Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Raňajky?! Tieto lahodné nátierky vás presvedčia, že ráno môže byť aj sladké aj zdravé...

Sladké nátierky môžu byť aj zdravé...

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Ruku na srdce, množstvo čokoládových či ovocných nátierok, ktoré kúpime v obchode, nepatrí k tým najzdravším. Tieto domáce nemajú ani jednu chybičku. Mňam!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Jednoduchý, zdravý a superšťavnatý: MAKOVÝ koláč s broskyňami a ringlotami budete milovať!

    Čokoládová s datľami

    10 porcií

    300 g datlí ● 150 ml vody ● 100 g lieskovcov ● 4 PL kakaa ● 1 ČL mletej vanilky ● 1 PL kokosového oleja

    Najskôr dáme lieskovce spolu s vodou do mixéra a rozmixujeme na najvyššej rýchlosti. Pridáme nakrájané datle, kakao, vanilku aj kokosový olej a znova minútu pomixujeme na najvyšších otáčkach. Podľa potreby pridáme viac vody, ak sa nám zdá nátierka veľmi hustá. Môžeme natierať.

    Čas prípravy: 10 minút

    Slivkový lekvár bez cukru

    6 porcií

    1 kg sliviek ● 100 ml vody ● 1 citrón ● 1 ČL škorice

    Slivky umyjeme, rozpolíme a vyberieme kôstku. Pridáme spolu s vodou a so škoricou do veľkého hrnca alebo na pekáč. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme asi 2 hodiny. Potom zamiešame šťavu z citróna a rozmixujeme na pyré. Môžeme naniesť do sklených nádob, dobre uzavrieme a ešte 10 minút sterilizujeme v horúcej rúre. Vyberieme, otočíme hore dnom a necháme vychladnúť.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas pečenia: 2 hodiny

    Slaný karamel

    4 porcie

    200 g datlí ● 200 ml rastlinného mlieka ● 2 PL kokosového oleja ● 2 PL kešu masla ● soľ● 1/2 ČL vanilkovej esencie

    Ak sú datle tvrdšie, namočíme ich aspoň na hodinu do vody. Potom precedíme a dáme do mixéra. Pridáme mlieko, rozpustený olej, kešu maslo aj vanilkovú arómu a rozmixujeme na hladkú zmes. Dochutíme soľou podľa chuti, necháme chvíľu odstáť a môžeme podávať.

    Čas prípravy: 7 minút

    Čas namáčania: 1 hodina

    Sušienková

    4 porcie

    1 a 1/2 šálky scedeného cícera ● 1/8 ČL soli ● 1/8 ČL sódy bikarbóny ● 2 ČL vanilkového extraktu ● 1/4 šálky orechového masla podľa výberu ● 1/4 šálky mlieka ● med na dochutenie ● 1/3 šálky čokoládových toliarikov ● 2 až 3 PL ovsenej múky

    Pridáme všetky ingrediencie (okrem toliarikov) do dobrého kuchynského robota a spracujeme dohladka. Podľa potreby pridá- vame múku alebo viac mlieka, aby sme získali správnu konzisten- ciu. Nakoniec vmiešame čoko- ládové toliariky. Výsledkom je krémová nátierka vhodná na chlebík, ale aj na dochutenie rannej kaše.

    Čas prípravy: 10 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Sladké nátierky môžu byť aj zdravé...

    Náš tip: Skúste použiť namiesto ovsenej múky mandľovú, nátierka bude ešte lahodnejšia.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.