ● med na dochutenie ● 1/3 šálky čokoládových toliarikov ● 2 až 3 PL ovsenej múky
Pridáme všetky ingrediencie (okrem toliarikov) do dobrého kuchynského robota a spracujeme dohladka. Podľa potreby pridá- vame múku alebo viac mlieka, aby sme získali správnu konzisten- ciu. Nakoniec vmiešame čoko- ládové toliariky. Výsledkom je krémová nátierka vhodná na chlebík, ale aj na dochutenie rannej kaše.
Čas prípravy: 10 minút
Zdroj: Shutterstock
Sladké nátierky môžu byť aj zdravé...
Náš tip: Skúste použiť namiesto ovsenej múky mandľovú, nátierka bude ešte lahodnejšia.